Image default
Επιχειρήσεις

Επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα πράσινο μέλλον

Sponsored Content


Τα τελευταία δύο χρόνια ολόκληρος ο πλανήτης κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρόκληση μιας σοβαρής υγειονομικής κρίσης. Σήμερα, πριν ακόμα ανακάμψει πλήρως από το κύμα της πανδημίας, βρίσκεται παράλληλα σε εμπόλεμη κατάσταση. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα των καιρών μας ήταν και παραμένει η περιβαλλοντική κρίση που κλιμακώνεται.

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναδείξει την πράσινη μετάβαση σε κορωνίδα της στρατηγικής της. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα έχει βάλει στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και φιλοδοξεί να πετύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Ευρώπη παράλληλα με την πράσινη μετάβαση κάνει πράξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εκτιμώντας ότι συνδυαστικά αποτελούν εγγύηση κοινωνικής ευημερίας και εξέλιξης των σύγχρονων κοινωνιών σε κάθε επίπεδο. Στην πορεία για τη διπλή αυτή δράση τα δίκτυα και οι ψηφιακές τεχνολογίες παίζουν καταλυτικό ρόλο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του πλανήτη στο παρόν αλλά και στο μέλλον.

Σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν είναι εκείνες που κατευθύνουν την εταιρική τους στρατηγική με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουν στην πράξη την κλιματική αλλαγή. Αυτή ακριβώς είναι και η φιλοσοφία του ομίλου Vodafone, παγκόσμιου ηγέτη του κλάδου της επικοινωνίας, ο οποίος έχει δεσμευτεί για μηδενισμό των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από την λειτουργία του έως το 2030, διευρύνοντας τον στόχο σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας έως το 2040.

 

Vodafone Green Network: Το μεγαλύτερο πράσινο δίκτυο της Ευρώπης

Κομβικό ρόλο στα πράσινα πλάνα του ομίλου και στον στόχο να παραδώσει ένα βιώσιμο περιβάλλον στις επόμενες γενιές διαδραματίζει η χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιταχύνοντας τον βηματισμό της προς ένα βιώσιμο μέλλον, η Vodafone Ελλάδας ήδη έχει επιτύχει το σύνολο του δικτύου της να τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές πιστοποιημένες μέσω εγγυήσεων προέλευσης.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από την 1η Ιουλίου 2021, το Vodafone Green Network, το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης, είναι πράσινο και παίρνει δύναμη από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να επιτύχει την ίδια σημαντική αλλαγή στην Αφρική έως το 2025.

Στην Ελλάδα, ενδυναμώνοντας σταθερά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, η Vodafone μειώνει συστηματικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της, όπως αποτυπώνεται και στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020-2021: από τον σχεδιασμό και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, μέχρι τη χρήση και την απόρριψή τους από τους πελάτες.

Περιορισμός των εκπομπών ρύπων κατά 70% τα τελευταία δύο χρόνια και μείωση κατανάλωσης ενέργειας έως και 80%

Η Vodafone Ελλάδας, έχει καταφέρει την περίοδο 2019-2020 να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του πεδίου 2 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές του 2018-2019. Πρακτικά, η εταιρεία απέτρεψε την εκπομπή 296.000 τόνων CO2e μέσω της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από 100% πιστοποιημένες ΑΠΕ και των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας που εφαρμόζει.

Μια σημαντική πράσινη καινοτομία της Vodafone Ελλάδας είναι τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στους Σταθμούς Βάσης. Πιο συγκεκριμένα, η τοποθέτηση προηγμένων συστημάτων κλιματισμού στο 80% των Σταθμών Βάσης οδήγησαν σε εξοικονόμηση άνω του 40% της ενέργειας ψύξης και θέρμανσης. Μόνο την περίοδο 2020-2021 μείωσε κατά 14% την κατανάλωση ενέργειας στους Σταθμούς Βάσης, σε σχέση με το διάστημα 2018-2019. Μάλιστα, εκμεταλλευόμενη την ηλιακή ενέργεια, η εταιρεία επέκτεινε τη συνδυαστική εφαρμογή υβριδικής και φωτοβολταϊκής λειτουργίας σε Σταθμούς Βάσης αποτρέποντας την κατανάλωση 1.800 κυβικών μέτρων Diesel το διάστημα 2019-2021.

