Image default
Οικονομία

Ένας «ρωσικός χειμώνας» για την Ευρώπη;

Σε κατάσταση κινδύνου πλέον η Ευρωζώνη, λόγω της δυναμικής μιας ταχύτερης και με πρωτοβουλία της Ρωσίας, απομείωση της τροφοδοσίας φυσικού αερίου εν όψη του χειμώνα. Που κατευθύνεται πλέον το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε ένα ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο χειμώνα χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι πρόσφατες περικοπές στην ροή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream I, με πρόσχημα τις ανάγκες συντήρησης του αγωγού θέτουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωζώνη μπροστά σε μία κατάσταση κινδύνου που φαίνεται ότι δεν είχαν υπολογίσει σωστά όταν δρομολογούσαν μαζί με τις ΗΠΑ τα πρώτα πακέτα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Τώρα και ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων, ειδικά στο πλαίσιο του G-7 και στο ΝΑΤΟ, αναπτύσσεται η δυναμική και νέων πακέτων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, ειδικά όσο αφορά την εξασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου για τον επερχόμενο χειμώνα.

Ήδη η Γερμανία έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης 2ου Βαθμού (από την κλίμακα που έχει ανώτατο επίπεδο κινδύνου τον 3ο βαθμό) με επανενεργοποίηση των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από «κάρβουνο», παράλληλα με τις προσπάθειες αναζήτησης αυξημένης τροφοδοσίας υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το πρόβλημα βέβαια με την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τις ανάγκες της είναι ότι ακόμα και αν π.χ. η Γερμανία καταφέρει να καλυφθεί, αν χώρες όπως η Ιταλία, της οποίας η βιομηχανία τροφοδοτεί με προϊόντα την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, δεν εξασφαλίσουν επάρκεια φυσικού αερίου, οι «ρήξεις» της συνέχειας στην συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή είναι προ των πυλών, με διακοπές λειτουργίας της βιομηχανικής αλυσίδας παραγωγής στην Ευρώπη.

Ποιος χάνει και πόσα

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι όπως προκύπτει από τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας όχι μόνο δεν έχουν πλήξει την οικονομία της, αλλά αντίθετα, λόγω των ανατιμήσεων που έχουν προκαλέσει στις ενεργειακές τιμές, έχουν πολλαπλασιάσει τα τρέχοντα έσοδά της σε σημείο που αυτή να χρηματοδοτεί χωρίς πρόβλημα τον πόλεμο στην Ουκρανία και της… περισσεύουν παράλληλα δεκάδες εκ. δολ. ημερησίως.

Συγκεκριμένα οι ημερήσιες δαπάνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι 840 εκ. δολ., ποσό το οποίο υπερκαλύπτεται από τα τρέχοντα έσοδά της και της «περισσεύουν» και άλλα 90 εκ. δολ…

Παράλληλα όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα που παρατίθεται η μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης κατά 75% περίπου, έχει υποκατασταθεί από τις εξαγωγές προς άλλους «πελάτες» διεθνώς και κυρίως την Κίνα και την Ινδία.

Η ανακατεύθυνση αυτή των πωλήσεων σε συνδυασμό με την υποκατάσταση του νομίσματος συναλλαγής από το δολάριο και το ευρώ, στο ρούβλι και το γουάν ή την ρουπία, έχει εκτινάξει στα ύψη την συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος, αυξάνοντας την αγοραστική του δύναμη εκτός και εντός της Ρωσίας.

Με τα δεδομένα αυτά το «κόστος» που πληρώνουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες για τις «κυρώσεις» που οι ίδιες έχουν επιβάλει στην Ρωσία – και εκείνες που εγκυμονούντα επιπλέον – απειλεί να οδηγήσει την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη ιδιαίτερα, σε ένα πολύ σκληρό «ρωσικό χειμώνα».

Με συνέπειες για το Ευρώ που ακόμα δεν έχουν ξεδιπλωθεί, εν όψη της γενικευμένης αύξησης του κόστους του χρήματος, από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες…

Σχετικα αρθρα

Γιατί η Νότια Κορέα απένειμε χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung»;

admin

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο το 2022

fastpath

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

fastpath

H Johnson & Johnson σταματάει την πώληση του ταλκ

admin

Συντάξεις: 1 στους 3 συνταξιούχος θα πάρει αύξηση το 2023

admin

Die Zeit: Η Ευρώπη πληρώνει την Γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο

admin

Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ – Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

fastpath

Ενέργεια: Τελεσίγραφο στις βρετανικές εταιρείες για τα υπερκέρδη

admin

Σταϊκούρας: Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

fastpath

«Δεν πληρώνω»: Η κρίση ξεσηκώνει τους πολίτες από τη Βρετανία έως την Κίνα

admin

Η ξηρασία «στερεύει» τα ποτάμια της Ευρώπης – Σε κίνδυνο μεταφορές αξίας 80 δισ. δολαρίων

fastpath

Στροφή στο πετρέλαιο και τσουχτερές τιμές

admin