Image default
Ευρώπη

Τον χρυσό της Ρωσίας στοχεύει τώρα η Ε.Ε.

-

Της Νικόλ Λειβαδάρη

[email protected]

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνει τώρα και ο ρωσικός χρυσός, στο πλαίσιο του νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας που αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Στη σκιά του ενεργειακού πολέμου που πυροδοτεί η επιλογή Πούτιν να μειώσει τις ροές του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, η Ε.Ε. εξετάζει, σύμφωνα με το Reuters, το ενδεχόμενο να εντάξει και τον ρωσικό χρυσό στο έβδομο, κατά σειρά, πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει κατά της Μόσχας.

Η αναφορά στον χρυσό υπάρχει σε προσχέδιο ανακοινωθέντος της συνόδου που επικαλείται το Reuters, παραμένει ωστόσο ακόμη ασαφές εάν θα υπάρξει και άμεση απόφαση, καθώς και το εάν οι υπό συζήτηση κυρώσεις θα αφορούν τις εξαγωγές στη Ρωσία, τις εισαγωγές από τη Ρωσία ή και τα δύο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκείνες που πιέζουν κυρίως για να υπάρξει σαφής αναφορά σε έβδομο πακέτο κυρώσεων στην κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής είναι οι σκανδιναβικές χώρες, σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Ολλανδία που επιδιώκουν να επικεντρωθεί η προσπάθεια στην εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων μέτρων αντί να προσθέσουν περισσότερα.

Από τους Σκανδιναβούς

Από τη Σκανδιναβία, και συγκεκριμένα από τη Δανία, φέρεται να κατατέθηκε και η πρόταση για ευρωπαϊκό «απαγορευτικό» στον ρωσικό χρυσό. Σύμφωνα με το Reuters, το θέμα τέθηκε από την κυβέρνηση της Κοπεγχάγης σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων στην Ε.Ε. και ήδη η Κομισιόν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης του χρυσού σε έναν πιθανό επόμενο γύρο κυρώσεων.

Ο χρυσός αποτελεί κρίσιμο αποθεματικό στοιχείο για την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, την ώρα που τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας στο εξωτερικό καθώς και άλλα περιουσιακά της στοιχεία έχουν «παγώσει» λόγω των δυτικών κυρώσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με το - η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των κρατικών αποθεμάτων σε πολύτιμα μέταλλα. Οι αλλαγές προβλέπουν τη μεταφορά μέρους των αποθεμάτων χρυσού και διαμαντιών της Ρωσίας σε ένα ειδικό ταμείο, το οποίο σε καιρό πολέμου θα μπορεί να διαχειριστεί απευθείας ο πρόεδρος της χώρας -δηλαδή ο Πούτιν- χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης και της Δούμας.

Σχετικα αρθρα

Τι αποκόμισε ο ψηφιακός τομέας κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ

admin

Οι ομάδες καταναλωτών της ΕΕ βάζουν στο στόχαστρο το «σύστημα παρακολούθησης» της Google

admin

Σ. Κυριακίδου: Σε κίνδυνο η επισιτιστική ασφάλεια χωρίς βιώσιμο διατροφικό σύστημα

admin

ΕΕ: Εξετάζεται το «ιερό» Καλίνινγκραντ να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις

admin

Η δαπανηρή αντίδραση της Ευρώπης κατά των κατασκόπων του Κρεμλίνου

admin

Οι ευρωβουλευτές καλούν τη Γερμανία να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει

admin

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε κουπόνι τροφίμων αξίας 100 ευρώ για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

admin

Κοινοβουλευτική αβλεψία καθυστερεί τις αλλαγές σε αυστριακές κυβερνητικές υπηρεσίες

admin

«Σβήστηκαν τα sms»: Η Κομισιόν «έχασε» τα μηνύματα μεταξύ φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά για τα εμβόλια

admin

Η Βρετανία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε περίπτωση κρίσης

admin

ΕΕ: Συμφωνία για πακέτο νόμων για το κλίμα- Αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης τέλος από το 2035

admin

Σόλτενμπεργκ: Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης θα είναι «κομβική» για τη συμμαχία

admin