 

 

Η πράσινη φιλοσοφία σε πλήρη εφαρμογή

Έχοντας την περιβαλλοντική συνείδηση στο επίκεντρο της καθημερινής της λειτουργίας, η εταιρεία διαθέτει σήμερα έναν πλήρως πράσινο στόλο οχημάτων και το μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτρικής φόρτισης σε εταιρικό επίπεδο στην Ελλάδα. Αρχικά, αντικατέστησε τα σχεδόν 500 οχήματα του εταιρικού της στόλου με αυτοκίνητα υβριδικής και plug-in τεχνολογίας, με το περιβαλλοντικό όφελος να μεταφράζεται σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως και 40%. Επιπλέον, έθεσε σε λειτουργία το μεγαλύτερο εταιρικό δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, με 75 φορτιστές να έχουν τοποθετηθεί στα κτήριά της.

Ακόμα, στις κεντρικές της εγκαταστάσεις -ΜΤΧs, Data centers, κτήρια γραφείων- η εταιρεία γράφει πράσινη ιστορία, έχοντας πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης των 60 GWh την τελευταία 5ετία. Η πράσινη ατζέντα της Vodafone στην Ελλάδα περιλαμβάνει, επίσης, πρόγραμμα μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων, ενώ με την κατάργηση του πλαστικού στα κτήρια και τα καταστήματα εξοικονομούνται πάνω από 450.000 τεμάχια πλαστικής σακούλας και 1,5 εκατ. πλαστικά ποτήρια ετησίως.

Η ανακύκλωση στην πράξη

Ταυτόχρονα, η εταιρεία υλοποιεί στην Ελλάδα πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών και αξεσουάρ τηλεφωνίας, μέσω του οποίου έχουν ανακυκλωθεί πάνω από 850.000 συσκευές. Την τελευταία δεκαετία, από τις ποσότητες που έχουν συλλεχθεί η Vodafone έχει συμβάλει στην αποτροπή εκπομπής 52 τόνων CO2e, αλλά και στην αποτροπή απόρριψης 19 κιλών τοξικών μετάλλων σε χωματερές. Εκατοντάδες τόνοι υλικών έχουν ανακυκλωθεί από μπαταρίες, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, λαμπτήρες, χαρτί, μελανοδοχεία, αλλά και οργανικά απόβλητα, μειώνοντας περαιτέρω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας.

 

Σχετικα αρθρα

Ραντεβού διεθνών επιχειρηματικών αγγέλων με 20 ελληνικές startups στην Αθήνα

admin

Real Consulting: Πώς ανεβάζει τον πήχη έναν χρόνο μετά την είσοδό της στην ΕΝ.Α.

admin

Νέα ανακοίνωση της BEAT: Στο 1,2 ευρώ το κόστος προμίσθωσης ταξί

admin

Η Revoil δεν διανέμει μέρισμα για τη χρήση 2021

admin

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Νέος πρόεδρος ο Βασίλης Γούναρης

admin

Energean: Διάκριση για το Περιβάλλον με το project HYDROGEAN στα Bravo! Sustainability Dialogues & Awards 2022

admin

ΔΕΗ: Ο κ. Γεώργιος Δαμάσκος ορίστηκε Γενικός Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών

admin

Premia Properties: Η ΓΣ ενέκρινε τη μη διανομή μερίσματος

admin

ΕΚΤΕΡ: Νέα σύμβαση έργου €15,8 εκατ. στο Ελληνικό για την ανέγερση κτιρίου

admin

Βογιατζόγλου Systems: Μέρισμα €0,18 ανά μετοχή- Από 11/7 η καταβολή

admin

Premia Properties: Τη μη διανομή μερίσματος αποφάσισε η Γενική Συνέλευση

admin

«Λευκές Νύχτες» στα εμπορικά καταστήματα: Σε ποιες περιοχές έρχονται στις 25 Ιουνίου και 9 Ιουλίου

admin