Image default
Οικονομία

Καύσιμα: Νοθεία και παραβατικότητα με πρωταγωνιστές εταιρείες, καταναλωτές και… ερασιτέχνες

Νοθεία, αισχροκέρδεια αλλά και γέμισμα χωρίς πληρωμή ή… άδειασμα και μεταπώληση στη μαύρη αγορά αποτελούν κάποιες μόνο από τις περιπτώσεις που καταγράφονται εντός και εκτός συνόρων.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων έχουν ξεκλειδώσει κρυφά ταλέντα σε επιχειρηματίες, καταναλωτές αλλά και ερασιτέχνες, οι οποίοι κυνηγούν να αξιοποιήσουν μέχρι και την… τελευταία σταγόνα καυσίμου. Νοθεία, αισχροκέρδεια αλλά και γέμισμα χωρίς πληρωμή ή… άδειασμα και μεταπώληση στη μαύρη αγορά αποτελούν κάποιες μόνο από τις περιπτώσεις που καταγράφονται εντός και εκτός συνόρων.

Το παιχνίδι της νοθείας είναι ήδη γνωστό: χρήση χημικού διαλύματος, νοθεία στο diesel κίνησης με χύμα ορυκτέλαια, λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή και αισχροκέρδεια (ήτοι πώληση με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από αυτά που προβλέπονται ή «ξεχασιάρηδες» πρατηριούχοι που δεν περνούν την έκπτωση των 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης) αποτελούν καταγεγραμμένες παραβάσεις στο πλαίσιο των ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.).

Φυσικά, η παραβατικότητα αναφέρεται σε ένα μόνο ποσοστό επαγγελματιών και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τη γενική εικόνα της ελληνικής αγοράς. Όμως αυτοί οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες του κλάδου δεν είναι οι μόνοι που κάνουν χρήση «εναλλακτικών» μεθόδων αύξησης του κέρδους. Οδηγοί φουλάρουν και εξαφανίζονται χωρίς να πτοούνται από το γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα όλο και κάποια κάμερα θα τους έχει καταγράψει.

Άλλοι πάλι, εκτός συνόρων, καταλήγουν σε ερασιτεχνικά παιχνίδια χιλιάδων δολαρίων. Στις ΗΠΑ, οι κλοπές καυσίμων έχουν καταστεί ρουτίνα αλλά πλέον οι ποσότητες δεν αφορούν σε μερικά γαλόνια. Τώρα, οι παραβάτες/κλέφτες αντλούν καύσιμα αξίας χιλιάδων δολαρίων από πρατήρια καυσίμων και τα πωλούν στη μαύρη αγορά, σύμφωνα με τις αρχές. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η σύλληψη δύο ανδρών οι οποίοι φέρονται να σχετίζονται με την κλοπή βενζίνης αξίας χιλιάδων δολαρίων από ένα βενζινάδικο της Βιρτζίνια, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Αυξάνονται οι καταγγελίες των πολιτών στην Ελλάδα για παράνομες πρακτικές στα καύσιμα

Στην Ελλάδα οι καταγγελίες των πολιτών για παράνομες πρακτικές στην αγορά καυσίμων έχουν καταγράψει αύξηση κατά 30% από τότε που εκτοξεύθηκαν οι τιμές. Πρόκειται για πρακτικές οι οποίες οδηγούν σε απώλειες 150 εκατ. ευρώ για το κράτος ενώ οι ιδιώτες μπορεί να κληθούν να πληρώσουν ζημιές που φθάνουν και τα 3.000 για βλάβες που προκαλούνται στο όχημά τους λόγω του νοθευμένου καυσίμου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πλέον το 1/3 των βλαβών στα αυτοκίνητα οφείλονται σε νοθευμένα καύσιμα. Όπως προειδοποιούν, οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση καθώς οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, και ειδικά αυτές που είναι χαμηλότερες από τις διυλιστηριακές τιμές, θα πρέπει να τους κινούν υποψίες.

Μιλώντας για το πρόβλημα της παραβατικότητας, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, επεσήμανε ότι όπως τίθεται επί τάπητος το θέμα των υψηλών τιμών, έτσι θα πρέπει να ασχολούνται οι αρμόδιοι και με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και επανέλαβε την ανάγκη να δημοσιοποιούνται στα στοιχεία των επιχειρήσεων οι οποίες παρανομούν. Όπως υποστήριξε, το πρόβλημα των υψηλών τιμών θα αντιμετωπιστεί μόνο με οριζόντια μείωση στη βενζίνη κατά την πρακτική που ακολουθείται για το πετρέλαιο κίνησης.

Σχετικα αρθρα

Σταϊκούρας προς Βεστάγκερ: Απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις για το ζήτημα της ενέργειας

fastpath

Ρωσία: Η χώρα φαίνεται να οδηγείται σε χρεοκοπία καθώς δεν πλήρωσε ληξιπρόθεσμους τόκους 100 εκατ. δολαρίων

fastpath

G7: Οι παγίδες του πλαφόν στο πετρέλαιο

admin

Λεονάρντο Ντελ Βέκιο: Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Ray-Ban

admin

Η ΕΤΕπ αυξάνει τη χρηματοδότηση για έργα ανάπτυξης εκτός ΕΕ, με την EIB Global στο τιμόνι

admin

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στα καύσιμα έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

fastpath

G7: Με συμμετοχή Ζελένσκι σήμερα η Σύνοδος Κορυφής – Υπό συζήτηση πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας

admin

Φορολοταρία Ιουνίου 2022: Δείτε αν κερδίσατε τα 50.000 ευρώ με κωδικούς Taxisnet

admin

ΤΑΙΠΕΔ: «Βγάζει» διαγωνισμό για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων

fastpath

Brexit: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΕΕ – Βρετανίας για τη Β. Ιρλανδία

admin

Εντός Ιουλίου οι πληρωμές για το μεταφορικό ισοδύναμο

admin

Μονάδα Αποβλήτων Πειραιά: Ξεκινάει η επόμενη φάση για τη ΣΔΙΤ των 300 εκατ. ευρώ

admin