Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

WSJ : Η ύφεση έρχεται…

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal αύξησαν δραματικά την πιθανότητα ύφεσης, τοποθετώντας την τώρα στο 44% τους επόμενους 12 μήνες, ένα επίπεδο που συνήθως παρατηρείται μόνο στο χείλος της πραγματικής ύφεσης ή κατά τη διάρκεια της πραγματικής ύφεσης.

Η πιθανότητα ύφεσης αυξήθηκε ραγδαία φέτος καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν ισχυρές και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έλαβε ολοένα και πιο επιθετικές ενέργειες για να τις τιθασεύσει. Οι οικονομολόγοι κατά μέσο όρο βλεπουν την πιθανότητα η οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση κάποια στιγμή τους επόμενους 12 μήνες σε 28% στην τελευταία έρευνα της Journal τον Απρίλιο και σε 18% τον Ιανουάριο.

Από τότε που το Journal άρχισε να θέτει την ερώτηση στα μέσα του 2005, μια πιθανότητα ύφεσης 44% σπάνια φαίνεται εκτός μιας πραγματικής ύφεσης. Τον Δεκέμβριο του 2007, τον μήνα που ξεκίνησε η ύφεση από το 2007 έως το 2009, οι οικονομολόγοι έδωσαν πιθανότητα 38%. Τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ξεκίνησε η τελευταία ύφεση, έδωσαν πιθανότητα 26%.

Οι μετεωρολόγοι έχουν αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης λόγω ορισμένων παραγόντων: υψηλότερο κόστος δανεισμού, εκρηκτικός ρυθμός πληθωρισμού , προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων που προήλθαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κυρίως, ωστόσο, βλέπουν μειωμένες πιθανότητες ότι μια πιο απότομη πορεία αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed μπορεί να μετριάσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει υψηλότερη ανεργία και οικονομική ύφεση.

«Η Fed πατάει φρένο. Είναι δύσκολο να αποφευχθεί η ύφεση…σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Michael Moran, επικεφαλής οικονομολόγος της Daiwa Capital Markets America Inc.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας έδειξαν σημαντική αύξηση στις προβλέψεις των οικονομολόγων για τον πληθωρισμό, τον οποίο βλέπουν να τελειώνει το έτος στο 7%, από 5,5% στην έρευνα του Απριλίου. Η δημοσκόπηση με 53 οικονομολόγους διεξήχθη από τις 16 έως τις 17 Ιουνίου, αφού η Fed ψήφισε να αυξήσει απότομα το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα εύρος μεταξύ 1,5% και 1,75%.

Οι οικονομολόγοι βλέπουν το επιτόκιο των ομοσπονδιακών ταμείων σε περίπου 3,3% στο τέλος του τρέχοντος έτους, από 2% στην έρευνα πριν από δύο μήνες. Αυτό συνεπάγεται τουλάχιστον τρεις ακόμη αυξήσεις της τάξης του 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας το 2022. Η Fed έχει σηματοδοτήσει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια φέτος με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών.

«Πιστεύουμε τώρα ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια ήπια ύφεση τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Γκρεγκ Ντάκο, επικεφαλής οικονομολόγος της EY-Parthenon, μιας εταιρείας συμβούλων. «Ενώ οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να ξοδεύουν ελεύθερα για αναψυχή, ταξίδια και φιλοξενία το καλοκαίρι, ένα επίμονα αυξημένο σκηνικό πληθωρισμού, η άνοδος των επιτοκίων και η πτώση των τιμών των μετοχών θα διαβρώσουν τη δύναμη των δαπανών, θα περιορίσουν δραστικά τη στεγαστική δραστηριότητα και θα περιορίσουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και προσλήψεις».

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια, αν και τη βλέπουν να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα από ιστορική σύγκριση. Κατά μέσο όρο, προβλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί από 3,6% τον Μάιο σε μέσο όρο 3,7% στο τέλος του 2022 και 4,2% στο τέλος του 2023.

Ένα φωτεινό σημείο είναι ότι οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος, αν και μείωσαν στο μισό την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη στην πιο πρόσφατη έρευνα. Κατά μέσο όρο, βλέπουν το προσαρμοσμένο ως προς τον πληθωρισμό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αυξάνεται κατά 1,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από 2,6% στην έρευνα του Απριλίου. Πέρυσι η οικονομία αναπτύχθηκε 5,5%, ο ταχύτερος από το 1984, μετά από πτώση 2,3% το 2020 όταν ξεκίνησε η πανδημία.

Πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία αρχίζει να επιβραδύνεται υπό το συνδυασμένο βάρος του αυξανόμενου πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων—συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων από το 2008.

Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους για αύξηση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο τις τελευταίες ημέρες. Ένα μοντέλο που παρακολουθείται προσεκτικά – ο ανιχνευτής GDPNow της Federal Reserve Bank of Atlanta – εκτιμά ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν βρίσκεται σε καλό δρόμο να παραμείνει αμετάβλητο με ετήσιο ρυθμό κατά τους τρεις μήνες έως τις 30 Ιουνίου. Η παραγωγή μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,5% το πρώτο τρίμηνο.

Σχετικα αρθρα

Wall Street: «’Εκλεισε» το χειρότερο εξάμηνο εδώ και πάνω από 50 χρόνια

admin

Wall Street: «’Έκλεισε» το χειρότερο εξάμηνο από το 1970

admin

Ρωσία: Μερίσματα-ρεκόρ συνολικού ύψους 7,6 δισεκ. ευρώ στους μετόχους της πετρελαϊκής Rosneft

admin

Gazprom: Κατέρρευσε η μετοχή καθώς ανέστειλε το μέρισμα για πρώτη φορά από το 1998

admin

Ο Μασκ άρχισε τις απολύσεις για να μην επιβεβαιωθεί το «κακό προαίσθημα»

admin

(ΠΡΩΙ) Κυβερνητική… γομολάστιχα στα αναδρομικά των συνταξιούχων

admin

Επόμενη ημέρα: Το να ελεγχθεί ο πληθωρισμός θα κοστίσει… πολύ ακριβά

fastpath

Ρωσία: Αυξάνει στο ένα εκατ. δολάρια το όριο μεταφοράς χρημάτων σε ξένε τράπεζες

admin

Ρωσία: Αυξάνει στο ένα εκατ. δολάρια το όριο μεταφοράς χρημάτων σε ξένες τράπεζες

admin

Καύσιμα: Ελάχιστη η πτώση στις τιμές – «Ανάσα» το Fuel Pass 2

fastpath

Στο έλεος του χάους τα γερμανικά αεροδρόμια – Θα φέρουν εργαζόμενους κυρίως από την Τουρκία

admin

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

admin