Image default
Διεθνή

Αστάθεια και στο βάθος εκλογές στη Βουλγαρία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Πέτκοφ

Σε περιδίνηση που ίσως φέρει τη χώρα για ακόμη μια φορά σε βουλευτικές εκλογές είναι η Βουλγαρία μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης του Κίριλ Πέτκοφ.

Έπειτα από μόλις έξι μήνες στην εξουσία, η κυβέρνηση κατέρρευσε, αφού υπερψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο.

Ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός που σχηματίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσιάζε ρωγμές: στις αρχές του Ιουνίου έχασε την υποστήριξη του αντισυστημικού κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ITN).

Στην αντιπολίτευση, το συντηρητικό κόμμα Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ έσπευσε να εκμεταλλευθεί την νέα πραγματικότητα και κατέθεσε πρόταση μομφής με πρόσχημα «την αποτυχία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», σε ένα περιβάλλον εκτόξευσης του πληθωρισμού.

Η αντιπολίτευση ανέτρεψε τελικά την κυβέρνηση καθώς την πρόταση μομφής υπερψήφισαν 123 βουλευτές έναντι 116 που καταψήφισαν σε σύνολο 240. Καταλυτικός παράγοντας για την έκβαση αυτή αποτέλεσαν οι διαφωνίες για το αν η Βουλγαρία θα έπρεπε να ξεμπλοκάρει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

bulgaria-votes

Ο 42χρονος Πέτκοφ, απόφοιτος του Χάρβαρντ ο οποίος είχε δεσμευτεί πως θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, υιοθέτησε μια ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή και φιλονατοϊκή στάση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Είναι μια ασυνήθιστη προσέγγιση για μια χώρα με παραδοσιακά φιλική συμπεριφορά απέναντι στη Μόσχα, υπογραμμίζει το Reuters, και επισημαίνει πως πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια «πιο ουδέτερη στάση».

«Αυτή η ψηφοφορία είναι μόνο ένα μικρό βήμα σε έναν πολύ μακρύ δρόμο», είπε ο Πέτκοφ μετά την ολοκλήρωσή της.

Η Βουλγαρία ενδέχεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, για τέταρτη φορά από τον Απρίλιο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ευρώ το 2024.

Το πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τις προσπάθειες της Σόφιας να εξασφαλίσει σταθερή ροή φυσικού αερίου αφότου η Μόσχα διέκοψε τις παραδόσεις λόγω της βουλγαρικής άρνησης να πληρώσει σε ρούβλια. ΗΒουλγαρία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Πέτκοφ έχει απορρίψει τις συνομιλίες με κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού και θα επιδιώξει να προσεγγίσει αποστάτες βουλευτές σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα δώσει εκ νέου διερευνητική εντολή στο κόμμα του Κίριλ Πέτκοφ για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Αν δεν τα καταφέρει, θα προσπαθήσουν άλλα δύο κόμματα. Σε περίπτωση αποτυχίας, η βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

--



Ειδήσεις σήμερα:Ανάλυση Le Figaro για τις τουρκικές προκλήσεις: Το φιτίλι καίει ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα«Ο 42χρονος έβγαλε το μαχαίρι και τον σκότωσε» λέει αυτόπτης μάρτυρας για τη δολοφονία στην Ξάνθη



Αυτός είναι ο 22χρονος που μαχαίρωσε ιδιοκτήτρια καταστήματος στο Μενίδι

Σχετικα αρθρα

Ιράκ: Έντεκα άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

admin

Γαλλία: Μόνο το… 3% των νέων 18-24 ετών θα ψηφίσει το ψηφοδέλτιο του Μακρόν στις ευρωεκλογές

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

Η Πορτογαλία πρέπει να «πληρώσει το κόστος» για τη δουλεία και τα αποικιοκρατικά εγκλήματα, λέει ο πρόεδρος της χώρας

admin

Στις ΗΠΑ, η πολιτεία Τενεσί αποφασίζει οι εκπαιδευτικοί να φέρουν οπλισμό

admin

Aεροσκάφος μεταφοράς φορτίου με δυο επιβαίνοντες συντρίβεται στις ΗΠΑ

admin

Οι ΗΠΑ επιβάλλoυν νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ

admin

Δίκη Τραμπ: Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνήσει να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του

admin

Γερμανία: Συνεχίζεται η δημοσκοπική πτώση της AfD, τρίτο κόμμα οι Σοσιαλδημοκράτες

admin

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδικάζει τη φυλάκιση δικαστή του ΟΗΕ στην Τουρκία

admin

Ιταλία: 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι υπό κράτηση για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων

admin

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση πυρηνικής αντεπίθεσης

admin