Image default
NATIONAL BANK

Γκ. Χαρδούβελης: Μεγάλες ευκαιρίες από την στροφή προς τις βιώσιμες πηγές ενέργειας

Για δύο μεγάλες ευκαιρίες στον τραπεζικό τομέα στο πλαίσιο των στόχων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς “The Future of Sustainable Finance”.  

Πρόκειται για τη μεγάλη στροφή προς τις βιώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιμάκωση των αιολικών καθώς και των ηλιακών έργων, όπου  σύμφωνα με την McKinsey, θα χρειαστούν επενδύσεις άνω των 15 δισ. ευρώ ως το 2030 και άνω των 50 δις ευρώ ως το 2050, όπως ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτός του κλάδου της ενέργειας και τα ελληνικά νοικοκυριά, θα επενδύσουν επίσης σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο στις μεταφορές, την ακίνητη περιουσία, τη βιομηχανία και τη γεωργία.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης “για να επιτευχθεί αυτό θα απαιτηθούν επενδύσεις περισσοτέρων από 65 δισ. ευρώ σε αυτούς τους τομείς ως το 2030 και περίπου 380 δις ευρώ ως το 2050. Για να υλοποιηθούν αυτές, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τα ιδιωτικά επενδυτικά αλλά και δημόσια κεφάλαια (συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης). Είναι φιλόδοξος στόχος, αλλά έχουμε το καθήκον σαν τράπεζες να βοηθήσουμε στην υλοποίησή του”. 

Ο κ. Χαρδούβελης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει βάλει στόχο να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 55% ως το 2030, 80% ως το 2040 και να έχει μηδενικές εκπομπές ως το 2050. 

Ανέφερε ακόμη ότι αν και προσωρινά, ο παγκόσμιος, ευρωπαϊκός και εθνικός σχεδιασμός επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, “δεν ανατρέπονται”.

Σταθερό το αποτύπωμα της Εθνικής

“Στην Εθνική Τράπεζα, έχουμε δημιουργήσει ένα σταθερό αποτύπωμα στην χρηματοδότηση του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διατηρούμε, επίσης, μια ισχυρή τραπεζική παράδοση σε σχέση με τους πυλώνες “S” και “G” του ESG, έχοντας λάβει το βραβείο Diamond ESG & Social Responsibility του Ινστιτούτου Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI). Τέσσερις φορές μέσα στα 14 χρόνια που απονέμεται στην Ελλάδα”, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Χαρδούβελης.

Όπως επισήμανε, “με οδηγό την μέχρι σήμερα εμπειρία μας, ο μετασχηματισμός των τραπεζών όσον αφορά τη βιωσιμότητα απαιτεί ενεργή καθοδήγηση από πάνω προς τα κάτω, από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και συνεχή από κάτω προς τα πάνω συνεργασία από δια-τομεακές ομάδες που καλύπτουν και τις τρεις γραμμές άμυνας”.

“Είμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια αυτής της διαδικασίας. Ωστόσο, η υλοποίηση επιταχύνεται. Είναι σημαντικό ότι επιλέξαμε να ανανεώσουμε τη Δήλωση Σκοπού μας ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα πραγματικότητα που αναδύεται. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές και πιο βιώσιμο μέλλον, μαζί με τους πελάτες μας και τα στελέχη μας, σύμφωνο με το όραμα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και τις προσδοκίες των ρυθμιστικών αρχών μας, των επενδυτών μας και της κοινωνίας γενικότερα. Αυτός είναι ο σκοπός που θα μας οδηγήσει μπροστά και νιώθω σίγουρος ότι όλοι συμμεριζόμαστε τη σημασία του”, πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Π. Μυλωνάς: Η στρατηγική απόφαση της Εθνικής για τεχνολογική αναβάθμιση

admin

Στ. Μολυβιάτης: Χρειάζεται εθνικό σχέδιο δεκαετίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

admin

Eθνική Τράπεζα: Υγιής αντίδραση των ΜμΕ στις κλιματικές καταστροφές – Έγιναν ακόμη και αφορμή για νέες επενδύσεις

admin

Π. Μυλωνάς: Η Εθνική θα επενδύσει στον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό των Ελλήνων

admin

Β. Καραμούζης: Η Εθνική Τράπεζα πρωταγωνιστεί σε ESG και ψηφιακή καινοτομία

admin

Μελέτη ΕΤΕ: Ανοδική τάση στις επιχειρηματικές πωλήσεις το 2023 – Οι κλάδοι που ξεχώρισαν

admin

Πότε θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική – Όλα τα σενάρια

admin

Εθνική: Αντλεί 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,875% – Πάνω από 1,75 δισ. οι προσφορές

admin

Εθνική: Πάνω από €1,25 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο Tier 2 – Στο 6,25% το αρχικό επιτόκιο

admin

Π. Μυλωνάς: Επιβράβευση των μετόχων μας με μερίσματα και buybacks

admin

Εθνική Τράπεζα: Οργανικά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ το 2023

admin

Νέα κάρτα Dual από την Εθνική Τράπεζα

admin