Image default
Οικονομία

FT: Η Ρωσία μειώνει τις ενεργειακές ροές- Οι παγίδες στην αντίδραση της Ευρώπης

Δέκα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιταλία, προειδοποιούν για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου μετά τις μειωμένες ροές από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κάλεσε χθες την Ευρώπη να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Πολλές χώρες πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ενέργεια για να ασκήσει πίεση για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα ως απάντηση για τον πόλεμό της στο Κίεβο. Γι’ αυτό και προετοιμάζονται για το «κακό» σενάριο, αν και ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή. Στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την κατάσταση, απαιτείται συντονισμός, προειδοποιούν οι Financial Times. Συντονισμός για να αποφευχθούν οι μάχες για τη διεκδίκηση προμηθειών που με τη σειρά τους θα πλήξουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Οι FT αναφέρουν επίσης ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να προστατευθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές από τις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών αλλά και μέτρα για την μόνωση των κατοικιών. Τονίζουν, επιπλέον, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να επιτύχει μέσω του ενεργειακού της εκβιασμού ό,τι δεν μπορεί να πετύχει στο πεδίο της μάχης, εξηγώντας ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν μέσω προσεκτικά στοχευμένων ενημερωτικών εκστρατειών για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κατανοήσουν πώς να εξοικονομούν ενέργεια, και να εξηγήσουν γιατί είναι τόσο υψηλές οι τιμές της ενέργειας.

Εκτός από την προετοιμασία για εξοικονόμηση ενέργειας, χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία επανεκκινούν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή αυξάνουν τα όρια στην παραγωγή τους – κάτι που απειλεί να επιβραδύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η επιστροφή στον άνθρακα είναι εν μέρει αναπόφευκτη, σχολιάζουν οι FΤ, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις έχουν πρωταρχική προτεραιότητα να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα, τα νοσοκομεία ανοιχτά και τα εργοστάσια σε λειτουργία. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνουν οι FT, η κατάσταση θα ξέφευγε καταλήγοντας σε ύφεση-σοκ.

«Αυτό θα μπορούσε να συντρίψει την ευρωπαϊκή λαϊκή υποστήριξη για τις προσπάθειες για το κλίμα και την άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή, για την οποία το Κίεβο φοβάται ότι θα μπορούσε να την αναγκαστεί να συμφωνήσει σε μια δυσάρεστη ειρήνη με τη Μόσχα», αναφέρουν, τονίζοντας ότι η επιστροφή στον άνθρακα θα πρέπει να έχει μικρή διάρκεια.

Από την άλλη, η Ευρώπη έχοντας μειώσει στο μισό το ποσοστό των συνολικών της προμηθειών φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία, έχει ήδη εκμεταλλευτεί τις περισσότερες εναλλακτικές για διαφοροποίηση των προμηθευτών. Επομένως, η εστίαση- σύμφωνα με τους FT- πρέπει να είναι στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και στην αποδοτικότητα- και για να μειωθεί η καύση άνθρακα, οι υπάρχοντες πυρηνικοί σταθμοί θα πρέπει να διατηρηθούν σε λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι FT τάσσονται υπέρ της πρότασης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που υποστηρίζει ότι η συνολική απάντηση στη σημερινή ενεργειακή πίεση και στην κλιματική κρίση είναι η ίδια: μια «μαζική αύξηση» των επενδύσεων για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Πώς είναι σήμερα η κατάσταση; Προς αυτή την κατεύθυνση. Πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια αυξάνονται κατά 2% ετησίως. Από το 2020, ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί στο 12%. Αυτό, ωστόσο, αντανακλά εν μέρει το υψηλότερο κόστος υλικών, χώρια που οι δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που απαιτούνται.

Από την πλευρά της η βιομηχανία υποστηρίζει ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθυστερούν όχι λόγω έλλειψης κεφαλαίων, αλλά λόγω των δυσκίνητων ρυθμιστικών διαδικασιών σε πολλές χώρες και τα προβλήματα σύνδεσης με τα δίκτυα. Η γραφειοκρατία χρειάζεται εξορθολογισμό και επιτάχυνση των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξη αποθήκευσης. 

-

Σχετικα αρθρα

G7: Yπέρ του πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής η Γαλλία

admin

Αντίβαρο επενδύσεων, τουρισμού και φορο-ελέγχων για να διασφαλισθεί το νέο πακέτο μέτρων στήριξης- Τα σχέδια και οι κίνδυνοι

fastpath

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ, έως την 1η Ιουλίου – Όλες οι πληρωμές

admin

G7: Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού

admin

Πόσο επλήγησαν τα ελληνικά προϊόντα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Ρωσία

admin

Μάρκετινγκ και πληθωρισμός καθορίζουν τις συσκευασίες των προϊόντων

admin

Power Pass, επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, Fuel Pass: Πλήρης οδηγός, προϋποθέσεις και προθεσμίες

admin

“Σύννεφα” στην ευρωπαϊκή αγορά smartphones, συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων

admin

Γαλλία: Έκκληση ενεργειακών κολοσσών για άμεσο περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας

admin

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι αλλάζουν μέχρι 4 κλιματιστικά – Η «παγίδα»

admin

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

admin

Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα ΑΦΜ – Αίτηση εδώ στο vouchers.gov.gr

admin