Image default
BLOOMBERG

Οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται για τον σκληρό χειμώνα καθώς η Ρωσία κλείνει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται για περαιτέρω μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αναζητώντας τρόπους να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης καθώς και της ανόδου των τιμών της ενέργειας, στην οικονομία της περιοχής.

Ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και η χρήση της ενέργειας ως όπλο από τη Μόσχα, τέθηκε στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την Παρασκευή.

«Αν η Γερμανία λέει ήδη σήμερα ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα έχει έλλειψη φυσικού αερίου, ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος για την ίδια αλλά και για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τη δεύτερη μέρα της συνόδου κορυφής.

Μια μέρα νωρίτερα, όταν οι ηγέτες άρχισαν να φτάνουν στις Βρυξέλλες, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ προειδοποίησε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της ΕΕ κινδύνευαν να πυροδοτήσουν την κατάρρευση των ενεργειακών αγορών, κάνοντας παραλληλισμό με τον ρόλο της Lehman Brothers στην πυροδότηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα προβλήματα στον εφοδιασμό έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ.

German power for next year keeps getting more expensive
Η γερμανική ενέργεια για το επόμενο έτος συνεχίζει να ακριβαίνει

«Η έννοια της φθηνής ενέργειας έχει εξαφανιστεί και η έννοια της ρωσικής ενέργειας επίσης και όλοι βρισκόμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης εναλλακτικών πηγών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Krisjanis Karins. «Αυτό είναι αποτέλεσμα του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία — προκαλεί δυσκολίες σε όλους μας, αλλά στο τέλος όλοι θα βγούμε πολύ πιο ανθεκτικοί».

Η δυσκολία στον εφοδιασμό αυξάνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και αυξάνοντας την οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την πανδημία. Η νευρικότητα στις ενεργειακές αγορές επιδεινώνεται από την αβεβαιότητα σχετικά με το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Κρεμλίνου. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, δήλωσε ότι η απόφαση για το αν θα κλείσει ή όχι η κάνουλα αερίου ήταν αποκλειστικά στα χέρια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θα έχουμε μια συζήτηση για τον πληθωρισμό, σίγουρα θα συζητήσουμε και τις τιμές της ενέργειας», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι όλα τα κράτη μέλη εξαρτώνται το ένα από το άλλο. «Με το φυσικό αέριο, βλέπουμε αν μπορούμε να βρούμε νέες λύσεις με τη Νορβηγία ή την Αλγερία, ή το LNG ή τις ΗΠΑ, αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι πολύ αβέβαιοι καιροί όσον αφορά τις τιμές».

Η κίνηση της Ρωσίας να σφίξει τη στρόφιγγα των προμηθειών πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη προσπαθεί να εξασφαλίσει αποθέματα φυσικού αερίου πριν από την επόμενη σεζόν θέρμανσης, η οποία συνήθως ξεκινά γύρω στον Οκτώβριο. Η αποθήκευση φυσικού αερίου του μπλοκ ήταν πλήρης κατά 55% στις 22 Ιουνίου σε σύγκριση με το πενταετές εποχιακό πρότυπο 57% για αυτήν την εποχή του χρόνου. Στόχος είναι να φτάσει το 80% μέχρι την 1η Νοεμβρίου για να αποφευχθούν προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Συντονισμένη Λύση

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι τα κράτη μέλη είναι «καλά προετοιμασμένα» για την πρόκληση, αλλά ότι θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών υποδομών τους.

Το θέμα της ετοιμότητας για τις διαταραχές θα τεθεί επίσης από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ κατά τη συνάντηση τους στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Ο Βέλγος Αλεξάντερ Ντε Κρου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει μια λύση μεταξύ των χωρών της ΕΕ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα συζητήσει την ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και πιθανά πρόσθετα μέτρα με τους υπουργούς, δήλωσε ο επικεφαλής ενέργειας του μπλοκ Kadri Simson.

«Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια του εφοδιασμού μας, αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε ο Simson στο - News. «Οι διαταραχές καθιστούν πιο δύσκολη την πλήρωση της αποθήκευσης και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω περικοπές. Τα κράτη μέλη πρέπει να επικαιροποιήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και να συνάψουν συμφωνίες αλληλεγγύης».

Διαβάστε ακόμη:

Φυσικό αέριο: Δεύτερη εβδομάδα ανόδου των τιμών στην Ευρώπη

Χάμπεκ: Το φυσικό αέριο είναι από αυτή τη στιγμή σπάνιο αγαθό για τη Γερμανία

Σχετικα αρθρα

JP Morgan: Επενδύστε σε μετοχές – Σε 3 χρόνια θα επιστρέψουν στα ιστορικά υψηλά τους

admin

Containerships: Κέρδη ίσα με το ΑΕΠ της Πορτογαλίας ετοιμάζονται να ανακοινώσουν οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου

admin

Το Zantac γκρεμίζει τις μετοχές Sanofi, GSK και Haleon

admin

H Wall Street δείχνει την έξοδο κινδύνου στους πιστωτές των πτωχευμένων κρυπτοτραπεζών

admin

Τελικά πόσο φθηνή έχει γίνει η Ελλάδα για τους Αμερικανούς τουρίστες;

admin

Bloomberg: Περιορίζει τις εξαγωγές ρεύματος η Νορβηγία

admin

Bloomberg: Πως η Κίνα θα μπορούσε να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ λόγω της επίσκεψης Πελόζι

admin

Bloomberg: Καθοδική πορεία για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

admin

Kolanovic (JP Morgan): Βλέπει ανάκαμψη μετοχών-Γιατί διαφωνούν Μorgan Stanley, BofA και Goldman Sachs

admin

Bloomberg: Η Evergrande κάνει κινήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους της

admin

L’Oreal: Απτόητοι οι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα luxury προϊόντα

admin

Μανιτάρια: Είναι η νέα μεγάλη επένδυση των κορυφαίων οίκων μόδας;

admin