Image default
Πρώτο Θέμα

Σε υψηλό 7ετίας το ρωσικό νόμισμα – Τι θα κάνει η Μόσχα με το «ακριβό» ρούβλι

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015 εκτοξεύεται το ρωσικό νόμισμα, το οποίο δίνει συνέχεια στο φετινό ξέφρενο ράλι (+35%), τροφοδοτώντας τις ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας περί υπονόμευσης της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών. 

Το ρούβλι, συγκεκριμένα, ενισχύεται σήμερα κατά 1,7% και σκαρφαλώνει στα 55,44 ανά ρούβλι, με αποτέλεσμα να καταγράφει σωρευτικό άλμα της τάξης του 35% από τις αρχές του 2022 -το μεγαλύτερο από κάθε άλλο νόμισμα διεθνώς.  

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα περιόρισε κατά 1.050 μονάδες βάσης το επιτόκιο (από 20% στο 9,5%), ενώ «χαλάρωσε» του κεφαλαιακούς περιορισμούς, οι οποίοι επιβλήθηκαν ως απόρροια των δυτικών κυρώσεων και της εισβολής στην Ουκρανία.  

Το ράλι του εγχώριου νομίσματος έχει πυροδοτήσει μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο η ρωσική κυβέρνηση και η ρωσική κεντρική τράπεζα επιθυμούν ή/και μπορούν να ελέγξουν την ισοτιμία του ρουβλιού. 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Andrey Belousov, δήλωσε σήμερα ότι στόχος του Κρεμλίνου είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, κάτι το οποίο απαιτεί μια ισοτιμία της τάξης των 70 – 80 ρουβλιών ανά δολάριο. 

Πάντως, ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Alexey Zabotkin, εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος σ’ ένα τέτοιο σενάριο, εξηγώντας ότι η στόχευση μιας συγκεκριμένης ισοτιμίας θα οδηγήσει σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εργαλείων και απώλεια της ανεξαρτησίας της οικονομικής πολιτικής.  

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές θεωρούν ότι οι επίσημες αρχές δεν έχουν αποτελεσματικά εργαλεία επιρροής επί του ρωσικού νομίσματος -ακόμη κι αν επιθυμούν να πράξουν κατά τέτοιο τρόπο. 

Το ρούβλι μέσα στο 2022 μιμήθηκε, αναμφίβολα, το «τρενάκι του τρένου». Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος βύθισε το νόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, διολισθαίνοντας έως τα 121 ρούβλια ανά δολάριο. Ωστόσο, η άμεση λήψη μέτρων, η αύξηση των επιτοκίων στο 20% και η υποχρέωση αγοράς των ενεργειακών προϊόντων (π.χ. του φυσικού αερίου από την Ε.Ε.) σε ρούβλια και όχι σε ξένα νομίσματα, οδήγησαν σε ένα ξέφρενο ράλι της τάξης του 118%.  

Ruble hit new high despite all the cental bank's efforts

Η «σκληρή» ισοτιμία, όμως, καθιστά ανήσυχη τόσο την κεντρική τράπεζα όσο και την κυβέρνηση, οι οποίες φοβούνται για τον κίνδυνο μείωσης της ελκυστικότητας των εξαγωγών και υπονόμευσης της εγχώριας οικονομίας (ήδη πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις), δεδομένου ότι οι τιμές των εγχώριων προϊόντων έχουν γίνει ακριβότερες. 

Γι’ αυτό τον λόγο, η κεντρική τράπεζα έσπευσε τον προηγούμενο μήνα να περιορίσει το βασικό επιτόκιο στο 9,5%, να χαλαρώσει τα capital controls και να λάβει μέτρα ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης.  

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Xαμηλότερη ανάπτυξη 3,2% φέτος και αβεβαιότητα

admin

Πληθωρισμός: Γιατι απέτυχαν οι οικονομολόγοι…

admin

Ενοίκια: Το 47,8% των Ελλήνων αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο

admin

Πλησιάζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση; Υπέροχη ιδέα – με μεγάλους κινδύνους

admin

Alpha Bank: Σημαντική βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα την τελευταία διετία

admin

XA:Ανοδική αντίδραση για λίγους 

admin

ΔΝΤ: Μεγάλο κενό αποταμίευσης στην Ελλάδα

admin

Η Γερμανία στο χείλος της ενεργειακής αβύσσου…

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: 5 λόγοι που ίσως αναγκάσουν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι της Κίνας

admin

Πώς το “δευτερεύον” μέτωπο στο Καλίνινγκραντ μπορεί να αποδειχθεί σπίθα πολέμου στην Ευρώπη

admin

Η επικείμενη ύφεση και η κρίση του φυσικού αερίου…

admin

Τρία μαθήματα από το πρόσφατο sell-off στα κρυπτονομίσματα

admin