Image default
Ευρώπη

Σύνοδος Κορυφής: Το πρώτο βήμα για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στος Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλωσορίσουν ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ την Ουκρανία, δίνοντας μια συμβολική νίκη στο Κίεβο που για τέσσερις μήνες προσπαθεί να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. 

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να υπογράψουν τη σύσταση της περασμένης εβδομάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση σημαίνει ότι και τα 27 μέλη της Ένωσης συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να κάνει το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ. Οι ηγέτες αναμένεται να δηλώσουν ότι τα κράτη της ΕΕ θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας αφού η Ουκρανία εκπληρώσει πλήρως έναν μακρύ κατάλογο προϋποθέσεων που σχετίζονται με το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναμένεται επίσης να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Μολδαβία. Για τη Γεωργία που δεν κατάφερε να πάρσει τη σύσταση της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δηλώσουν ότι μπορεί να λάβει το καθεστώς εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κουρυφής, το οποίο επικαλείται το -. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι μίλησε με 11 ηγέτες της ΕΕ την Τετάρτη για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας και θα κάνει περισσότερες κλήσεις την Πέμπτη, πιστεύοντας ότι και οι 27 χώρες της ΕΕ θα υποστηρίξουν το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας.

Η στήριξη των ηγετών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ουκρανία και ο Ζελένσκι έχει αγωνιστεί σθεναρά για μια στενότερη σχέση με την Ευρώπη καθώς αναζητά υποστήριξη για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην ΕΕ, Βσεβολόντ Τσέντσοφ, δήλωσε στο BBC ότι έγκριση της υποψηφιότητας θα ήταν μια ψυχολογική ώθηση για τους Ουκρανούς. Πάντως ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η «πραγματική ενσωμάτωση» θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο όταν ο πόλεμος είχε τελειώσει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία κατέθεσε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, και έκτοτε η διαδικασία κινήθηκε με ταχύτητα ρεκόρ.

Το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας είναι το πρώτο επίσημο βήμα προς την ένταξη στην ΕΕ και η Γαλλία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει «απόλυτη συναίνεση» για την Ουκρανία. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να δούμε την ένταξή της. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας. Ενδεικτικό είναι ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία) είναι υποψήφιες χώρες εδώ και χρόνια- σε ορισμένες περιπτώσεις για πάνω από μια δεκαετία. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπέβαλε αίτηση υποψηφιότητας το 2016, αλλά ακόμα δεν τα κατάφερε.

Πάντως σε συνάντηση των αξιωματούχων της ΕΕ τη Δευτέρα, πολλά κράτη μέλη τόνισαν την ανάγκη να εκπληρώσει η Ουκρανία τους όρους που θέτει η Κομισιόν πριν προχωρήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες πέρα ​​από το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Άλλοι υποστήριζαν ότι οι πιθανοί νέοι υποψήφιοι δεν θα τύχουν προνομιακής μεταχείρισης έναντι των εθνών των Δυτικών Βαλκανίων, των οποίων η πρόοδος προς την ένταξη έχει «παγώσει».

Η Ευρωπαϊλή Επιτροπή από την πλευρά της έχει καταστήσει σαφές ότι η διαδικασία προσχώρησης θα ακολουθεί τα ίδια κριτήρια και τους ίδιους κανόνες για όλους τους υποψηφίους. Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την επιτάχυνση των κριτηρίων συμμετοχής.

Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ και η αίτησή της διήρκεσε 10 χρόνια πριν γίνει επίσημα αποδεκτή το 2013.

Τα βήματα που θα πρέπει να λάβει το Κίεβο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, περιλαμβάνουν την εφαρμογή νομοθεσίας σχετικά με τη διαδικασία επιλογής δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και τη διασφάλιση ότι η νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες συμμορφώνεται με τα πρότυπα της Ειδικής Ομάδας Οικονομικής Δράσης. Αναμένεται σχετική έκθεση της Κομισιόν σχετικά με αυτά τα βήματα μέχρι το τέλος του έτους.

Σχετικα αρθρα

Τι αποκόμισε ο ψηφιακός τομέας κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ

admin

Οι ομάδες καταναλωτών της ΕΕ βάζουν στο στόχαστρο το «σύστημα παρακολούθησης» της Google

admin

Σ. Κυριακίδου: Σε κίνδυνο η επισιτιστική ασφάλεια χωρίς βιώσιμο διατροφικό σύστημα

admin

ΕΕ: Εξετάζεται το «ιερό» Καλίνινγκραντ να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις

admin

Η δαπανηρή αντίδραση της Ευρώπης κατά των κατασκόπων του Κρεμλίνου

admin

Οι ευρωβουλευτές καλούν τη Γερμανία να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει

admin

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε κουπόνι τροφίμων αξίας 100 ευρώ για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

admin

Κοινοβουλευτική αβλεψία καθυστερεί τις αλλαγές σε αυστριακές κυβερνητικές υπηρεσίες

admin

«Σβήστηκαν τα sms»: Η Κομισιόν «έχασε» τα μηνύματα μεταξύ φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά για τα εμβόλια

admin

Η Βρετανία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε περίπτωση κρίσης

admin

ΕΕ: Συμφωνία για πακέτο νόμων για το κλίμα- Αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης τέλος από το 2035

admin

Σόλτενμπεργκ: Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης θα είναι «κομβική» για τη συμμαχία

admin