Image default
Ευρώπη

Η πορτογαλική εταιρεία κοινής ωφέλειας θα επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ σε υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η πορτογαλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDP θα επενδύσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ στην υπεράκτια αιολική ενέργεια μέσω της Ocean Winds, που αντιπροσωπεύει έως και 17 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας στον ωκεανό, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος.

«Θα επενδύσουμε περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2025. Αυτό είναι το μέρος της EDP, οπότε η Ocean Winds, ως σύνολο, έχει τον εταίρο μας [Engie] που στη συνέχεια επενδύει το άλλο μισό, και αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και περίπου 17 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον ωκεανό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Miguel Stilwell d’Andrade στη Lusa σχετικά με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, που πραγματοποιείται στην Πορτογαλία, από τις 27 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου.

Η Ocean Winds είναι μια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε από την EDP και τη γαλλική Engie τον Ιούλιο του 2020 για επενδύσεις σε αιολικά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επένδυση αυτή περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας έως το 2025, αλλά σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, αναλύεται να προχωρήσει «παραπέρα», καθώς η Ocean Winds «έχει επιτύχει αυτό που είχε προγραμματιστεί στο επιχειρηματικό σχέδιο».

«[Η υπεράκτια αιολική ενέργεια] είναι ένας από τους τομείς που αναπτύσσεται περισσότερο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γίνει αιολική ενέργεια στη στεριά για περιβαλλοντικά ζητήματα και μερικές φορές για κάποια αντίσταση από τις τοπικές κοινότητες και, υπό αυτή την έννοια, η υπεράκτια έχει περισσότερες δυνατότητες», δήλωσε ο ηγέτης της EDP.

Περίπου πέντε έως επτά GW προγραμματισμένων υπεράκτιων αιολικών έργων βρίσκονται σε λειτουργία ή θα βρίσκονται υπό κατασκευή έως το 2025 στη Σκωτία ή το Βέλγιο.

Η εταιρεία έχει επίσης άλλα πέντε έως 10 GW έργα υπό ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και τη Γαλλία.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Γερμανία: Τα Ινστιτούτα βλέπουν ανάπτυξη μόνο 0,1% το 2024

admin

Renault: Πουλά στη Nissan μερίδιο 2,5%

admin

Γιατί οι ΗΠΑ απειλούνται με «πτώση» από το βουνό του χρέους

admin

Κομισιόν: Οδηγίες ασφαλείας ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή Αγροτική Πολιτική: Συγκρατημένα αισιόδοξη η ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές

admin

H&M: Πάνω από το αναμενόμενο τα κέρδη α’ τριμήνου

admin

Βαλτιμόρη: Ανησυχία για μέρες…covid στην εφοδιαστική αλυσίδα

admin