Image default
Ευρώπη

Η ΕΕ καταλήγει σε συμφωνία την καταπολέμηση του «πράσινου ξεπλύματος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας για τις μεγάλες εταιρείες από το 2024, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (21 Ιουνίου) η γαλλική Προεδρία της ΕΕ.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις εταιρείες που επιδίδονται σε «πράσινο ξέπλυμα», ή διατυπώνουν υπερβολικούς ισχυρισμούς φιλικούς προς το κλίμα για να προσελκύσουν μετρητά από τους επενδυτές.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τους νέους κανόνες υποβολής εκθέσεων για τις μεγάλες εταιρείες, δήλωσε ο Μπρούνο Λε Μαίρ, υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας που εκπροσώπησε τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ στις συνομιλίες.

«Η συμφωνία αυτή είναι εξαιρετική είδηση για όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Θα είναι πλέον καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με τον αντίκτυπο των επιχειρήσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον», ανέφερε ο Μπρούνο Λε Μαιρ σε δήλωσή του.

«Το πράσινο ξέπλυμα τελείωσε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η συμφωνία σημαίνει μεγαλύτερη διαφάνεια για τους πολίτες, τους καταναλωτές και τους επενδυτές.

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, η οποία συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ότι το νέο εγχειρίδιο κανόνων «στοχεύει να τερματίσει το πράσινο ξέπλυμα και να θέσει τις βάσεις για πρότυπα αναφοράς βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οι εισηγμένες ή οι μη εισηγμένες εταιρείες με προσωπικό άνω των 250 ατόμων και κύκλο εργασιών 40 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να γνωστοποιούν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς (ESG) κινδύνους και ευκαιρίες, καθώς και τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Ορισμένες μικρότερες εισηγμένες εταιρείες θα υπόκεινται σε ένα ελαφρύτερο σύνολο προτύπων υποβολής εκθέσεων, από τα οποία μπορούν να εξαιρεθούν μέχρι το 2028, δήλωσε η επιτροπή.

«Από εδώ και στο εξής, το να έχεις ένα καθαρό μητρώο ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι εξίσου σημαντικό με το να έχεις έναν καθαρό ισολογισμό», δήλωσε ο Πασκάλ Ντυράν, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για το κοινοβούλιο.

Οι γνωστοποιήσεις πρέπει να ελέγχονται εξωτερικά, δήλωσε ο Ντυράν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κανόνες δημιουργούν χώρο για νέους παίκτες να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία και «να μην την αφήνουν μόνο στα χέρια των… τεσσάρων μεγάλων», μια αναφορά στις EY, KPMG, Deloitte και PwC που κυριαρχούν στον οικονομικό έλεγχο.

Οι κανόνες αποτελούν μέρος μιας δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει μια «ταξινομία» για το τι συνιστά πράσινη επένδυση, καθώς και γνωστοποιήσεις ESG για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που θα βοηθήσουν στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Για την επικύρωση της συμφωνίας της Τρίτης απαιτείται επίσημη ψηφοφορία από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το κοινοβούλιο.

Η ΕΕ πρόκειται να γίνει πρωτοπόρος στον καθορισμό παγκόσμιων προτύπων αναφοράς για τη βιωσιμότητα, δήλωσε η επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει επίσης προτείνει γνωστοποιήσεις για τις εταιρείες που σχετίζονται με το κλίμα και το νέο Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας έχει προτείνει κανόνες γνωστοποίησης που επικεντρώνονται κυρίως στο κλίμα.

Αλλά σε αντίθεση με την ΕΕ, κανένας από τους δύο δεν απαιτεί γνωστοποιήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο μιας εταιρείας στο περιβάλλον.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία.

«Καταφέραμε να αποφύγουμε τη βαριά γραφειοκρατία για τις ευρωπαϊκές εταιρείες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Μπάντα, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το θέμα εκ μέρους της ομάδας του ΕΛΚ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι εκθέσεις βιωσιμότητας και οι οικονομικές εκθέσεις δεν πρέπει να ελέγχονται χωριστά. «Πιέσαμε γι’ αυτό από την αρχή. Ένας κοινός έλεγχος θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που προκαλούνται από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν πρέπει να τις επιβαρύνουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Μπάντα.

Η CSRD θα αντικαταστήσει την ισχύουσα οδηγία για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση (NFRD).

Σχετικα αρθρα

Σοκολάτα από παιδιά-σκλάβους

admin

Κίνα: Απαλλαγή θεωρήσεων για τον διευρυμένο «κύκλο φίλων»

admin

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

admin

Ευρωεκλογές: Η ιταλική κεντροαριστερά συσπειρώνεται πίσω από τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin