Image default
Πολιτική

Η Αθήνα δεν θα αφήνει καμία πρόκληση αναπάντητη: Διάβημα στην Άγκυρα για κάθε παραβίαση ή υπερπτήση

Τουρκικά F-16

Εντολή για την άμεση πραγματοποίηση διαβημάτων προς την Αγκυρα κάθε φορά που τουρκικά μαχητικά προχωρούν σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις έχει δώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Εντολή για διάβημα προς την Αγκυρα κάθε φορά που καταγράφονται παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και όχι μόνον υπερπτήσεις από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έχει δώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να καταγράφεται η αντίδραση της Αθήνας με τρόπο κατανοητό προς όλες τις κατευθύνσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Δένδιας έχει ήδη διαμηνύσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες πως τίποτε δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο και η οδηγία του είναι μια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση τυχόν τεχνικών θεμάτων που θα δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι αυτοματοποιημένη αλλά και ταχύτατη, θα εντατικοποιηθούν οι επαφές ανάμεσα στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα και τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ώστε να δίνονται λύσεις χωρίς χρονοτριβή. Προφανώς ο δίαυλος υφίσταται ακόμα και τώρα, ωστόσο η πρωτοβουλία ελήφθη προκειμένου να τυποποιηθεί η διαδικασία.

Η κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών είναι ευρύτερη και στοχεύει στην ανάδειξη της μεθοδευμένης τουρκικής προκλητικότητας από όπου και αν αυτή προέρχεται. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, άλλωστε, η διπλωματική εκστρατεία των χαρτών, οι οποίοι απεικονίζουν με εύληπτο τρόπο την εξέλιξη του τουρκικού επεκτατισμού τα τελευταία 50 χρόνια και αυτή τη στιγμή παρουσιάζονται από ελληνικές αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο σε κυβερνήσεις, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Τους χάρτες αυτούς παρουσίασε και ο ίδιος ο κ. Δένδιας στους συνομιλητές του των τελευταίων εβδομάδων, οι περισσότεροι εκ των οποίων φάνηκε να αντιλαμβάνονται τι περίπου συμβαίνει σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Η κινητοποίηση στο πλαίσιο της «διπλωματίας των χαρτών», τονίζουν αρμόδιες πηγές, δεν πρόκειται να περιοριστεί σε αυτό το πλαίσιο, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Η Αθήνα δεν πρόκειται να συρθεί, όπως ανέφεραν, σε ανούσια ρητορική αντιπαράθεση, αλλά θα ενημερώνει διαρκώς όλους τους συμμάχους, εταίρους και λοιπούς διεθνείς παράγοντες για τη στάση της Αγκυρας.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα καταφθάνουν σήματα τα οποία αποδεικνύουν την αυξανόμενη αξία της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα της Αλεξανδρούπολης, ως κόμβου διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για τις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο εξέφρασε στον κ. Δένδια την πρόθεση της Βουδαπέστης να ενταχθεί στη χορεία των κρατών που μπορεί να προμηθευτεί φυσικό αέριο που θα καταφθάνει στον πλωτό τερματικό σταθμό (FSRU) της Αλεξανδρούπολης. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και σε βάθος χρόνου την Ουκρανία, ενώ για την Ουγγαρία έχουν γίνει συζητήσεις σε επίπεδο Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για την ενεργειακή διασύνδεση έχουν εκφράσει η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και η Σερβία. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο κ. Σιγιάρτο και η ουγγρική αντιπροσωπεία είχαν πιο τεχνικές συνομιλίες για το θέμα με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και το επιτελείο του. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες προώθησης φυσικού αερίου μέσω της Αλεξανδρούπολης δεν είναι εκείνες που θα απαιτούσε η περίσταση, εκτιμάται πως η ουκρανική κρίση θα επιταχύνει τη διαδικασία επέκτασής τους.

  • ΣΥΡΙΖΑ: Κοροϊδία με τη ρήτρα αναπροσαρμογής – Θα υπάρχει, αλλά δεν θα φαίνεται
  • Μητσοτάκης για απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: «Μεγάλο βήμα προς τα πίσω»
  • Συρίγος σε ΣΚΑΪ: Ο Ερντογάν θέλει η Ελλάδα να κάνει στρατιωτική κίνηση πρώτη – Το λάθος Τσαβούσογλου

Δείτε την ροή ειδήσεων και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Σχετικα αρθρα

ΠΑΣΟΚ: Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κανείς δεν θα δοξαστεί ψευδόμενος

admin

«Δεύτερο λάθος του ΠΑΣΟΚ»: Κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

admin

Θεοδωρικάκος: Καμία σχέση με την πραγματικότητα οι δηλώσεις Σοϊλού – Η Τουρκία εργαλοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους

admin

Μηταράκης για Ελαιώνα: Μετανάστες και αλληλέγγυοι απειλούν το προσωπικό μας – Η δομή θα κλείσει – Δείτε βίντεο

admin

Πατέλης: Η ανάπτυξη ξεπερνά τις προβλέψεις μας για το 2022

admin

Ερντογάν: Όλα θα αλλάξουν όταν το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο

admin

Σκληρή απάντηση Θεοδωρικάκου στις προκλητικές δηλώσεις Σοϊλού

admin

Μηταράκης στον ΣΚΑΪ: Δεν ήταν ελληνική η νησίδα στον Έβρο όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – Ο φράχτης θα επεκταθεί

admin

Ελληνοτουρκικά – Σοϊλού: Η Ελλάδα εκπαιδεύει ξανά τρομοκράτες του PKK σε στρατόπεδο στο Λαύριο

admin

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει την τοποθέτηση Metsola για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

admin

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία: Μπαράζ υπερπτήσεων F-16 πάνω από ελληνικά νησιά

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Όσες καθυστερήσεις κι αν έπαιξε ο Μητσοτάκης, οι ημέρες της ένοχης σιωπής τελειώνουν

admin