Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Η επικείμενη ύφεση και η κρίση του φυσικού αερίου…

Το-σκάκι-italgas-Κοπελούζου-και-το-deal-για-τη-ΔΕΠΑ-Υποδομών

Η Γερμανία αντιμετωπίζει βέβαιη ύφεση εάν οι ήδη παραπαίουσες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σταματήσουν εντελώς, προειδοποίησε βιομηχανικός οργανισμός την Τρίτη, ενώ η Ιταλία δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει οικονομική υποστήριξη για να βοηθήσει τις εταιρείες να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου για να αποφευχθεί μια βαθύτερη κρίση το χειμώνα.

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βαλτική Θάλασσα στο βορρά έως την Αδριατική στο νότο έχουν πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσουν μια κρίση εφοδιασμού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έθεσε την ενέργεια στο επίκεντρο μιας οικονομικής μάχης μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Η ΕΕ βασιζόταν στη Ρωσία για έως και το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο – 55% για τη Γερμανία – αφήνοντας ένα τεράστιο κενό για να καλύψει μια ήδη στενή παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου. Ορισμένες χώρες έχουν ανατρέψει προσωρινά τα σχέδια να κλείσουν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα ως απάντηση.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, οδηγώντας σε άνοδο του πληθωρισμού και προσθέτοντας στις προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να ανασύρουν την Ευρώπη από τον οικονομικό γκρεμό.

Η ένωση βιομηχανίας BDI της Γερμανίας μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη για το 2022 την Τρίτη στο 1,5%, αναθεωρώντας την από 3,5% που αναμενόταν πριν από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου. Ανέφερε ότι η διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου θα καταστήσει αναπόφευκτη την ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το ρωσικό αέριο εξακολουθεί να αντλείται μέσω της Ουκρανίας, αλλά με μειωμένο ρυθμό και ο αγωγός Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική, μια ζωτικής σημασίας οδός ανεφοδιασμού στη Γερμανία, λειτουργεί με δυναμικότητα μόλις 40%, κάτι που η Μόσχα λέει ότι οφείλεται στο ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τις επισκευές. Η Ευρώπη λέει ότι αυτό είναι πρόσχημα για τη μείωση των ροών.

Η επιβράδυνση έχει εμποδίσει τις προσπάθειες της Ευρώπης να ξαναγεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, οι οποίες τώρα είναι γεμάτες περίπου 55%, για την επίτευξη του στόχου σε επίπεδο ΕΕ 80% έως τον Οκτώβριο και 90% έως τον Νοέμβριο, ένα επίπεδο που θα βοηθούσε το μπλοκ να περάσει τον χειμώνα αν διακοπεί περαιτέρω ο εφοδιασμός.

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες αναπλήρωσης και η Ρώμη θα πρέπει να εξετάσει πώς να βοηθήσει τις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν αγορές φυσικού αερίου για αποθήκευση.

Πηγή της ιταλικής κυβέρνησης είπε ότι μια κρατική εγγύηση θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

“Το φυσικό αέριο είναι επί του παρόντος τόσο ακριβό που οι φορείς εκμετάλλευσης δεν μπορούν να βάλουν χρήματα σε αυτό”, είπε ο Cingolani.

Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου για την Ευρώπη διαπραγματευόταν γύρω στα 126 ευρώ (133 $) ανά μεγαβατώρα (MWh) την Τρίτη, κάτω από το φετινό ανώτατο όριο των 335 ευρώ, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από 300% σε σχέση με το επίπεδό της πριν από ένα χρόνο.

Η Ιταλία, καθώς και άλλες χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, έχουν ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο έγκαιρης προειδοποίησης του σχεδίου τριών σταδίων για την αντιμετώπιση μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Ως μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας, η ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου Bundesnetzagentur αποκάλυψε λεπτομέρειες ενός νέου συστήματος δημοπρασιών που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να καταναλώνουν λιγότερο φυσικό αέριο.

Ο επικεφαλής του Bundesnetzagentur αμφισβήτησε εάν οι τρέχουσες παραδόσεις φυσικού αερίου θα περάσουν τη χώρα τον χειμώνα, αν και νωρίτερα είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να κηρύξει μια πλήρη έκτακτη ανάγκη ή το τρίτο στάδιο του σχεδίου κρίσης.

