Image default
Επιχειρήσεις

BEA: Αρωγός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πραγματοποίησε χθες, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Β.Ε.Α., ο Γενικός Διευθυντής της, κ. Στ. Σουγιουτζόγλου, προσκεκλημένος του προέδρου, Π. Ραβάνη και της Διοίκησης.

Όπως τόνισε αρχικά, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρία (πρώην ΕΤΕΑΝ Α.Ε), συστήνεται σήμερα στις επιχειρήσεις, ως ο συνδετικός κρίκος στον οικονομικό κύκλο της χρηματοδότησης, μεταξύ της μικρομεσαίας επιχείρησης και της εμπορικής τράπεζας,  αναλαμβάνοντας εκείνο το μέρος του  επιχειρηματικού κινδύνου, που δεν μπορεί να αναλάβει η τράπεζα.

Με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σουγιουτζόγλου, το 2020 η Αναπτυξιακή Τράπεζα έδωσε το 40% όλων των δανειοδοτήσεων στην αγορά και το 2021, το 25%. Συνολικά, 8δις, σε προϊόντα δανεισμού.

Οι επιχειρήσεις μέσω της Αναπτυξιακής, εξασφαλίζουν φθηνότερο δανεισμό, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, αφού η Αναπτυξιακή Τράπεζα, διαθέτει κρατικούς πόρους, δεν έχει στόχο το επιχειρηματικό κέρδος. Ενδεικτικά, σε ένα δάνειο από το πρόγραμμα Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), οι εμπορικές τράπεζες καλύπτουν το 60% και η Αναπτυξιακή, το 40%.

Στη συνέχεια, ο κ. Σουγιουτζόγλου, παρουσίασε τα νέα προϊόντα της Τράπεζας, όπως:

-το Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων, για να παρέχει εγγύηση σε δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής οπτικοακουστικών έργων.

-το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, που είναι το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο με στόχο να στηρίξει τις καινοτόμες νεοσύστατες και υφιστάμενες Πολύ μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), για πρώτη φορά, με παροχή εγγύησης σε δάνειο και επιχορήγηση σε ποσοστό 20% του δανειακού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σουγιουτζόγλου, το φθινόπωρο η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προχωρήσει στο σχεδιασμό νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για επενδύσεις  έως και 20 εκατ. ευρώ, που θα κατευθύνονται σε τρεις πυλώνες:

-Πράσινη ανάπτυξη ακόμη και για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού
-Ψηφιακή αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού επιχειρήσεων
-Επενδύσεις γενικής φύσεως.

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Β.Ε.Α., έθεσαν ερωτήματα στον Γεν. Διευθυντή της Αναπτυξιακής Τράπεζας, επισημαίνοντας όλοι, τον ζωτικής σημασίας παράγοντα για τον μικρό επιχειρηματία και τον αυτοαπασχολούμενο, που είναι οι εγγυήσεις των δανειζόμενων που απαιτούν οι εμπορικές τράπεζες, αλλά και οι λοιπές προϋποθέσεις που αποκλείουν συχνά, την πολύ μικρή και μικρή επιχείρηση, από τα προγράμματα χρηματοδότησης.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος Κώστας Δαμίγος, δήλωσε: «Πρωταρχικός στόχος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας,  είναι να ενημερώνει αξιόπιστα τα Μέλη του, για όποιο χρηματοδοτικό εργαλείο στηρίζεται σε κρατικούς πόρους, αλλά και να παρεμβαίνει ακόμη, για να διευκολύνει την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρηματιών, ώστε να στηριχτούν για την βιωσιμότητά τους».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές και ποσοστά, τα νέα πακέτα της Intrum, οι Μπάκοι επιμένουν στην Ιντρακάτ και η Amazon στη Νάξο 

Διάσημος συλλέκτης αγόρασε τη «Βίλα Λυμπέρη» με €2 εκατ. και την πουλάει €20 εκατ. (pics)

-: Τι σημαίνει η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο που εξετάζουν οι G7 και πώς θα λειτουργήσει

Σχετικα αρθρα

Κρίστιαν Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Μείωση μη μισθολογικού κόστους σε εταιρείες και εργαζομένους που επενδύουν σε δεξιότητες

admin

Λιανός (Επιτροπή Ανταγωνισμού): Περισσότεροι από ποτέ οι έλεγχοι τα τελευταία 2 έτη

admin

ΤΖΟΚΕΡ: 6 εκατ. στο τζακ ποτ της Κυριακής 14/8 

admin

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Επεκτείνει τις δραστηριότητες της METRO ΑΕΒΕ

admin

Riviera Tower: O υψηλότερος και πράσινος ουρανοξύστης της Μεσογείου

admin

ΠΣΕ: Νέα άνοδος 59,8% στις ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο 2022 (πίνακες)

admin

CPI: Διαπραγμάτευση μετοχών από το stock option plan από 18/8

admin

CPI: Στις 18/8 η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο

admin

Αποζημιώσεις σε όσους έχασαν την πτήση τους δίνει το αεροδρόμιο Σχίπχολ του Άμστερνταμ (vid)

admin

ΠΑΕ ΑΕΚ: Συνεχίζεται η χορηγική συνεργασία με την Volton και το 2022- 2023  

admin

H ΕΚΤΕΡ ανέλαβε έργο αξίας 1,22 εκατ. ευρώ στην Τζια

admin

Huawei: Μικρή άνοδος 1,4% στα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο

admin