Image default
Οικονομία

Συντάξεις: Tριβές για τα όρια ηλικίας στο δημόσιο και η απειλή της… τρόικας

Συντάξεις: Tριβές για τα όρια ηλικίας στο δημόσιο και η απειλή της… τρόικας
Τα όρια ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση από το δημόσιο «ανοίγει» εκ νέου ασαφής διάταξη του γ’ μνημονίου.

Τα όρια ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση από το δημόσιο «ανοίγει» εκ νέου ασαφής διάταξη του γ’ μνημονίου.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ευεπίφορη σε ευνοϊκή ερμηνεία λόγω προεκλογικών αναγκών, αλλά καραδοκεί η… τρόικα.

Το όλο θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα από την αρχή του έτους, ενώ πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παραιτηθεί. Την ίδια στιγμή ο ΕΦΚΑ δεν κάνει αποδεκτές τις αιτήσεις συνταξιοδότησης τους και υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανόδου τους στο δημόσιο…

Ως γνωστόν το Αύγουστο του 2015 με τον νόμο 4336/15, πέραν των λοιπών δρακόντειων για την κοινωνία, τη δημόσια περιουσία, αλλά και των προβλέψεων για τα θηριώδη κρατικά πλεονάσματα, νομοθετήθηκε και η… αλματώδης αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 18/8/15 δεν είχαν όριο ηλικίας (σ.σ. έβγαιναν με 35ετία χωρίς ηλικιακό όριο) οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι σφαλλόμενοι στα Ειδικά Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών με ένσημα προ του 1983. Όπως στο 58ο συνταξιοδοτούνταν και οι προσληφθέντες μετά το 1982, στο 50ο, 52ο ή 55ο συνταξιοδοτούνταν οι μητέρες με ανήλικα (και οι δύο γονείς με ενήλικο στο δημόσιο) κ.α.

Από την επομένη, δηλαδή τις 19/8/15, τα ανωτέρω όρια αυξήθηκαν από 6 έως και 18 μήνες κάθε έτος με στόχο από 1/1/2022 όλοι, παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι, να συνταξιοδοτούνται στο 62ο έτος και μάλιστα με 40ετία (έως 7 πλασματικά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο δημόσιο τα πλασματικά από τα τέκνα, και έως 5 έτη, αθροίζονταν πέραν των 7 λοιπών πλασματικών). Με λιγότερα έτη ο συνταξιοδοτικός κίνδυνος επέρχεται στο 67ο έτος.

Όμως στον εν λόγω νόμο του γ’ μνημονίου δεν αναφέρεται η περίπτωση της μειωμένης σύνταξης στο δημόσιο.

Με προγενέστερη διάταξη (ν.3865/10) προβλέφθηκε ότι με 25ετία το 2011 οι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται στο 56ο έτος και με τα ίδια έτη (μαζί με τα προβλεπόμενα πλασματικά) το 2012 «εξέρχονται» στο 57ο έτος. Όποιος/α συμπληρώνει 25ετία από το 2013 και μετά συνταξιοδοτείται στο 62ο άρτος της ηλικίας.

Διάσταση απόψεων

Και με τις δρακόντειες διατάξεις του Αυγούστου του 2015 (γ’ μνημόνιο δεν προβλέφθηκε τροποποίηση-σταδιακή αύξηση των εν λόγω ηλικιακών ορίων). Παρά μόνο η καθολική πρόβλεψη για «έξοδο» όλων όσων δεν συμπληρώνουν τις σχετικές μεταβατικές ηλικίες μέχρι 31/12/2021, στο 62ο (από 1/1/2022).

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς που ασχολούνται με την κοινωνική ασφάλιση, από την στιγμή που δεν αναφέρεται σαφώς η αύξηση των ηλικιακών ορίων αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων, εξακολουθούν αυτοί να συνταξιοδοτούνται στο 56ο ή 57 έτος (με μειωμένη σύνταξη).

Τα στελέχη όμως του ΕΦΚΑ προβάλλουν την καθολική πρόβλεψη του νόμου 4336/15 ότι ουδείς μπορεί να εξέλθει προ του 62ου έτους από 1/1/2022, στην περίπτωση που δεν συμπλήρωσε τα μεταβατικά όρια το διάστημα 2015-2021.

Παράδειγμα

Δημόσιος υπάλληλος προσλαμβάνεται στο 18ο έτος το 1988. Το 2011 με τα πλασματικά έτη συμπληρώνει 25ετία, άρα διασφάλιζε το 56ο έτος της ηλικίας για μειωμένη σύνταξη. Ωστόσο γίνεται 56 ετών το 2026. Μπορεί τότε να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη ή θα πρέπει να συμπληρώσει το 62ο έτος (το 2032), οπότε θα εργάζεται44 συναπτά έτη;

Λόγω προεκλογικού κλίματος το υπουργείο Εργασίας «κλίνει» προς την πλευρά της διατήρησης του δικαιώματος για έξοδο με μειωμένη στο 55ο, 56ο και 57ο έτος και μετά το 2022.

Όμως κάτι τέτοια απαιτεί νομοθετική ρύθμιση. Και αυτό είναι ικανό να προκαλέσει την… επέμβαση των δανειστών…

Σχετικα αρθρα

Σταϊκούρας προς Βεστάγκερ: Απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις για το ζήτημα της ενέργειας

fastpath

Ρωσία: Η χώρα φαίνεται να οδηγείται σε χρεοκοπία καθώς δεν πλήρωσε ληξιπρόθεσμους τόκους 100 εκατ. δολαρίων

fastpath

G7: Οι παγίδες του πλαφόν στο πετρέλαιο

admin

Λεονάρντο Ντελ Βέκιο: Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Ray-Ban

admin

Η ΕΤΕπ αυξάνει τη χρηματοδότηση για έργα ανάπτυξης εκτός ΕΕ, με την EIB Global στο τιμόνι

admin

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στα καύσιμα έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

fastpath

G7: Με συμμετοχή Ζελένσκι σήμερα η Σύνοδος Κορυφής – Υπό συζήτηση πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας

admin

Φορολοταρία Ιουνίου 2022: Δείτε αν κερδίσατε τα 50.000 ευρώ με κωδικούς Taxisnet

admin

ΤΑΙΠΕΔ: «Βγάζει» διαγωνισμό για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων

fastpath

Brexit: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΕΕ – Βρετανίας για τη Β. Ιρλανδία

admin

Εντός Ιουλίου οι πληρωμές για το μεταφορικό ισοδύναμο

admin

Μονάδα Αποβλήτων Πειραιά: Ξεκινάει η επόμενη φάση για τη ΣΔΙΤ των 300 εκατ. ευρώ

admin