Image default
BLOOMBERG

Τουρκία: Εκτίναξη της λίρας, πτώση των μετοχών μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων

Η τουρκική λίρα οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο φέτος, διευρύνοντας τα κέρδη της Παρασκευής, μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας για να ενισχύσει το νόμισμα και να επιβραδύνει τον δανεισμό.

Η λίρα καταγράφει κέρδη άνω του 5% και διαμορφώνεται στις 16,0956 έναντι του δολαρίου, με το διήμερο ράλι να ανέρχεται στο 8% περίπου.

Στο μεταξύ, ο δείκτης Borsa Istanbul 100 Index στο χρηματιστήριο της Τουρκίας υποχωρεί έως και 2,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων, κυρίως εξαιτίας των απωλειών των εξαγωγικών εταιρειών.

Οι τραπεζικές αρχές της χώρας περιορίζουν τα εμπορικά δάνεια σε λίρες σε εταιρικούς δανειολήπτες εάν κατέχουν περισσότερα από 15 εκατ. λίρες (890.000 δολάρια) σε ξένο νόμισμα και εάν το ποσό υπερβεί το 10% των συνολικών assets ή των ετήσιων πωλήσεων, ανακοίνωσε η τραπεζική αρχή αφότου έκλεισαν οι αγορές.

Turkish currency surges after new loan restrictions
Το τουρκικό νόμισμα εκτινάσσεται μετά από τους νέους περιορισμούς δανείων

Η κίνηση αυτή είναι μια από τις πιο δυναμικές προσπάθειες για στήριξη της λίρας φέτος από τις τουρκικές αρχές, χωρίς να καταφεύγουν σε αύξηση των επιτοκίων. Οι ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές που ευνοούν τα χαμηλά επιτόκια άφησαν τη χώρα με τα μεγαλύτερα αρνητικά επιτόκια όταν προσαρμόστηκε ο πληθωρισμός.

Η αρχική επίδραση των νέων αποφάσεων θα είναι “σοβαρή” αλλά τα μέτρα μπορεί τελικά να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση μόνο όταν μεγάλες εταιρείες όπως οι εξαγωγικές, μειώσουν την έκθεσή τους σε ξένο νόμισμα ως απάντηση, αναφέρει η Deutsche Bank.

Η λίρα διαπραγματεύεται 1,4% υψηλότερα στις 16,6952 έναντι του δολαρίου.

Ευάλωτες μετοχές

Ο δείκτης BIST 100 διαπραγματευόταν 0,9% χαμηλότερα νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη, με 84 μετοχές από τις 100 που περιλαμβάνονται σε αυτόν να υποχωρούν. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της υαλουργίας Turkiye Sise ve Cam Fabrikalari και της χαλυβουργίας Eregli Demir ve Celik Fabrikalari, κατέγραφαν τη μεγαλύτερη πτώση.

Από τις περισσότερες από 400 εισηγμένες εταιρείες, 58 από αυτές έχουν πλεονάζουσες καταθέσεις σε συνάλλαγμα στους ισολογισμούς τους που είναι μεγαλύτερες από τα όρια που θέτει ο νέος κανονισμός, σύμφωνα με την Pinar Uguroglu Delice, αναπληρώτρια διευθύντρια ανάλυσης της TEB Investment στην Κωνσταντινούπολη.

Προκειμένου να συνεχίσουν να αξιοποιούν την αγορά δανείων σε λίρες, αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να πουλήσουν το πλεόνασμα, το οποίο η TEB Investment υπολογίζει σε 91,5 δισεκατομμύρια λίρες (ή 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια). Άλλες επιλογές, είναι η κατανομή κεφαλαίων σε τουρκικά ευρωομόλογα, η επένδυση σε αποθέματα μέσω της προώθησης των εισαγωγών ή η μετάβαση σε «λογαριασμούς καταθέσεων σε λίρες που προστατεύονται από συνάλλαγμα», ανέφερε σε έκθεσή της.

Οι Enka Insaat, Turkcell, Ulker, Ford Otosan και Kardemir θεωρούνται από τις πιο ευάλωτες στον κανονισμό εταιρείες, λόγω της μεγάλης πλεονάζουσας ρευστότητας συναλλάγματος που διαθέτουν.

Διαβάστε ακόμη:

Τουρκία: Συμπληρωματικό προϋπολογισμό 57,7 δισ. δολαρίων φέρνει ο υψηλός πληθωρισμός

Σχετικα αρθρα

Containerships: Κέρδη ίσα με το ΑΕΠ της Πορτογαλίας ετοιμάζονται να ανακοινώσουν οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου

admin

Το Zantac γκρεμίζει τις μετοχές Sanofi, GSK και Haleon

admin

H Wall Street δείχνει την έξοδο κινδύνου στους πιστωτές των πτωχευμένων κρυπτοτραπεζών

admin

Τελικά πόσο φθηνή έχει γίνει η Ελλάδα για τους Αμερικανούς τουρίστες;

admin

Bloomberg: Περιορίζει τις εξαγωγές ρεύματος η Νορβηγία

admin

Bloomberg: Πως η Κίνα θα μπορούσε να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ λόγω της επίσκεψης Πελόζι

admin

Bloomberg: Καθοδική πορεία για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

admin

Kolanovic (JP Morgan): Βλέπει ανάκαμψη μετοχών-Γιατί διαφωνούν Μorgan Stanley, BofA και Goldman Sachs

admin

Bloomberg: Η Evergrande κάνει κινήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους της

admin

L’Oreal: Απτόητοι οι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα luxury προϊόντα

admin

Μανιτάρια: Είναι η νέα μεγάλη επένδυση των κορυφαίων οίκων μόδας;

admin

Ανάκαμψη ή νέα βύθιση στη Wall Street; Διαφωνούν Morgan Stanley και JP Morgan

admin