Image default
Οικονομία

Η Γερμανία ανησυχεί για την ενεργειακή επάρκεια- Αναμένονται δηλώσεις Χάμπεκ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα κάνει δηλώσεις την Πέμπτη για την «ασφάλεια της ενέργειας και του εφοδιασμού» εν μέσω προσδοκιών ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης της χώρας για το φυσικό αέριο, αναφέρει το πρακτορείο -. 

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος στον κυβερνώντα συνασπισμό, θα μιλήσει στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) το πρωί στο Βερολίνο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, στη Γερμανία ανησυχούν ότι η Gazprom μπορεί να σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου ενώ ο αγωγός Nord Stream 1 είναι κλειστός για επισκευές, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Γερμανίας να αποθηκεύσει φυσικό αέριο ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Οι ανησυχίες για τον Nord Stream 1 έρχονται καθώς το Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνειδητοποιούν ότι η Ρωσία «εργαλειοποιεί» τις εξαγωγές ενέργειας της ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.  «Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να μειώσει περαιτέρω τη ροή φυσικού αερίου», είπε ο Χάμπεκ την Τετάρτη.

Ο Χάμπεκ τόνισε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να προετοιμαστεί για περαιτέρω μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου. Αξιωματούχος που γνωρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης δήλωσε στο - ότι η δεύτερη φάση του σχεδίου κρίσης τριών σταδίων θα μπορούσε να έρθει ήδη αυτή την εβδομάδα.

Η ενεργοποίηση του δεύτερου σταδίου, το οποίο συνιστά τη φάση του «συναγερμού», θα μπορούσε να σημαίνει αλλαγή του νόμου που θα επιτρέψει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλίσουν τις αυξήσεις κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την πυροδότηση περισσότερων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αερίου.

Η Γερμανία θέσπισε τη φάση της «έγκαιρης προειδοποίησης» στα τέλη Μαρτίου, όταν η απαιτήση του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια ανάγκασαν τη Γερμανία να προετοιμαστεί για μια πιθανή διακοπή των ροών ενέργειας. . Το ύψιστο επίπεδο περιλαμβάνει κρατικό έλεγχο στη διανομή.

Ο Χάμπεκ είπε ότι η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream κατά περίπου 60% είχε πολιτικά κίνητρα και στόχο να αναστατώσει τις αγορές.

Πάντως μέχρι στιγμής, η μείωση των ροών είχε μικρή απτή επίδραση στις προμήθειες της Γερμανίας, επειδή η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι μόνο το ένα τέταρτο ή το ένα πέμπτο του αντίστοιχου όγκου για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ωστόσο, έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προσπάθειες να γεμίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης. 

Οι αποθήκες είναι επί του παρόντος πλήρης κατά 58% και η κυβέρνηση θέλει να αυξηθεί στο 90% έως την 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων με τον Nord Stream 1, οι εισαγωγείς αερίου αναγκάζονται να αγοράσουν την ποσότητα που λείπει στην αγορά spot σε πολύ υψηλότερες τιμές.

-

Σχετικα αρθρα

Wall Street: «’Εκλεισε» το χειρότερο εξάμηνο εδώ και πάνω από 50 χρόνια

admin

Wall Street: «’Έκλεισε» το χειρότερο εξάμηνο από το 1970

admin

Ρωσία: Μερίσματα-ρεκόρ συνολικού ύψους 7,6 δισεκ. ευρώ στους μετόχους της πετρελαϊκής Rosneft

admin

Gazprom: Κατέρρευσε η μετοχή καθώς ανέστειλε το μέρισμα για πρώτη φορά από το 1998

admin

Ο Μασκ άρχισε τις απολύσεις για να μην επιβεβαιωθεί το «κακό προαίσθημα»

admin

(ΠΡΩΙ) Κυβερνητική… γομολάστιχα στα αναδρομικά των συνταξιούχων

admin

Επόμενη ημέρα: Το να ελεγχθεί ο πληθωρισμός θα κοστίσει… πολύ ακριβά

fastpath

Ρωσία: Αυξάνει στο ένα εκατ. δολάρια το όριο μεταφοράς χρημάτων σε ξένες τράπεζες

admin

Ρωσία: Αυξάνει στο ένα εκατ. δολάρια το όριο μεταφοράς χρημάτων σε ξένε τράπεζες

admin

Καύσιμα: Ελάχιστη η πτώση στις τιμές – «Ανάσα» το Fuel Pass 2

fastpath

Στο έλεος του χάους τα γερμανικά αεροδρόμια – Θα φέρουν εργαζόμενους κυρίως από την Τουρκία

admin

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

admin