Image default
Οικονομία

Τζερόμ Πάουελ: Αναγκαία η καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Fed δεν προσπαθεί να προκαλέσει ύφεση

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν προσπαθεί να προκαλέσει ύφεση για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αλλά είναι πλήρως προσηλωμένη στο να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές ακόμη κι αν κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο μιας οικονομικής κάμψης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.

«Δεν προσπαθούμε να προκαλέσουμε και δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να προκαλέσουμε ύφεση», είπε ο Πάουελ σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της αμερικανικής Γερουσίας. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η ύφεση αποτελεί «σίγουρα μια πιθανότητα» και ότι τα διεθνή γεγονότα των τελευταίων μηνών κατέστησαν πιο δύσκολη τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση.

«Είναι αναγκαίο να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό αν θέλουμε να έχουμε μια διαρκή περίοδο ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας που θα ωφελήσουν τους πάντες», δήλωσε ο Πάουελ. Η Fed θα αναζητήσει τους προσεχείς μήνες «σοβαρές αποδείξεις» για την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων προτού χαλαρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κυμαίνεται σε επίπεδα τρεις φορές υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed, με τον Πάουελ να επισημαίνει πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα lockdown για την πανδημία Covid-19 στην Κίνα ασκούν αυξημένες πιέσεις.

Πριν από μία εβδομάδα, η Fed αύξησε το διατραπεζικό επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης, προχωρώντας δηλαδή στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου από το 1994 και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναλάβει την κίνηση αυτή μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτή η απότομη πορεία αύξησης των επιτοκίων έχει πυροδοτήσει εκτεταμένες ανησυχίες για ύφεση και αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας.

Ο επικεφαλής της Fed δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και για αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης εφόσον μια τέτοια κίνηση κριθεί επιβεβλημένη, υπογραμμίζοντας πως οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής οφείλουν να επιδεικνύουν ευελιξία για να αντιμετωπίζουν τις μεταβολές των οικονομικών δεδομένων.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin