Image default
PIRAEUS BANK

Τρ. Πειραιώς: Σημαντικές πιέσεις στις διεθνείς αγορές εν μέσω ανησυχιών για ασθενέστερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές σε μηνιαίο επίπεδο (S&P500 –10,32% και ο MSCI EΜ –2,20%), εν μέσω ανησυχιών για ασθενέστερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό και ενδεχομένως διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με την πιθανότητα εμφάνισης στασιμοπληθωριμού, όπως σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς στο Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Την επενδυτική ψυχολογία επηρέασαν τα στοιχεία πληθωρισμού και αγοράς εργασίας των ΗΠΑ και οι φόβοι για εμπροσθοβαρή επιθετική νομισματική πολιτική από τη Fed, ενώ προβληματίζει η πιο επιθετική ρητορική της ΕΚΤ, αλλά και το γεγονός ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για νέα μέσα, σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού κατακερματισμού, αναφέρει στο δελτίο η τράπεζα και προσθέτει:

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ομόλογα, με την απόδοση του 2ετούς να διαμορφώνεται σε 3,09% και του 10ετούς σε 3,20%. Το δολάριο ενισχύθηκε τόσο έναντι του ευρώ όσο κι ενός καλαθιού νομισμάτων, όπως και ο χρυσός- ως ασφαλές καταφύγιο, αλλά και το πετρέλαιο λόγω της πρόσφατης απόφασης του ΟΠΕΚ+ που δεν φάνηκε να καταλαγιάζει τις ανησυχίες όσον αφορά την αναπλήρωση προσφοράς από τη Ρωσία και την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα που χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Η παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί το βασικό σενάριο αποκλιμάκωσης των τιμών το επόμενο έτος, παράλληλα με το ράλι στις τιμές της ενέργειας, των λιπασμάτων, του αυξημένου κόστους παραγωγής, ενώ οι τιμές ρεκόρ των αγροτικών προϊόντων, από τη μια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό κι από την άλλη περιορίζουν τη ζήτηση. Επιπλέον, η συνέχιση του La-Ninia στις κεντρικές και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο ΝΟΑΑ, αναμένεται να πλήξει περαιτέρω τις καλλιέργειες στις εν λόγω περιοχές. Για το σιτάρι, η τιμή του θα παραμείνει υψηλή, με τη μειωμένη προσφορά από Ρωσία και Ουκρανία να επιδρά θετικά στην τιμή του. Για το καλαμπόκι, η ζέστη και η έλλειψη βροχοπτώσεων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη δύναται να ενδυναμώσουν την τιμή του. Καθώς ο ρυθμός των εξαγωγών της Ουκρανίας παραμένει αβέβαιος και η παραγωγή στις ΗΠΑ πλήττεται από καύσωνα, οι ανοδικές πιέσεις δύναται να συνεχιστούν στην τιμή της σόγιας. Οι εξαγώγιμοι περιορισμοί από Μεξικό και Ινδία, καθώς και η χαμηλότερη παραγωγή της Βραζιλίας δύναται να ενισχύσουν την τιμή της ζάχαρης. Καθώς η σπορά του ρυζιού έχει ξεκινήσει στην Ινδία, η πρόοδος των μουσώνων πιθανά να επιταχύνει την παραγωγή, θέτοντας σε πτωτική τροχιά τις τιμές του.

Αν και ο δείκτης των εμπορευμάτων ενισχύθηκε (+1,38%) μηνιαίως, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων είχε απώλειες (-10,29%), πιθανά λόγω του υψηλού επιπέδου αποτιμήσεων προς αποκόμιση κερδών. Αν και τα στοιχεία του Μαΐου για την κινεζική οικονομία, ήταν βελτιωμένα και ελαφρά καλύτερα των εκτιμήσεων, η καταγραφείσα βελτίωση του Ιουνίου δεν ήταν αρκετή για να επαναφέρει την οικονομική της δραστηριότητα στη δυναμική της προγενέστερης περιόδου. Όμως, η λήψη μέτρων νομισματικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα για την τόνωση της ανάπτυξης ταυτόχρονα με τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας πιθανά να λειτουργήσουν θετικά στην ενίσχυση της ζήτησης.

Ανασταλτικοί παράγοντες ενδεχομένως να αποτελέσουν η ενίσχυση του δολαρίου, ως αποτέλεσμα ταχύτερης σύσφιξης της Fed, καθώς και οι προοπτικές για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Σχετικα αρθρα

Δ. Μαυρογιάννης (Τρ. Πειραιώς): Οι προκλήσεις στην επιτυχή υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού

admin

Β. Κουτεντάκης: Έννοιες αρρηκτα συνδεδεμένες η βιώσιμη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός

admin

Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Χτίζουμε την κουλτούρα μιας τράπεζας που μπορεί να αλλάζει διαρκώς

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Στην κόψη του ξυραφιού…

admin

Στο 8,5% το τελικό επιτόκιο για το νέο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς – Αντλεί €350 εκατ.

admin

Στο 8,5% το τελικό επιτόκιο για το νέο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς – Αντλεί €350 εκατ.

admin

Τρ Πειραιώς: Πτώση 13% στα καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη 

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της 2η δόσης ύψους €200 εκατ. προς την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της 2η δόσης ύψους €200 εκατ. προς την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Τρ. Πειραιώς: Ξεκίνησε ο 9ος κύκλος του Project Future

admin

Τρ. Πειραιώς: Υπεγράφη η σύμβαση για την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Έκδοση πιστωτικής κάρτας e-card online μέσω winbank mobile app

admin