Image default
Οικονομία

“Σύννεφα” στην ευρωπαϊκή αγορά smartphones, συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων

Η αγορά καινούργιου κινητού τηλεφώνου έπαψε να αποτελεί προτεραιότητα για τον μέσο Ευρωπαίο, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Ο πληθωρισμός που “γιγαντώνεται” σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, αλλά και της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών ενόψει της χειμερινής περιόδου, συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στις λιανικές πωλήσεις smartphones.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Counterpoint Research, το πρώτο τρίμηνο του έτους η ευρωπαϊκή αγορά smartphones παρουσίασε πτώση πωλήσεων κατά 12%, καθώς διατέθηκαν 49 εκατ. τεμάχια.

Η επίδοση αυτή “γυρνά” την αγορά σχεδόν 10 χρόνια πίσω (1ο τρίμηνο του 2013), φανερώνοντας την πληθώρα προκλήσεων της τρέχουσας περιόδου (πόλεμος στην Ουκρανία, lockdowns στη Κίνα, ελλείψεις ανταλλακτικών, αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα).

“Στα υφιστάμενα προβλήματα, όπως η πανδημία και οι ελλείψεις εξαρτημάτων, έχουν προστεθεί νέες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

Τα αυξανόμενα επίπεδα πληθωρισμού σε όλη την περιοχή επηρεάζουν τις καταναλωτικές δαπάνες”, ανέφερε η Counterpoint Research, υποστηρίζοντας ότι το έτος θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο.

Υπό “μεγάλη πίεση” εκτιμάται ότι κινήθηκε η αγορά και στο 2ο τρίμηνο του έτους, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, αλλά και έπειτα από την αποχώρηση της Samsung και της Apple από τη ρώσικη αγορά.

Τα μερίδια αγοράς, “κυριαρχία” της Apple στην Ευρώπη τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, η Apple ηγήθηκε των μεριδίων αγοράς smartphone τον Απρίλιο, καταλαμβάνοντας τις πρώτες 5 θέσεις, με τις πρώτες 4 να ανήκουν στην “οικογένεια iphone 13”, ενώ στην 5η θέση βρέθηκε το iphone 12.

Τις αμέσως επόμενες θέσεις κατέλαβαν κινητά της SAMSUNG, ενώ την 10η θέση το Redmi Note 11 της Xiaomi.

Αντίστοιχα, σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με έρευνα της International Data Corporation (IDC), η Samsung διέθετε, το πρώτο τρίμηνο του έτους, μερίδιο αγοράς 23,4%, η Apple 18,0% και οι Xiaomi, OPPO και vivo ακολούθησαν με μερίδιο 12,7%, 8,7% και 8,1% αντίστοιχα.

Δεδομένων αυτών των αβεβαιοτήτων, οι περισσότεροι κατασκευαστές smartphones υιοθετούν μια πιο συντηρητική στρατηγική ανάπτυξης για το 2022.

Μάλιστα, ορισμένοι έχουν προμηνύσει για ανατιμήσεις στις συσκευές, λόγω του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και logistics.

Σχετικα αρθρα

Γιατί η Νότια Κορέα απένειμε χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung»;

admin

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο το 2022

fastpath

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

fastpath

H Johnson & Johnson σταματάει την πώληση του ταλκ

admin

Συντάξεις: 1 στους 3 συνταξιούχος θα πάρει αύξηση το 2023

admin

Die Zeit: Η Ευρώπη πληρώνει την Γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο

admin

Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ – Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

fastpath

Ενέργεια: Τελεσίγραφο στις βρετανικές εταιρείες για τα υπερκέρδη

admin

Σταϊκούρας: Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

fastpath

«Δεν πληρώνω»: Η κρίση ξεσηκώνει τους πολίτες από τη Βρετανία έως την Κίνα

admin

Η ξηρασία «στερεύει» τα ποτάμια της Ευρώπης – Σε κίνδυνο μεταφορές αξίας 80 δισ. δολαρίων

fastpath

Στροφή στο πετρέλαιο και τσουχτερές τιμές

admin