Image default
Οικονομία

Τουρκία: «Αντιστέκεται» στην αύξηση των επιτοκίων- Σταθερά στο 14%

Στις αρχές του μήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω πληθωρισμού πάνω από 70%, δεσμεύθηκε να μην επιτρέψει νομισματική σύσφιξη και υποσχέθηκε μείωση των επιτοκίων. Μετά τις δηλώσεις του η λίρα έκανε θεαματική «βουτιά». 

Παρά την υπόσχηση Ερντογάν, ο οποίος συνηθίζει να παρεμβαίνει στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η αρχή αποφάσισε την Πέμπτη να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για έκτο μήνα, στο 14%. Όχι όμως να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

Μεταξύ των παραγόντων πίσω από τον πληθωρισμό που καλπάζει- σύμφωνα με την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας- είναι το σοκ της προσφοράς και η αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Εφόσον χρειαστεί, για την αντιμέτωπισή του, η κεντρική τράπεζα θα εφαρμόσει πρόσθετα μακροπροληπτικά βήματα και «αναμένει ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού θα ξεκινήσει μετά τα μέτρα που ελήφθησαν», ανέφερε σε δήλωσή της. 

Η απραγία της κεντρικής τράπεζας ήρθε μετά από ένα κύκλο επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων που αποδυνάμωσε σημαντικά το τουρκικό νόμισμα και οδήγησε σε άνοδο των τιμών καταναλωτή, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι σύντομα θα φτάσει το 80%. Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε σε υψηλό 24 ετών τον Μάιο, σχεδόν στο 74%.

Η Τουρκία εξακολουθεί να ακολουθεί την ανορθόδοξη προσέγγισή της να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό, ακολουθώντας ένα εντελώς αντίθετο μονοπάτι από τις κεντρικές τράπεζες που έχουν ξεκινήσει να αυξάνουν τα επιτόκια, ή σχεδιάζουν να τα αυξήσουν, σε μια πορεία που μπορεί να αποδειχθεί ως η πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη δεκαετία του 1980. Πάντως, σύμφωνα με τον διοικητή της τράπεζας Σαχάπ Καβτζιόγλου, η Τουρκία δεν χρειαζόται να αυξήσει τα επιτόκια μόνο και μόνο επειδή το κάνουν άλλοι. 

Η επιμονή στην άνευ προηγουμένου χαλαρή νομισματική πολιτική θα καταστήσει ακόμη πιο ευάλωτα τα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού, ωστόσο, η πίεση από τον Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια χαμηλά δεν αφήνει πολλές επιλογές στο τραπέζι. «Ο πληθωρισμός που βρίσκεται σε υψηλό 20 ετών στο 73,5% απαιτεί αύξηση των επιτοκίων. Όμως η πολιτική ηγεσία το απέκλεισε, αντ’ αυτού υποσχέθηκε ακόμη χαμηλότερα επιτόκια. Ανήμπορη να αγγίξει τον κύριο μοχλό πολιτικής της, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί εναλλακτικά εργαλεία», σχολιάζει το - Economics. 

-

Σχετικα αρθρα

G7: Οι παγίδες του πλαφόν στο πετρέλαιο

admin

Λεονάρντο Ντελ Βέκιο: Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Ray-Ban

admin

Η ΕΤΕπ αυξάνει τη χρηματοδότηση για έργα ανάπτυξης εκτός ΕΕ, με την EIB Global στο τιμόνι

admin

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στα καύσιμα έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

fastpath

G7: Με συμμετοχή Ζελένσκι σήμερα η Σύνοδος Κορυφής – Υπό συζήτηση πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας

admin

Φορολοταρία Ιουνίου 2022: Δείτε αν κερδίσατε τα 50.000 ευρώ με κωδικούς Taxisnet

admin

ΤΑΙΠΕΔ: «Βγάζει» διαγωνισμό για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων

fastpath

Brexit: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΕΕ – Βρετανίας για τη Β. Ιρλανδία

admin

Εντός Ιουλίου οι πληρωμές για το μεταφορικό ισοδύναμο

admin

Μονάδα Αποβλήτων Πειραιά: Ξεκινάει η επόμενη φάση για τη ΣΔΙΤ των 300 εκατ. ευρώ

admin

Ένας «ρωσικός χειμώνας» για την Ευρώπη;

admin

Τι καταβάλλεται από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ για την περίοδο 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου

fastpath