Image default
Αγορές

Ο Πάουελ έφερε έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street

Ο Πάουελ έφερε έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street

Συνεχείς ήταν οι εναλλαγές προσήμων σήμερα (22/6) στη Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι και νευρικοί μετά τις δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου.

Ο επικεφαλής της Fed μίλησε για τον στόχο της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό, απορρίπτοντας ωστόσο την άποψη ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκιά της ακόμη πιο επιθετικά. «Αναμένουμε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες. ενώ ο ρυθμός αυτών των μεταβολών θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές για την οικονομία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πάουελ.

Θετικά λειτούργησε επίσης για τη Wall Street η αναφορά του Πάουελ για το ότι η Fed δεν επιδιώκει την ύφεση στις ΗΠΑ μέσω της αύξησης των επιτοκίων της.

Παρ’ όλα αυτά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,15% στις 30.483,13 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,17% στις 3.758,50 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 0,15% στις 11.053,08 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η Wall Street ξεκίνησε αρκετά χαμηλότερα απ’ ότι έκλεισε, ωστόσο οι δηλώσεις του Πάουελ άλλαξαν το αρχικό κλίμα. Ωστόσο, αποδείχθηκαν εν τέλει ανεπαρκείς καθώς δεν κατέστη δυνατό να εξαλειφθούν οι ανησυχίες για ύφεση, με αποτέλεσμα οι δείκτες να γυρίσουν στο κόκκινο λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης.

Νέες απώλειες για πετρέλαιο και χρυσό

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο των μέτρων της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από το Κογκρέσο να ανασταλεί προσωρινά ομοσπονδιακός φόρος στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, ζητά να αρθεί ο ομοσπονδιακός φόρος ύψους περίπου 18 σεντς ανά γαλόνι βενζίνης και 24 σεντς ανά γαλόνι ντίζελ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό Brent παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε 2,5% στα 111,74 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, τον χαμηλότερο διακανονισμό από τις 18 Μαΐου.

Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Αυγούστου έχασε 3% στα 106,19 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 12 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.

Από την πλευρά του, ο χρυσός κατέγραψε την τρίτη διαδοχική του πτώση, με την προσοχή για το πολύτιμο μέταλλο να εστιάζεται στα σενάρια για ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου για τον χρυσό υποχώρησε κατά 0,02% και έκλεισε στα 1.838,40 δολάρια η ουγγιά. Το συμβόλαιο Ιουλίου για το ασήμι έχασε 1,6% στα 21,421 δολάρια η ουγγιά, ενώ το συμβόλαιο Ιουλίου του χαλκού υποχώρησε κατά 2,4% στα 3,944 δολάρια η λίβρα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

  • Wall Street
  • Μπάιντεν
  • FED
  • Πάουελ
  • χρυσός
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Σχετικα αρθρα

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

    admin

    Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

    admin