Image default
Οικονομία

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: μέρος του προβλήματος ή της λύσης;

Βοηθούν νοικοκυριά να συμπληρώσουν το εισόδημα τους στη διάρκεια αυτών των αλλεπάλληλων κρίσεων ή δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία που υποχρεούνται να λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες; Διευκολύνουν τους ταξιδιώτες του κόσμου να φτάσουν στα πιο απόμακρα σημεία του κόσμου κι ενισχύουν έτσι το τουριστικό ρεύμα ή προκαλούν τεχνητή άνοδο των ενοικίων και δημιουργούν πρόβλημα στέγης;  

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που αφορούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και οι απαντήσεις μόνο εύκολες δεν είναι. Στη χώρα μας ειδικά, η κόντρα των οργανωμένων καταλυμάτων με τους διαχειριστές ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις, έγινε ακόμα πιο σκληρή, με φόντο τους περιορισμούς και τα πρωτόκολλα που επέβαλε ο κορωνοϊός και πάνω απ’ όλα για την “πίτα” των εισπράξεων, ειδικά στη δύσκολη διετία 2020- 2021. 

Εν αναμονή του νέου νομικού πλαισίου που επεξεργάζεται η Κομισιόν κι αφού έχουν προηγηθεί δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις για περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ειδικά εντός ιστορικών κέντρων ή κορεσμένων τουριστικά περιοχών, έχει ενδιαφέρον το άρθρο της Διευθύντριας Πολιτικής της Airbnb, Juliette Langlais, στο Politiko.eu. Όπως επισημαίνει η Juliette Langlais, η Airbnb υποστηρίζει τη θέσπιση νέων κανόνων στην Ευρώπη, ώστε να ενθαρρύνεται και η βραχυχρόνια μίσθωση σπιτιών σε τουρίστες και, παράλληλα, να ελέγχεται και να καταστέλλεται η κερδοσκοπία και ο υπερ-τουρισμός. 

Σύμφωνα με το BNBnews, περισσότεροι από δύο στους πέντε οικοδεσπότες στην ΕΕ λένε ότι η φιλοξενία τους βοηθά να αντέξουν οικονομικά το αυξανόμενο κόστος ζωής. Ένας στους τρεις λέει ότι το πρόσθετο εισόδημα τους βοηθά να τα βγάλουν πέρα. Η Διευθύντρια Πολιτικής της Airbnb προσθέτει ότι “εκατομμύρια οικογένειες στην ΕΕ μάχονται με μια βίαιη κρίση κόστους ζωής, ενώ προσπαθούν να συνέλθουν από τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Ο συνδυασμένος αντίκτυπος αυτών των τραγικών γεγονότων αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απειλές για τις οικογένειες εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτό το λόγο η Airbnb έχει αποφασίσει να αποκαλύψει δεδομένα της, που να αποδεικνύουν πώς το πρόσθετο εισόδημα από τη φιλοξενία βοηθά τις οικογένειες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση”.  

Στην ΕΕ δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια οικοδεσπότες. Από αυτούς το 1 εκατομμύριο μισθώνει ένα μόνο ακίνητο ή μοιράζεται μέρος του σπιτιού τους. Ενας τυπικός οικοδεσπότης στην ΕΕ κέρδισε λίγο περισσότερα από 3.000 ευρώ πέρυσι, που ισοδυναμεί με πρόσθετη αμοιβή τουλάχιστον δύο μηνών για όλο το χρόνο.  

Ενώ οι οικοδεσπότες διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού οφέλους που δημιουργείται από τα ταξίδια στην Airbnb, τα οφέλη επεκτείνονται και στις γειτονιές, όπως και σε άλλες θέσεις εργασίας. Μελέτη του 2021 από την Oxford Economics διαπίστωσε ότι τα ταξίδια μέσω Airbnb υποστηρίζουν σχεδόν 345.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ και δημιουργούν σχεδόν 19 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ μέσω των δαπανών επισκεπτών. Η Airbnb έχει επίσης εισπράξει και έχει καταβάλει πάνω από 315 εκατομμύρια ευρώ σε τουριστικούς φόρους σε Δήμους στην ΕΕ. 

Σχετικα αρθρα

Moody’s: Στο Β3 του «junk» το αξιόχρεο της Τουρκίας

admin

Ενεργειακή κρίση: Παίρνουν…φωτιά τα τζάκια στην Γερμανία- Πέλετ με το…δελτίο

admin

Gazprom: Στέλνει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ουγγαρία

admin

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι

admin

Δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός. Η Γερμανία ταλαιπωρείται από το φαινόμενο shrinkflation

admin

Fuel Pass 2: Το λάθος που αναβάλει την πληρωμή

admin

Power Pass: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα της έκτακτης πληρωμής

admin

Ποια νομίσματα θα αντικαταστήσουν ευρώ-δολάριο στο επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας

admin

Δεκαπενταύγουστος: Σαρωτικοί έλεγχοι σε ξαπλώστρες, κυλικεία πλοίων και καύσιμα

admin

S&P και Fitch κηρύσσουν το Κίεβο σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας

admin

Power Pass: Η ημερομηνία για την έξτρα πληρωμή χωρίς αίτηση

admin

Fuel Pass 3 «γιοκ» – Ανατροπή στους δικαιούχους από Οκτώβριο

admin