Image default
Οικονομία

“Σύννεφα” στην ευρωπαϊκή αγορά smartphones, συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων

Η αγορά καινούργιου κινητού τηλεφώνου έπαψε να αποτελεί προτεραιότητα για τον μέσο Ευρωπαίο, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Ο πληθωρισμός που “γιγαντώνεται” σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, αλλά και της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών ενόψει της χειμερινής περιόδου, συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στις λιανικές πωλήσεις smartphones.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Counterpoint Research, το πρώτο τρίμηνο του έτους η ευρωπαϊκή αγορά smartphones παρουσίασε πτώση πωλήσεων κατά 12%, καθώς διατέθηκαν 49 εκατ. τεμάχια.

Η επίδοση αυτή “γυρνά” την αγορά σχεδόν 10 χρόνια πίσω (1ο τρίμηνο του 2013), φανερώνοντας την πληθώρα προκλήσεων της τρέχουσας περιόδου (πόλεμος στην Ουκρανία, lockdowns στη Κίνα, ελλείψεις ανταλλακτικών, αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα).

“Στα υφιστάμενα προβλήματα, όπως η πανδημία και οι ελλείψεις εξαρτημάτων, έχουν προστεθεί νέες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

Τα αυξανόμενα επίπεδα πληθωρισμού σε όλη την περιοχή επηρεάζουν τις καταναλωτικές δαπάνες”, ανέφερε η Counterpoint Research, υποστηρίζοντας ότι το έτος θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο.

Υπό “μεγάλη πίεση” εκτιμάται ότι κινήθηκε η αγορά και στο 2ο τρίμηνο του έτους, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, αλλά και έπειτα από την αποχώρηση της Samsung και της Apple από τη ρώσικη αγορά.

Τα μερίδια αγοράς, “κυριαρχία” της Apple στην Ευρώπη τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, η Apple ηγήθηκε των μεριδίων αγοράς smartphone τον Απρίλιο, καταλαμβάνοντας τις πρώτες 5 θέσεις, με τις πρώτες 4 να ανήκουν στην “οικογένεια iphone 13”, ενώ στην 5η θέση βρέθηκε το iphone 12.

Τις αμέσως επόμενες θέσεις κατέλαβαν κινητά της SAMSUNG, ενώ την 10η θέση το Redmi Note 11 της Xiaomi.

Αντίστοιχα, σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με έρευνα της International Data Corporation (IDC), η Samsung διέθετε, το πρώτο τρίμηνο του έτους, μερίδιο αγοράς 23,4%, η Apple 18,0% και οι Xiaomi, OPPO και vivo ακολούθησαν με μερίδιο 12,7%, 8,7% και 8,1% αντίστοιχα.

Δεδομένων αυτών των αβεβαιοτήτων, οι περισσότεροι κατασκευαστές smartphones υιοθετούν μια πιο συντηρητική στρατηγική ανάπτυξης για το 2022.

Μάλιστα, ορισμένοι έχουν προμηνύσει για ανατιμήσεις στις συσκευές, λόγω του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και logistics.

Σχετικα αρθρα

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin

ΤτΕ: Πίεση στο εμπόριο ισοζύγιο τον Φεβρουάριο λόγω εισαγωγών- 22% άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

admin

ΑΑΔΕ: Από 22 Απριλίου το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής

admin

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές

admin

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα – «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin