Image default
Οικονομία

Το νέο πακέτο θα έχει φόντο τη ΔΕΘ – Μικρό καλάθι για πρωτοβουλία ΕΕ

Που αναζητούν χρήματα για το νέο «κουμπαρά». Ο άγνωστος «Χ» των τιμών αερίου και η χρηματοδότηση με 150 εκατ. ευρώ τον μήνα του μηχανισμού ρεύματος. Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ντράγκι και η  Σύνοδος Κορυφής… 

Ένα Power Pass No3 για το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι το μόνο «σίγουρο» μέτρο στήριξης στο επόμενο πακέτο παρεμβάσεων για την ακρίβεια που θα αποφασισθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιρού με… «φόντο» τη ΔΕΘ. Το πακέτο θα κριθεί από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, αλλά και με την «ανάγκη» που θα υπάρχει σε άλλα πεδία με βασικό πονοκέφαλο το ρεύμα: Το πακέτο αυτή τη στιγμή υπολογίζεται να έχει κόστος 150 ευρώ κάθε μήνα από τον Ιούλιο αλλά με βάση την εκτίμηση για 100 ευρώ ανά κιλοβατώρα χονδρική τιμή αερίου, με την ευμεταβλητότητα των τελευταίων ημερών να προκαλεί φόβους για ενδεχόμενο ανόδου της κρατικής επιδότησης.

Στο μέτωπο της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε χθες με τον Μάριο Ντράγκι να θέσουν εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι προσδοκίες προς το παρόν είναι περιορισμένες, όπως και για μία αλλαγή στάσης στη «σύσταση» που επίσης θα συζητηθεί για επιστροφή σε πλεονάσματα.

Αιτήματα για επιπλέον παρεμβάσεις

Από την άλλη πλευρά, το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ μετά την ανακοίνωση και του νέου πακέτου που προήλθε με υπεραπόδοση των εσόδων Μαΐου κατά 350 εκατ. ευρώ περίπου, δημιουργεί προσδοκίες. Αλλά και διατηρεί στο «τραπέζι» τα αιτήματα για επιπλέον παρεμβάσεις και στα καύσιμα αλλά και με την μορφή επιδομάτων. Αν το επιτρέψουν οι στόχοι του Προϋπολογισμού όπως διαμορφωθούν το καλοκαίρι (με στοίχημα μία επαναφορά τζίρου στον τουρισμό πάνω από το 80% που είναι ο στόχος), αλλά και να μην υπάρξει νέα επιδείνωση στην ενεργειακή κρίση.

Σε κάθε περίπτωση εξηγούν αρμόδιες πηγές προς το παρόν ο στόχος για επιστροφή σε πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ παραμένει δεδομένος, ενώ στο τελικό πακέτο που θα πρέπει να καταγραφεί στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2023 θα πρέπει να διασφαλίζει και «χώρο» για διατήρηση των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών αλλά και για τη διεύρυνση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2023.

Η κοστολόγηση και οι δηλώσεις

Προς το παρόν η παρέμβαση στα καύσιμα φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ η παρέμβαση στο ρεύμα φτάνει στα 6 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη αποδοθεί (850 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για τον προϋπολογισμό). Συνολικά το δημοσιονομικό κόστος για έτος φτάνει στα 3,228 δισ. ευρώ με τα μέτρα για την ακρίβεια να έχουν αξία 8,5 δισ. ευρώ.

Σίγουρος ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες του 2022 δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 χθες ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας. Επισήμανε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί νέα στήριξη για τα καύσιμα και το επόμενο τρίμηνο μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, αν η κατάσταση παραμείνει ίδια. Αλλά και εξήγησε ότι όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων σημειώνοντας πως αν επιλεγεί να δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας θα αποκλειστεί κάποια άλλη στήριξη. «Δεν μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο της επιβάρυνσης στο πορτοφόλι του πολίτη. Αλλά η οικονομική πολιτική δεν εξαντλείται μόνο σε μια παρέμβαση» επισήμανε, μιλώντας στο MEGA, εξηγώντας πως «ερχόμαστε συνεχώς να ενισχύσουμε όπως μπορούμε την οικονομία».

Σχετικα αρθρα

G7: Οι παγίδες του πλαφόν στο πετρέλαιο

admin

Λεονάρντο Ντελ Βέκιο: Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Ray-Ban

admin

Η ΕΤΕπ αυξάνει τη χρηματοδότηση για έργα ανάπτυξης εκτός ΕΕ, με την EIB Global στο τιμόνι

admin

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στα καύσιμα έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

fastpath

G7: Με συμμετοχή Ζελένσκι σήμερα η Σύνοδος Κορυφής – Υπό συζήτηση πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας

admin

Φορολοταρία Ιουνίου 2022: Δείτε αν κερδίσατε τα 50.000 ευρώ με κωδικούς Taxisnet

admin

ΤΑΙΠΕΔ: «Βγάζει» διαγωνισμό για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων

fastpath

Brexit: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΕΕ – Βρετανίας για τη Β. Ιρλανδία

admin

Εντός Ιουλίου οι πληρωμές για το μεταφορικό ισοδύναμο

admin

Μονάδα Αποβλήτων Πειραιά: Ξεκινάει η επόμενη φάση για τη ΣΔΙΤ των 300 εκατ. ευρώ

admin

Ένας «ρωσικός χειμώνας» για την Ευρώπη;

admin

Τι καταβάλλεται από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ για την περίοδο 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου

fastpath