Image default
Ευρώπη

Σόλτενμπεργκ: Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης θα είναι «κομβική» για τη συμμαχία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε την Τρίτη τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ για τη φιλοξενία μιας «κομβικής» συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη, όπου η δυτική συμμαχία πρόκειται να συμφωνήσει για τον στρατηγικό οδικό χάρτη της για την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Νορβηγός πολιτικός και ο Σάντσεθ μίλησαν στους δημοσιογράφους στις συνεδριακές εγκαταστάσεις Ifema στη βορειοανατολική Μαδρίτη, όπου η σύνοδος κορυφής, η σημαντικότερη στην πρόσφατη ιστορία του ΝΑΤΟ, θα διεξαχθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μέχρι την Πέμπτη, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα είναι μια κομβική σύνοδος κορυφής. Θα συμφωνήσουμε σε μια νέα στρατηγική αντίληψη, τη Στρατηγική Αντίληψη της Μαδρίτης, που θα αποτελέσει το σχέδιο για το ΝΑΤΟ σε έναν πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο κόσμο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, αφού ευχαρίστησε τον Ισπανό πρωθυπουργό για την παροχή των «τέλειων» εγκαταστάσεων για τη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύει τη δέσμευση της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ. «Και επίσης, στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει την ίδια χρονιά που γιορτάζετε την 40ή επέτειο της ένταξης της Ισπανίας στη συμμαχία μας», είπε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας για να βοηθήσουν την Ουκρανία «να διατηρήσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας» έναντι της εισβολής της Ρωσίας.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη, διότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει τώρα βιαιότητες που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι ηγέτες θα χρησιμοποιήσουν επίσης τη σύνοδο κορυφής για να προσπαθήσουν να βρουν μια διέξοδο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, στην οποία επί του παρόντος ασκεί βέτο η Τουρκία, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, η οποία επιδιώκει αλλαγές στην πολιτική των σκανδιναβικών χωρών για τις κουρδικές οργανώσεις που θεωρούνται από την Άγκυρα τρομοκρατικές ομάδες, καθώς και τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων.

Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ο Σάντσεθ δήλωσε: «Περιμένουμε όλοι να δούμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών που διεξάγει ο γενικός γραμματέας για την ενσωμάτωση δύο πολύ σημαντικών δημοκρατιών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την Ατλαντική Συμμαχία, της Σουηδίας και της Φινλανδίας».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε την προσπάθεια της χώρας του να αναδείξει τις προκλήσεις ασφαλείας που προκύπτουν από τη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, ιδίως από ανήσυχες περιοχές όπως το Σαχέλ, στην επόμενη στρατηγική αντίληψη.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

Η ΕΕ υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη οικονομία;

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

admin

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

admin

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στο Σότσι: Τι να περιμένουμε

admin

Στο Ντάλας, ο Όρμπαν καλεί τους Αμερικανούς συντηρητικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024

admin

Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

admin