«Όπως είναι σήμερα, έχουμε ένα πρόβλημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur Κλάους Μιούλερ στο περιθώριο εκδήλωσης του κλάδου στη γερμανική πόλη Έσσεν.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας RWE Markus Krebber είπε ότι η Ευρώπη είχε λίγο χρόνο για να καταλήξει σε ένα σχέδιο.

“Πώς θα αναδιανείμαμε το φυσικό αέριο εάν είχαμε διακοπη; Επί του παρόντος δεν υπάρχει σχέδιο … σε ευρωπαϊκό επίπεδο … καθώς κάθε χώρα εξετάζει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης”, είπε στην ίδια εκδήλωση.

Η υψηλή ευρωπαϊκή τιμή έχει προσελκύσει περισσότερα φορτία LNG, αλλά η Ευρώπη δεν διαθέτει την υποδομή για να καλύψει όλες τις ανάγκες της από το LNG.

Οι διακοπές σε έναν μεγάλο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ που παρείχε αποστολές στην Ευρώπη προσθέτουν νεα πρόκληση.

Η Ευρώπη αναζητά περισσότερες προμήθειες αγωγών από τους δικούς της παραγωγούς, όπως η Νορβηγία, και άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, αλλά οι περισσότεροι παραγωγοί ήδη είναι στα όρια της παραγωγής τους.

Καθώς η κρίση επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και ένας μικρός καταναλωτής όπως η Σουηδία έχει ενωθεί με τους ευρωπαίους συμμάχους στην έναρξη του πρώτου σταδίου του σχεδίου ενεργειακής κρίσης.

Η κρατική υπηρεσία ενέργειας ανέφερε την Τρίτη ότι οι προμήθειες εξακολουθούν να είναι ισχυρές, αλλά προειδοποιεί «τους φορείς της βιομηχανίας και τους καταναλωτές φυσικού αερίου που συνδέονται με το δυτικό σουηδικό δίκτυο φυσικού αερίου, ότι η αγορά φυσικού αερίου είναι τεταμένη και μπορεί να προκύψει επιδείνωση της κατάστασης εφοδιασμού με φυσικό αέριο».

Η Σουηδία, όπου το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 3% της κατανάλωσης ενέργειας το 2020, εξαρτάται από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Δανία, όπου οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι τώρα γεμάτες κατά 75%. Η Δανία ενεργοποίησε το πρώτο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα.

Σχετικα αρθρα

Wall Street: «’Εκλεισε» το χειρότερο εξάμηνο εδώ και πάνω από 50 χρόνια

admin

Wall Street: «’Έκλεισε» το χειρότερο εξάμηνο από το 1970

admin

Ρωσία: Μερίσματα-ρεκόρ συνολικού ύψους 7,6 δισεκ. ευρώ στους μετόχους της πετρελαϊκής Rosneft

admin

Gazprom: Κατέρρευσε η μετοχή καθώς ανέστειλε το μέρισμα για πρώτη φορά από το 1998

admin

Ο Μασκ άρχισε τις απολύσεις για να μην επιβεβαιωθεί το «κακό προαίσθημα»

admin

(ΠΡΩΙ) Κυβερνητική… γομολάστιχα στα αναδρομικά των συνταξιούχων

admin

Επόμενη ημέρα: Το να ελεγχθεί ο πληθωρισμός θα κοστίσει… πολύ ακριβά

fastpath

Ρωσία: Αυξάνει στο ένα εκατ. δολάρια το όριο μεταφοράς χρημάτων σε ξένες τράπεζες

admin

Ρωσία: Αυξάνει στο ένα εκατ. δολάρια το όριο μεταφοράς χρημάτων σε ξένε τράπεζες

admin

Καύσιμα: Ελάχιστη η πτώση στις τιμές – «Ανάσα» το Fuel Pass 2

fastpath

Στο έλεος του χάους τα γερμανικά αεροδρόμια – Θα φέρουν εργαζόμενους κυρίως από την Τουρκία

admin

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

admin