Image default
Ευρώπη

Η γαλλική δεξιά διχασμένη ως προς τη στρατηγική της αντιπολίτευσης

Το γαλλικό δεξιό κόμμα Les Républicains είναι διχασμένο ως προς τη στρατηγική της αντιπολίτευσης, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις πολιτικές ομάδες να «κυβερνήσουν και να νομοθετήσουν διαφορετικά» σε ομιλία του την Τετάρτη (22 Ιουνίου).

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς δεν θέλουν να δείξουν ότι «υποχωρούν» στο κόμμα της πλειοψηφίας. Ταυτόχρονα, η κωλυσιεργία με κάθε κόστος δεν προοιωνίζει κάτι καλό για τους ψηφοφόρους.

Ο Κρίστιαν Γιάκομπ, πρόεδρος του LR, ξεκαθάρισε: «δεν τίθεται θέμα» να μπει το κόμμα σε σύμφωνο συνασπισμού, «παραμένουμε στην αντιπολίτευση με αποφασιστικότητα».

Το ίδιο ακούστηκε και από τον Ολιβιέρ Μαρλέ, νεοεκλεγέντα πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο οποίος υποστήριξε ότι θα είναι «ένας αδιάφθορος πρόεδρος». Όσο για τον ευρωβουλευτή Ζαν-Φρανσουά Μπελαμί, αρνείται να «διαλυθεί στον «Μακρονισμό»».

Αλλά κάποιες αντιφρονούντες φωνές ακούγονται. Το βράδυ του δεύτερου γύρου, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, πρώην υπουργός επί Νικολά Σαρκοζί και πρώην ηγέτης του κόμματος, δήλωσε «σε προσωπική βάση» ότι «ένα κυβερνητικό σύμφωνο είναι ζωτικής σημασίας μεταξύ Μακρόν και LR, προκειμένου να καταπολεμηθεί η άνοδος των ακραίων κομμάτων».

Η Κριστέλ Μορανσέ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου του Pays de la Loire και κάποτε είχε προταθεί να γίνει πρωθυπουργός του Μακρόν, δήλωσε επίσης ότι θα ήταν πρόθυμη να μιλήσει με το πλειοψηφικό κόμμα, «ιδίως όσον αφορά τα υπουργεία».

Άλλοι έχουν προτείνει συνασπισμούς κατά περίπτωση. Ο βουλευτής Φιλίπ Γκοσελάν είναι της άποψης ότι το LR «είναι ένα υπεύθυνο κόμμα και οι ψηφοφόροι δεν θα καταλάβαιναν αν προσθέταμε ταραχή και παρεμπόδιση στο υπάρχον χάος».

Καθώς το κόμμα ετοιμάζεται να εκλέξει μια νέα ηγετική ομάδα, η συμφωνία για μια κοινή αντιπολιτευτική στρατηγική αποδεικνύεται περίπλοκη και υψηλού κινδύνου.

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin