Image default
Οικονομία

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι αλλάζουν μέχρι 4 κλιματιστικά – Η «παγίδα»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
Σε περίπου 10 μέρες λήγει η προθεσμία για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Ποιοι μπορούν να αντικαταστήσουν περισσότερα από 2 κλιματιστικά.

Κανονικά συνεχίζεται η διαδικασία για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται μέχρι και την Τρίτη 05/07/2022 και ώρα 15:00.

Και ενώ, όλα τα κριτήρια και τα εισοδηματικά κριτήρια για μεγαλύτερη έκπτωση είναι ήδη γνωστά, υπάρχουν ορισμένα «ψιλά γράμματα», σύμφωνα με τα οποία μπορείτε να αλλάξετε περισσότερες συσκευές.

Κάθε πολίτης μπορεί να κάνει αίτηση με το ΑΦΜ του για μία μόνο κατοικία. Είτε για κύρια είτε για εξοχική. Ωστόσο, αν πρόκειται για οικογένεια που διαθέτει και εξοχικό, μπορούν να κάνουν αίτηση και οι δύο σύζυγοι. Ο ένας για την κύρια και ο άλλος για το εξοχικό.

Αν επιλέξετε αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε όμως και την «παγίδα» που υπάρχει. Όταν θα κάνετε την αίτηση στην ειδική πλατφόρμα θα πρέπει η συσκευή που θα αλλάξετε να βρίσκεται και στην διεύθυνση κατοικίας που δηλώσετε. Δηλαδή, δεν μπορείτε να δηλώσετε κλιματιστικό για την κύρια κατοικία και να αλλάξετε το κλιματιστικό του εξοχικού σας.

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα της επιδότησης συσκευών

Για την αίτηση, η διαδικασία είναι απλή. Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr με τους κωδικούς taxisnet. Εκεί μπορεί να δει την εισοδηματική κατηγορία στην οποία ανήκει, καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης που δικαιούται.

Θα χρειαστεί επίσης τα εξής στοιχεία:

  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
  • το κινητό του τηλέφωνο

Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας ακολουθεί η αξιολόγηση, η κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων.

Αγορές με τη χρήση επιταγών θα γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών).

Αντίστοιχα, οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών μπορούν να πραγματοποιούνται έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022. Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών.

Σημαντική αλλαγή με τα ψυγεία

Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε δίνονται αναλυτικά οι οδηγίες για τις συσκευές που αλλάζουν, ωστόσο σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα μία έκτακτη ανακοίνωση αναφορικά με τα ψυγεία.

«Επισημαίνεται ότι ψυγεία που έχουν κατασκευαστεί προ του 1993 δύναται να ανακυκλωθούν στο πλαίσιο του παρόντος Προγράμματος, ακόμα και αν δε φέρουν ενεργειακή ετικέτα. Η συγκεκριμένη κατηγορία ψυγείων συμμορφώνεται με την ενεργειακή οδηγία 92/75/22.09.92 που αναφέρεται στον Οδηγό του Προγράμματος και συγκεκριμένα, με το σημείο 5 του άρθρου 1 της οδηγίας αυτής».

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin