Image default
Ευρώπη

Η γαλλική δεξιά διχασμένη ως προς τη στρατηγική της αντιπολίτευσης

Το γαλλικό δεξιό κόμμα Les Républicains είναι διχασμένο ως προς τη στρατηγική της αντιπολίτευσης, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις πολιτικές ομάδες να «κυβερνήσουν και να νομοθετήσουν διαφορετικά» σε ομιλία του την Τετάρτη (22 Ιουνίου).

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς δεν θέλουν να δείξουν ότι «υποχωρούν» στο κόμμα της πλειοψηφίας. Ταυτόχρονα, η κωλυσιεργία με κάθε κόστος δεν προοιωνίζει κάτι καλό για τους ψηφοφόρους.

Ο Κρίστιαν Γιάκομπ, πρόεδρος του LR, ξεκαθάρισε: «δεν τίθεται θέμα» να μπει το κόμμα σε σύμφωνο συνασπισμού, «παραμένουμε στην αντιπολίτευση με αποφασιστικότητα».

Το ίδιο ακούστηκε και από τον Ολιβιέρ Μαρλέ, νεοεκλεγέντα πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο οποίος υποστήριξε ότι θα είναι «ένας αδιάφθορος πρόεδρος». Όσο για τον ευρωβουλευτή Ζαν-Φρανσουά Μπελαμί, αρνείται να «διαλυθεί στον «Μακρονισμό»».

Αλλά κάποιες αντιφρονούντες φωνές ακούγονται. Το βράδυ του δεύτερου γύρου, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, πρώην υπουργός επί Νικολά Σαρκοζί και πρώην ηγέτης του κόμματος, δήλωσε «σε προσωπική βάση» ότι «ένα κυβερνητικό σύμφωνο είναι ζωτικής σημασίας μεταξύ Μακρόν και LR, προκειμένου να καταπολεμηθεί η άνοδος των ακραίων κομμάτων».

Η Κριστέλ Μορανσέ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου του Pays de la Loire και κάποτε είχε προταθεί να γίνει πρωθυπουργός του Μακρόν, δήλωσε επίσης ότι θα ήταν πρόθυμη να μιλήσει με το πλειοψηφικό κόμμα, «ιδίως όσον αφορά τα υπουργεία».

Άλλοι έχουν προτείνει συνασπισμούς κατά περίπτωση. Ο βουλευτής Φιλίπ Γκοσελάν είναι της άποψης ότι το LR «είναι ένα υπεύθυνο κόμμα και οι ψηφοφόροι δεν θα καταλάβαιναν αν προσθέταμε ταραχή και παρεμπόδιση στο υπάρχον χάος».

Καθώς το κόμμα ετοιμάζεται να εκλέξει μια νέα ηγετική ομάδα, η συμφωνία για μια κοινή αντιπολιτευτική στρατηγική αποδεικνύεται περίπλοκη και υψηλού κινδύνου.

Σχετικα αρθρα

H βελγική Le Vif για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα

admin

Σερβία-Κόσοβο: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις

admin

Σε ρυθμούς Βαλκανίων οι Βρυξέλλες- Άρχισαν οι συνομιλίες Σερβίας και Κοσόβου

admin

Σε τρόμο μετατρέπεται ο ενεργειακός πανικός της E.E.

admin

Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι …

admin

Ισπανία: Τι ζητεί ο Σάντσεθ από την ΕΕ για να περιοριστεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο

admin

Φινλανδία: Μειώνει σημαντικά τις άδειες εισόδου σε Ρώσους από 1η Σεπτεμβρίου

admin

Γενική άρνηση βίζας στους Ρώσους: Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά

admin

Η Τεχεράνη θα απαντήσει στο κείμενο της Ε.Ε. για τα πυρηνικά «μέχρι τα μεσάνυχτα»

admin

Φινλανδία: Οι πόλεις που υποδέχονται του Ρώσους τουρίστες με τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας

admin

Ευρώπη: Η μία κρίση μετά την άλλη αφήνει κενό… ηγεσίας;

admin

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin