Image default
Οικονομία

Παράταση φορολογικών δηλώσεων 2022: Η πιθανή ημερομηνία

Παράταση φορολογικών δηλώσεων 2022: Η πιθανή ημερομηνία
Οι φορολογικές δηλώσεις 2022 ξεκίνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, όμως νωρίτερα λήγει και η προθεσμία υποβολής. Το βασικό σενάριο για παράταση. 

Μία εβδομάδα ακόμη περιθώριο έχουν οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις 2022. Όμως, δεδομένου ότι περίπου το 40% έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία, άνοιξε και φέτος ξανά το σενάριο της παράτασης.

Η προθεσμία φέτος λήγει στις 30 Ιουνίου 2022, ενώ το βασικό σενάριο κάνει λόγο για παράταση σχεδόν ενός μήνα, δηλαδή στις 27 Ιουλίου 2022Και αυτό γιατί, από το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαριστεί πως δεν θα αλλάξουν οι ημερομηνίες πληρωμής που είναι για το τέλος Ιουλίου.  

Πώς κάνετε εξόφληση του φόρου εισοδήματος

Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου και η τελευταία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα για ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή της αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι, οι φορολογούμενοι έχασαν την έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μετά την αρχική προθεσμία και υπέβαλαν δήλωση στην παράταση. 

Οι 4 παγίδες στα τεκμήρια διαβίωσης και τα «μπλοκάκια»

Οι παγίδες «κρύβονται» στις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης. Είναι οι εξής τέσσερις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική»:

1. Το τεκμήριο διαβίωσης της μισθωμένης κατοικίας του ενήλικου τέκνου που σπουδάζει ή υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία μακριά από την οικογένειά του, γίνεται αιτία να πάψει το τέκνο να θεωρείται προστατευόμενο, εξέλιξη που έχει πολλαπλές δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για το ίδιο και την οικογένειά του. Εάν δηλαδή ένα ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο (πχ φοιτητής) μισθώνει άλλη κατοικία από αυτή της οικογένειάς του, το τεκμήριο διαβίωσης της μισθωμένης κατοικίας βαρύνει το τέκνο και όχι τους γονείς.

2. Τα τεκμήρια διαβίωσης προκαλούν υπερφορολόγηση του εισοδήματος.

3. Δεν φορολογούνται όλοι οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» ως μισθωτοί, με αφορολόγητο όριο μέχρι 8.636 ευρώ ή μεγαλύτερο, αλλά μόνο όσοι πληρούν αθροιστικά πέντε προϋποθέσεις:

  • Θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.
  • Θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.
  • Θα πρέπει να δηλώνει έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.
  • Δεν θα πρέπει να εισπράττει ταυτόχρονα και κανονικό μισθό από άλλη εργασία.
  • Θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις εφόσον στην περίπτωση αυτή λαμβάνει το 75% τουλάχιστον των ετήσιων αμοιβών του μόνο από έναν.

4. Φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα προερχόμενα είτε από ενοίκια, είτε από τόκους καταθέσεων, είτε από γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίοι εισέπραξαν παράλληλα ακόμη πιο χαμηλά ποσά, είτε από περιστασιακή απασχόληση, είτε από επιδόματα παιδιών που τους χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ, επιβαρύνονται με υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι δικαιούνται ετήσια έκπτωση φόρου 777 ευρώ, μόνο εφόσον πληρούν αθροιστικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σχετικα αρθρα

Wall Street: «’Εκλεισε» το χειρότερο εξάμηνο εδώ και πάνω από 50 χρόνια

admin

Wall Street: «’Έκλεισε» το χειρότερο εξάμηνο από το 1970

admin

Ρωσία: Μερίσματα-ρεκόρ συνολικού ύψους 7,6 δισεκ. ευρώ στους μετόχους της πετρελαϊκής Rosneft

admin

Gazprom: Κατέρρευσε η μετοχή καθώς ανέστειλε το μέρισμα για πρώτη φορά από το 1998

admin

Ο Μασκ άρχισε τις απολύσεις για να μην επιβεβαιωθεί το «κακό προαίσθημα»

admin

(ΠΡΩΙ) Κυβερνητική… γομολάστιχα στα αναδρομικά των συνταξιούχων

admin

Επόμενη ημέρα: Το να ελεγχθεί ο πληθωρισμός θα κοστίσει… πολύ ακριβά

fastpath

Ρωσία: Αυξάνει στο ένα εκατ. δολάρια το όριο μεταφοράς χρημάτων σε ξένε τράπεζες

admin

Ρωσία: Αυξάνει στο ένα εκατ. δολάρια το όριο μεταφοράς χρημάτων σε ξένες τράπεζες

admin

Καύσιμα: Ελάχιστη η πτώση στις τιμές – «Ανάσα» το Fuel Pass 2

fastpath

Στο έλεος του χάους τα γερμανικά αεροδρόμια – Θα φέρουν εργαζόμενους κυρίως από την Τουρκία

admin

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

admin