Image default
Ευρώπη

Οι Βέλγοι φιλελεύθεροι απομακρύνονται από τις αποστολές αποικιακής αποζημίωσης

Το βελγικό φιλελεύθερο κόμμα συνασπισμού Open Vld αποστασιοποιήθηκε από την πρωτοβουλία κοινοβουλευτικής επιτροπής να στείλει αντιπροσωπεία στην Κεντρική Αφρική εν μέσω των συνεχιζόμενων συνομιλιών για τις αποζημιώσεις στις πρώην αποικίες.

Μιλώντας σχετικά με τις τρέχουσες εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ασχολείται με το αποικιακό παρελθόν του Βελγίου, ο Βέλγος φιλελεύθερος βουλευτής Γιάσπερ Πίλεν δήλωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη αντιπροσωπείας της επιτροπής για να συναντήσει αρχές και μέλη της κοινωνίας των πολιτών των πρώην αποικιών.

«Το Open Vld δεν θα συμμετάσχει στη μακρά περιοδεία στις πρώην αποικίες. Δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία και το κόστος είναι πολύ υψηλό», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής.

Ο Πίλεν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ενώ η έκφραση λύπης είναι «απαραίτητη για να επικεντρωθούμε στο κοινό μας μέλλον», ο βουλευτής δήλωσε σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων ότι «οι σημερινοί Βέλγοι δεν είναι καθόλου ένοχοι για όσα συνέβησαν στο παρελθόν».

Η βελγική «κοινοβουλευτική επιτροπή για το αποικιακό παρελθόν» συστάθηκε το 2020 με στόχο να ζητήσει τη γνώμη ιστορικών και εμπειρογνωμόνων, επιδιώκοντας να εκπονήσει ευαίσθητες πολιτικές για τη συμφιλίωση με την αποικιακή ιστορία του Βελγίου. Τον Οκτώβριο του 2021, η επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση που απαριθμεί συστάσεις για ενδεχόμενες αποζημιώσεις.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης N-VA (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία), το μεγαλύτερο στο Κοινοβούλιο, έκανε επίσης ένα βήμα πίσω και αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της επιτροπής.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Τόμας Ρότζεμαν, η επίσκεψη αποτελεί μέρος της πρόθεσης της κυβέρνησης να «αναγκάσει τον πολίτη να πληρώσει οικονομικές αποζημιώσεις και πρόστιμο για το αποικιοκρατικό μας παρελθόν. Περνάμε και προτιμούμε έναν διάλογο με την αφρικανική κοινότητα στο εσωτερικό της χώρας».

Ο Βέλγος βασιλιάς Φίλιππος επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), την Κινσάσα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα (7 Ιουνίου) και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέμπι, σηματοδοτώντας την πρώτη βασιλική επίσκεψη στη χώρα εδώ και 12 χρόνια.

Κατά την 60ή επέτειο της ανεξαρτησίας της ΛΔΚ το 2020, ο βασιλιάς έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Τσισεκέμπι, στην οποία εξέφραζε τη λύπη του για τις «πράξεις βίας και σκληρότητας» που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας. Επανέλαβε τα λόγια αυτά κατά την εκφώνηση ομιλίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Η ΛΔΚ ήταν βελγική αποικία από το 1908 έως το 1960, αφού προηγουμένως ήταν ιδιοκτησία του ίδιου του βασιλιά Λεοπόλδου Β’ με το όνομα Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό. Πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 10 εκατομμύρια νεκρούς λόγω επιδημικών ασθενειών και λιμού που προκλήθηκαν από τις αποικιακές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λεοπόλδου Β΄.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin