Image default
Οικονομία

Ο Σι επιμένει για το «άπιαστο»- Υπόσχεται πιο αποτελεσματικά μέτρα ανάπτυξης

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους της Κίνας για φέτος, παρόλο που η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο και η αδύναμη αγορά κατοικίας έχουν καταστήσει δύσκολα επιτεύξιμο τον στόχο ανάπτυξης.

Μιλώντας στην τηλεσύνοδο κορυφής των χωρών που απαρτίζουν την ομάδα BRICS, ο Σι είπε ότι η Κίνα «θα ενισχύσει την προσαρμογή της μακροοικονομικής πολιτικής και θα υιοθετήσει πιο αποτελεσματικά μέτρα για να προσπαθήσει να επιτύχει τους στόχους κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης για το 2022 και να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις του Covid-19».  Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των μέτρων που θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ανάπτυξης. 

Πρόκειται για την πρώτη αναφορά στους στόχους μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τον Απρίλιο, με τους  περισσότερους οικονομολόγους να αναμένουν ότι το Πεκίνο θα χάσει τον στόχο του για αύξηση 5,5% του ΑΕΠ φέτος. 

Η μέση εκτίμηση για το ΑΕΠ μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών που παρακολουθεί το CNBC είναι πολύ χαμηλότερη, στο 3,4%. Η Bank of America έγινε η τελευταία που υποβάθμισε τις προβλέψεις της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ η Nomura έχει τη χαμηλότερη πρόβλεψη για 3,3%. Η Goldman Sachs είναι η μόνη μεγάλη επενδυτική τράπεζα με πρόβλεψη 4% ή ελαφρώς υψηλότερη. Επίσης, οι οικονομολόγοι - υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος κατά 40 μονάδες βάσης στο 4,1% και προέβλεψαν συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ο Σι είπε ότι η προσέγγιση της Κίνας για την καταπολέμηση του Covid όχι μόνο προστάτευσε τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων, αλλά και σταθεροποίησε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Είπε επίσης ότι το 20ο Συνέδριο του Εθνικού Κόμματος της Κίνας, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα «χαράξει την πορεία για την επόμενη φάση της ανάπτυξης της Κίνας». Πρόσθεσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να ανοίγει την οικονομία της και να καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σι κάλεσε άλλες χώρες να «ενισχύουν τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής για να αποτρέψουν την επιβράδυνση και ακόμη και την παύση της παγκόσμιας ανάκαμψης».

Ανέφερε τα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, τον υψηλό πληθωρισμό και την αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές ως μεγάλες απειλές, ενώ επέκρινε επίσης τις κυρώσεις για την πρόκληση οικονομικής αναταραχής, αν και δεν κατονόμασε τις ΗΠΑ. Είπε ότι η «πολιτικοποίηση» και η «εργαλειοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας «χρησιμοποιώντας μια δεσπόζουσα θέση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να επιβληθούν αθέμιτες κυρώσεις θα έβλαπτε και άλλους. βλάπτοντας τον εαυτό του, αφήνοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν».

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin