Image default
Ευρώπη

Η ΕΕ καταλήγει σε συμφωνία την καταπολέμηση του «πράσινου ξεπλύματος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας για τις μεγάλες εταιρείες από το 2024, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (21 Ιουνίου) η γαλλική Προεδρία της ΕΕ.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις εταιρείες που επιδίδονται σε «πράσινο ξέπλυμα», ή διατυπώνουν υπερβολικούς ισχυρισμούς φιλικούς προς το κλίμα για να προσελκύσουν μετρητά από τους επενδυτές.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τους νέους κανόνες υποβολής εκθέσεων για τις μεγάλες εταιρείες, δήλωσε ο Μπρούνο Λε Μαίρ, υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας που εκπροσώπησε τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ στις συνομιλίες.

«Η συμφωνία αυτή είναι εξαιρετική είδηση για όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Θα είναι πλέον καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με τον αντίκτυπο των επιχειρήσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον», ανέφερε ο Μπρούνο Λε Μαιρ σε δήλωσή του.

«Το πράσινο ξέπλυμα τελείωσε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η συμφωνία σημαίνει μεγαλύτερη διαφάνεια για τους πολίτες, τους καταναλωτές και τους επενδυτές.

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, η οποία συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ότι το νέο εγχειρίδιο κανόνων «στοχεύει να τερματίσει το πράσινο ξέπλυμα και να θέσει τις βάσεις για πρότυπα αναφοράς βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οι εισηγμένες ή οι μη εισηγμένες εταιρείες με προσωπικό άνω των 250 ατόμων και κύκλο εργασιών 40 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να γνωστοποιούν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς (ESG) κινδύνους και ευκαιρίες, καθώς και τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Ορισμένες μικρότερες εισηγμένες εταιρείες θα υπόκεινται σε ένα ελαφρύτερο σύνολο προτύπων υποβολής εκθέσεων, από τα οποία μπορούν να εξαιρεθούν μέχρι το 2028, δήλωσε η επιτροπή.

«Από εδώ και στο εξής, το να έχεις ένα καθαρό μητρώο ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι εξίσου σημαντικό με το να έχεις έναν καθαρό ισολογισμό», δήλωσε ο Πασκάλ Ντυράν, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για το κοινοβούλιο.

Οι γνωστοποιήσεις πρέπει να ελέγχονται εξωτερικά, δήλωσε ο Ντυράν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κανόνες δημιουργούν χώρο για νέους παίκτες να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία και «να μην την αφήνουν μόνο στα χέρια των… τεσσάρων μεγάλων», μια αναφορά στις EY, KPMG, Deloitte και PwC που κυριαρχούν στον οικονομικό έλεγχο.

Οι κανόνες αποτελούν μέρος μιας δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει μια «ταξινομία» για το τι συνιστά πράσινη επένδυση, καθώς και γνωστοποιήσεις ESG για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που θα βοηθήσουν στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Για την επικύρωση της συμφωνίας της Τρίτης απαιτείται επίσημη ψηφοφορία από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το κοινοβούλιο.

Η ΕΕ πρόκειται να γίνει πρωτοπόρος στον καθορισμό παγκόσμιων προτύπων αναφοράς για τη βιωσιμότητα, δήλωσε η επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει επίσης προτείνει γνωστοποιήσεις για τις εταιρείες που σχετίζονται με το κλίμα και το νέο Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας έχει προτείνει κανόνες γνωστοποίησης που επικεντρώνονται κυρίως στο κλίμα.

Αλλά σε αντίθεση με την ΕΕ, κανένας από τους δύο δεν απαιτεί γνωστοποιήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο μιας εταιρείας στο περιβάλλον.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία.

«Καταφέραμε να αποφύγουμε τη βαριά γραφειοκρατία για τις ευρωπαϊκές εταιρείες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Μπάντα, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το θέμα εκ μέρους της ομάδας του ΕΛΚ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι εκθέσεις βιωσιμότητας και οι οικονομικές εκθέσεις δεν πρέπει να ελέγχονται χωριστά. «Πιέσαμε γι’ αυτό από την αρχή. Ένας κοινός έλεγχος θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που προκαλούνται από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν πρέπει να τις επιβαρύνουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Μπάντα.

Η CSRD θα αντικαταστήσει την ισχύουσα οδηγία για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση (NFRD).

Σχετικα αρθρα

Τι αποκόμισε ο ψηφιακός τομέας κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ

admin

Οι ομάδες καταναλωτών της ΕΕ βάζουν στο στόχαστρο το «σύστημα παρακολούθησης» της Google

admin

Σ. Κυριακίδου: Σε κίνδυνο η επισιτιστική ασφάλεια χωρίς βιώσιμο διατροφικό σύστημα

admin

ΕΕ: Εξετάζεται το «ιερό» Καλίνινγκραντ να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις

admin

Η δαπανηρή αντίδραση της Ευρώπης κατά των κατασκόπων του Κρεμλίνου

admin

Οι ευρωβουλευτές καλούν τη Γερμανία να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει

admin

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε κουπόνι τροφίμων αξίας 100 ευρώ για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

admin

Κοινοβουλευτική αβλεψία καθυστερεί τις αλλαγές σε αυστριακές κυβερνητικές υπηρεσίες

admin

«Σβήστηκαν τα sms»: Η Κομισιόν «έχασε» τα μηνύματα μεταξύ φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά για τα εμβόλια

admin

Η Βρετανία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε περίπτωση κρίσης

admin

ΕΕ: Συμφωνία για πακέτο νόμων για το κλίμα- Αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης τέλος από το 2035

admin

Σόλτενμπεργκ: Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης θα είναι «κομβική» για τη συμμαχία

admin