Image default
Οικονομία

Bloomberg: Το τέλος του εύκολου χρήματος απειλεί deals 25 δισ.

Οι διαπραγματευτές της Ευρώπης δυσκολεύονται περισσότερο να εξασφαλίσουν το πιο σημαντικό στοιχείο των συμφωνιών τους: τα χρήματα.

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία ελεύθερα διαθέσιμης χρηματοδότησης, η σφιχτή αγορά κάνουν τις τράπεζες λιγότερο πρόθυμες να δανείσουν για μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές. Αυτό έχει ρίξει σκιά σε ευρωπαϊκές συναλλαγές αξίας τουλάχιστον 25 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συμφωνιών υψηλού προφίλ στη Βρετανία, σύμφωνα με ανάλυση του -.

Πολλές προκλήσεις αναταράσσουν τις παγκόσμιες αγορές, από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων μέχρι τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επικείμενη απειλή της ύφεσης. Αυτό έχει οδηγήσει ακόμη και τις μεγαλύτερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan, να μειώνουν την έκθεσή τους σε δάνεια λόγω του κινδύνου να επιβαρυνθούν με χρέη που δεν μπορούν να πουλήσουν σε επενδυτές.

Για παράδειγμα, οι τράπεζες αντιμετώπισαν προβλήματα με την εκφόρτωση χρέους ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων λιρών (8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που συνδέονται με την επιχείρηση Clayton Dubilier & Rice από τη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Wm Morrison Supermarkets. Έχουν επικεντρωθεί τώρα στον τρόπο με τον οποίο θα συγκεντρωθεί η χρηματοδότηση για συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εξαγοράς της βρετανικής αλυσίδας φαρμακείων Boots ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών και της πώλησης 5 δισεκατομμυρίων λιρών της βρετανικής εταιρείας βενζινάδικων Motor Fuel Group.

«Είναι ξεκάθαρα ένα διαφορετικό περιβάλλον από πέρυσι, όταν η φθηνή χρηματοδότηση και η χαμηλότερη αστάθεια διευκόλυναν πολλές από τις συναλλαγές», δήλωσε ο Guillermo Baygual, συνεπικεφαλής M&A στην EMEA της JPMorgan. «Σαφώς δεν βουτάμε στην πισίνα χωρίς να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει νερό σε αυτήν».

Αναβολές και αναστολές εξαγορών

Η εποχή του εύκολου χρήματος που επικράτησε τα χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2008 ήταν ένα ιδιαίτερο όφελος για τις εταιρείες εξαγορών, οι οποίες αυξάνουν τη μόχλευση για τις αποδόσεις. Οδήγησε σε μια έκρηξη στη διαπραγμάτευση ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων που άφησε πολλούς σε αυτόν τον κλάδο να μην είναι συνηθισμένοι να δραστηριοποιούνται σε ένα περιβάλλον με πιθανότητες ύφεσης.

Ενώ η αξία των εξαγορών ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη αυξάνεται κατά 9% από έτος σε έτος σε περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γιγάντια εξαγορά του ιταλικού ομίλου υποδομλων Atlantia. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης, με τις αξίες να μειώνονται κατά 69% τον Ιούνιο.

Μια πιθανή πώληση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της επιχείρησης χημικών του ισπανικού διυλιστηρίου Cepsa και η διάθεση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας παραθεριστικών πάρκων Parkdean Resorts από την Canada’s Onex Corp., σταμάτησαν εν μέρει λόγω χρηματοδοτικών ζητημάτων.

Η αστάθεια της αγοράς έχει επίσης αναβάλει τα σχέδια της Ardian για πώληση περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) της ιταλικής εταιρείας παροχής λογισμικού υγειονομικής περίθαλψης Dedalus για μετά το καλοκαίρι.

«Όταν οι χορηγοί και άλλοι αγοραστές δεν μπορούν να λάβουν επαρκή ποσότητα μόχλευσης σε λογικές τιμές, βλάπτει την ικανότητά τους να πληρώνουν τιμές που θα ήταν δυνατές όταν οι αγορές ήταν πιο ευνοϊκές», δήλωσε ο Harding-Jones της Citigroup. «Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο τέλμα μεταξύ των προσδοκιών του αγοραστή και του πωλητή για την αξία, και βλέπουμε τις συμφωνίες να καθυστερούν ή να καταρρέουν εξαιτίας αυτού».

Ο κλάδος των καταναλωτών, του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας είναι από αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο από την επιβράδυνση των πιστωτικών αγορών. Αλλά οι αγοραστές που θέλουν να προχωρήσουν σε συμφωνίες παρά τη στενή χρηματοοικονομική αγορά έχουν άλλες επιλογές.

Το ένα είναι να γράφουν μεγαλύτερες επιταγές μετοχών.

Οι πλειοδότες στον πάροχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας GreenYellow που πωλείται από τη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Casino Guichard Perrachon ετοιμάζονται να πληρώσουν μεγαλύτερο από το συνηθισμένο ποσό οποιασδήποτε συμφωνίας με μετοχές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. 

Μια άλλη επιλογή είναι οι εναλλακτικές μορφές πίστωσης.

Η απροθυμία των τραπεζών να δεσμευτούν για χρηματοδότηση άνοιξε την πόρτα σε μια ομάδα ιδιωτικών εταιρειών χρέους που έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσουν να καλύψουν το χάσμα και να αρπάξουν το μερίδιο αγοράς από τους παραδοσιακούς δανειστές.

Σίγουρα, αυτοί οι εναλλακτικοί δανειστές έχουν επίσης όρια και συχνά απαιτούν υψηλότερη τιμή για τα χρήματά τους.

Σχετικα αρθρα

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Χ. Θεοχάρης: Η οικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Κ. Σκρέκας: Συνεχίζεται η προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

admin

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας

admin

Σε ισχύ από 22/4 το «Καλάθι των Νονών», από τις 24/4 το «Καλάθι του Πάσχα» – Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν

admin

Ακρίβεια: Όλα τα προϊόντα που μπήκαν στο «Καλάθι των Νονών» και στο «Καλάθι του Πάσχα»

admin

Κ. Χατζηδάκης: Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές – Δεν θα δοθεί παράταση

admin