Image default
Ευρώπη

Η Γαλλία θα εκλέξει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης

Σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τρίτη (28 Ιουνίου), η Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ η υποψήφια που προτάθηκε από την ομάδα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα εκλεγεί γυναίκα στη θέση αυτή.

Η Μπράουν-Πιβέ επελέγη από τον συνασπισμό που υποστηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ελιζαμπέτ Μπορν, μετά από προκριματικές εκλογές. Σημειωτέων, κέρδισε την πρώην υπουργό ενεργειακής μετάβασης Μπάρμπαρα Πομπίλι και τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Ερίκ Βοερτ.

Η Μπράουν-Πιβέ ήταν για λίγο υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν και προηγουμένως πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων της Συνέλευσης, πρόκειται να αντικαταστήσει τον Ρίτσαρντ Φεράντ, στενό σύμμαχο του Μακρόν που ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές.

Σε ένα tweet, η υποψήφια δήλωσε ότι «την τιμά η εμπιστοσύνη που της παρέχει» η πλειοψηφία. Αφήνει τη θέση της ως υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών, την οποία κατείχε για λίγο περισσότερο από έναν μήνα.

Ο διορισμός της Μπράουν-Πιβέ ως υποψήφιας επικρίθηκε ωστόσο από εκπροσώπους των γαλλικών υπερπόντιων εδαφών: «Μετά την κραυγή οργής που εκφράστηκε κατά τη νομοθετική ψηφοφορία, η κυβέρνηση αυτή συνεχίζει να διατηρεί την ίδια βάναυση, απόμακρη, ακόμη και αδιάφορη στάση απέναντι στα εδάφη μας», δήλωσε ο Ελί Καλιφέρ, βουλευτής της Γουαδελούπης (NUPES). Τα υπερπόντια εδάφη ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ των υποψηφίων του αριστερού συνασπισμού NUPES.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης είναι ο τέταρτος υψηλότερος αξιωματούχος στη Γαλλία. Είναι υπεύθυνος για την ορθή διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών συζητήσεων και συμφωνεί την ημερήσια διάταξη.

Ενώ κάθε κοινοβουλευτική ομάδα έχει προτείνει έναν υποψήφιο για την προεδρία, η ομάδα συνασπισμού του Μακρόν έχει μια σχετική πλειοψηφία, αρκετή για να εκλέξει τον υποψήφιό της. Η νίκη του Μπράουν-Πιβέ φαίνεται επομένως δεδομένη.

Σχετικα αρθρα

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin