Image default
Ευρώπη

Ας δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τις ΜμΕ, και οι ΜμΕ θα αποδώσουν

Στις 27 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η SMEunited, ένωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, καλεί τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων «να σκέφτονται πρώτα τις μικρές επιχειρήσεις και να πράττουν αναλόγως».

Ο Petri Salminen είναι πρόεδρος της SMEunited, η Véronique Willems είναι η γενική γραμματέας της.

Στις 27 Ιουνίου, τα Ηνωμένα Έθνη σηματοδοτούν την ετήσια γιορτή των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η ανάκαμψη είναι το επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων. Με αυτή την ημέρα, ο ΟΗΕ τιμά τους επιχειρηματίες, καθώς αντιμετωπίζουν την τριπλή απειλή του Covid, των συγκρούσεων και του κλίματος.

Αυτή είναι η πέμπτη επέτειος της Ημέρας των ΜμΕ, την οποία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δημιούργησε για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τη συμβολή των μικρών επιχειρήσεων στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την οικονομική ανάπτυξη και τις ακμάζουσες κοινότητες.

Αυτές οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των επιχειρήσεων και πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, το 99,8% του συνόλου των επιχειρήσεων είναι ΜμΕ, οι οποίες παρέχουν το 65% της απασχόλησης. Εξασφαλίζουν τις βασικές ανάγκες, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Και συμβάλλουν σημαντικά στην κατάρτιση των νέων.

Οι ΜμΕ και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σύνολο γεγονότων: προετοιμάζονται για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και πλήττονται από την πανδημία COVID. Τα υγειονομικά μέτρα είχαν δυσανάλογο αντίκτυπο στο δίκτυο των ΜμΕ της οικονομίας μας. Παρόλο που δημιουργήθηκαν διάφορα μέτρα στήριξης, πολλοί επιχειρηματίες ανέλαβαν δανειακή χρηματοδότηση για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους «ζωντανές». Κατά συνέπεια, πολλές ΜμΕ είναι υπερχρεωμένες. Μια ολοένα και περισσότερο υπερθερμασμένη οικονομία συνδυάζεται τώρα με έναν πόλεμο στη γειτονιά της ΕΕ.

Οι ΜμΕ υποφέρουν από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων, τις συνεχείς διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, που επηρεάζουν αρνητικά την επενδυτική ικανότητα και τις θέτουν σε εξαιρετικά επισφαλή κατάσταση. Αυτή η αστάθεια θέτει σημαντικές προκλήσεις για την επίτευξη των γενικών στόχων της πράσινης μετάβασης και της ανθεκτικής οικονομίας.

Επιπλέον, η σημερινή -πολύ φιλόδοξη- Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα πολιτικής. Πολλές νομοθετικές πράξεις έχουν ήδη εγκριθεί και πολλές ακόμη κινούνται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν ευεργετικά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα διευκολύνει τις ΜμΕ να μεταβούν στο επόμενο – ψηφιακό και πράσινο – επίπεδο. Οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις θα απαιτήσουν από τις ΜμΕ να προβούν σε πρόσθετες επενδύσεις για το μέλλον. Και ένα μεγάλο μέρος απειλεί να επιβαρύνει υπερβολικά τις ΜμΕ, παρόλο που οι πόροι τους θα ήταν προτιμότερο να αφιερωθούν σε πραγματικές αλλαγές αντί για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις απαιτήσεις της πολιτικής.

Η ανάλυση του ΟΟΣΑ σχετικά με τα παγκόσμια μέτρα στήριξης για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση δείχνει σαφώς ότι οι δημόσιες αρχές υστερούν στην υποστήριξη των ΜμΕ: μόνο το 3% των μέτρων στήριξης επενδύεται για τις ΜμΕ προκειμένου να γίνουν πράσινες και το 23% για τις ΜμΕ προκειμένου να ψηφιοποιηθούν.

Οι ΜμΕ είναι οι κύριοι παράγοντες που προωθούν τη μετάβαση και εξασφαλίζουν μια ανθεκτική οικονομία. Για να μπορέσουν να διαδραματίσουν πλήρως το ρόλο τους, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν διάφορες δράσεις:

  • Πρώτον, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν πιο διαφοροποιημένο, ασφαλή και λιγότερο εξαρτημένο ενεργειακό εφοδιασμό. Πρέπει να προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να διασφαλίσουμε τη διασυνδεσιμότητα, να αναπτύξουμε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας και να τονώσουμε την ενεργειακή απόδοση,
  • Δεύτερον, πρέπει να επενδύσουμε και να αναπτύξουμε τις απαραίτητες δεξιότητες. Με αυτές τις δεξιότητες, οι ΜμΕ θα είναι σε θέση να καινοτομούν, να προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες και να τις εφαρμόζουν,
  • Τρίτον, τα δημόσια κονδύλια πρέπει να επενδυθούν με σύνεση, ιδίως στις πολυπόθητες υποδομές και στα μέτρα στήριξης των ΜμΕ,
  • Ως τέταρτη δράση, επιμένουμε στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη και την εμπορική αξιοποίηση των τεχνολογιών που απαιτούνται για τη μετάβαση,
  • Τέλος, ζητάμε ένα περιβάλλον που να τονώνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και να προωθεί τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Εν κατακλείδι, τονίζουμε ότι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις αυξανόμενες διοικητικές επιβαρύνσεις, όπως η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας και η δέουσα επιμέλεια. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επιχειρήσεις είναι συγκλονισμένες από τις πολλαπλές προκλήσεις. Οι ΜμΕ απαιτούν ένα απλό και προβλέψιμο ρυθμιστικό περιβάλλον.

Προτού εγκρίνουν μια νέα νομοθετική ή πολιτική πρόταση, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να σκεφτούν αν οι ίδιοι -στη θέση του επιχειρηματία- θα αισθάνονταν ότι η πολιτική πρωτοβουλία θα τους υποστήριζε ώστε να κάνουν την επιχείρησή τους να ανθίσει ή αν θα μπορούσαν να συμμορφωθούν με τους προτεινόμενους κανόνες. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ αν απαντήσουν θετικά και κατά αν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι θα δυσκολευόντουσαν να εφαρμόσουν τους προτεινόμενους κανόνες στη δική τους επιχείρηση.

Ζητάμε από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα: «να σκεφτούν πρώτα τις μικρές» επιχειρήσεις και να πράξουν αναλόγως!

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Απίθανη η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη εντός 2025

admin

Μια «δύσκολη» Σύνοδος Κορυφής: Εκτός συμπερασμάτων εταιρικός φόρος, ενιαία εποπτεία

admin