Image default
Ευρώπη

Στην Τεχεράνη ο Μπορέλ για συζητήσεις σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Στην Τεχεράνη αναμένεται να αφιχθεί το βράδυ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προκειμένου να συναντηθεί με Ιρανούς αξιωματούχους, αρμόδιους για τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα από τον Μάρτιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. Η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

«Ο Μπορέλ θα επισκεφθεί σήμερα το βράδυ την Τεχεράνη για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν και άλλους Ιρανούς αξιωματούχους» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σαΐντ Χατιμπζαντέχ. «Η επίσκεψη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο μεταξύ του Ιράν και της Ε.Ε., θα αφορά τις διμερείς σχέσεις, κάποια περιφερειακά και διεθνή ζητήματα καθώς και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την άρση των κυρώσεων» που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη, προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Ενρίκε Μόρα, διαπραγματευτής της Ε.Ε. στις συνομιλίες του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανήρτησε την Πέμπτη μια φωτογραφία στο Twitter από το δείπνο που είχε στις Βρυξέλλες με τον Μπορέλ και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Ιράν Ρόμπερτ Μάλεϊ με τη λεζάντα: «Συζήτηση σε βάθος για το ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, το επίσημο όνομα της συμφωνίας του 2015) και τις περιφερειακές προοπτικές στη Μέση Ανατολή. Ο Μάλεϊ επανέλαβε την αμερικανική δέσμευση να επανέλθουν στη συμφωνία».

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία αυτή το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, επαναφέροντας τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Οι συνομιλίες στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021, όμως έχουν περιέλθει σε τέλμα λόγω των διαφωνιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

- -, AFP, Reuters

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Γερμανία: Τα Ινστιτούτα βλέπουν ανάπτυξη μόνο 0,1% το 2024

admin

Renault: Πουλά στη Nissan μερίδιο 2,5%

admin

Γιατί οι ΗΠΑ απειλούνται με «πτώση» από το βουνό του χρέους

admin

Κομισιόν: Οδηγίες ασφαλείας ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή Αγροτική Πολιτική: Συγκρατημένα αισιόδοξη η ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές

admin

H&M: Πάνω από το αναμενόμενο τα κέρδη α’ τριμήνου

admin

Βαλτιμόρη: Ανησυχία για μέρες…covid στην εφοδιαστική αλυσίδα

admin