Image default
Ευρώπη

Τον χρυσό της Ρωσίας στοχεύει τώρα η Ε.Ε.

-

Της Νικόλ Λειβαδάρη

[- -]

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνει τώρα και ο ρωσικός χρυσός, στο πλαίσιο του νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας που αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Στη σκιά του ενεργειακού πολέμου που πυροδοτεί η επιλογή Πούτιν να μειώσει τις ροές του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, η Ε.Ε. εξετάζει, σύμφωνα με το Reuters, το ενδεχόμενο να εντάξει και τον ρωσικό χρυσό στο έβδομο, κατά σειρά, πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει κατά της Μόσχας.

Η αναφορά στον χρυσό υπάρχει σε προσχέδιο ανακοινωθέντος της συνόδου που επικαλείται το Reuters, παραμένει ωστόσο ακόμη ασαφές εάν θα υπάρξει και άμεση απόφαση, καθώς και το εάν οι υπό συζήτηση κυρώσεις θα αφορούν τις εξαγωγές στη Ρωσία, τις εισαγωγές από τη Ρωσία ή και τα δύο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκείνες που πιέζουν κυρίως για να υπάρξει σαφής αναφορά σε έβδομο πακέτο κυρώσεων στην κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής είναι οι σκανδιναβικές χώρες, σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Ολλανδία που επιδιώκουν να επικεντρωθεί η προσπάθεια στην εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων μέτρων αντί να προσθέσουν περισσότερα.

Από τους Σκανδιναβούς

Από τη Σκανδιναβία, και συγκεκριμένα από τη Δανία, φέρεται να κατατέθηκε και η πρόταση για ευρωπαϊκό «απαγορευτικό» στον ρωσικό χρυσό. Σύμφωνα με το Reuters, το θέμα τέθηκε από την κυβέρνηση της Κοπεγχάγης σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων στην Ε.Ε. και ήδη η Κομισιόν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης του χρυσού σε έναν πιθανό επόμενο γύρο κυρώσεων.

Ο χρυσός αποτελεί κρίσιμο αποθεματικό στοιχείο για την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, την ώρα που τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας στο εξωτερικό καθώς και άλλα περιουσιακά της στοιχεία έχουν «παγώσει» λόγω των δυτικών κυρώσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με το - η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των κρατικών αποθεμάτων σε πολύτιμα μέταλλα. Οι αλλαγές προβλέπουν τη μεταφορά μέρους των αποθεμάτων χρυσού και διαμαντιών της Ρωσίας σε ένα ειδικό ταμείο, το οποίο σε καιρό πολέμου θα μπορεί να διαχειριστεί απευθείας ο πρόεδρος της χώρας -δηλαδή ο Πούτιν- χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης και της Δούμας.

Σχετικα αρθρα

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin