Image default
Ευρώπη

Η Βρετανία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε περίπτωση κρίσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στους δύο αγωγούς προς την ηπειρωτική Ευρώπη, εάν αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της ενέργειας, γράφουν οι Financial Times.

Η διακοπή αυτή θα ήταν μεταξύ των πρώτων μέτρων στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης  για το φυσικό αέριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από την βρετανική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου National Grid, εάν μειωθούν οι προμήθειες τους επόμενους μήνες. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου απηύθυναν έκκληση στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί με την ΕΕ και προειδοποίησαν ότι η απενεργοποίηση των αγωγών θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ εάν προκύψουν παρατεταμένες ελλείψεις.

 Από τον Μάρτιο, δύο υποθαλάσσιοι αγωγοί που συνδέουν τη Βρετανία με το Βέλγιο και την Ολλανδία λειτουργούν με μέγιστη χωρητικότητα, εξάγοντας 75 εκατ. κυβικάμέτρα φυσικού αερίου την ημέρα στην ήπειρο, καθώς η Ευρώπη σπεύδει να αυξήσει τα αποθέματά της για να αντιμετωπίσει  νέες ρωσικές περικοπές. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ελάχιστη χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, επομένως οι πλεονάζουσες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εισαγόμενων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αποστέλλονται στην ήπειρο όταν η ζήτηση είναι χαμηλή τους καλοκαιρινούς μήνες

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δοκιμάσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την έλλειψη φυσικού αερίου, τον Σεπτέμβριο. Η National Grid είπε ότι το σχέδιο τίθεται σε δοκιμαστική εφαρμογή κάθε χρόνο. Άλλα μέτρα έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν τη διακοπή των προμηθειών σε μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες και την έκκληση προς τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση.

Η Βρετανία εισάγει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από την ήπειρο στην κορύφωση του χειμώνα. «Σίγουρα θα συνιστούσα στο Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει τη διακοπή της διασύνδεσης σε περίπτωση κρίσης», δήλωσε ο Μπάρτ Γιαν Χέβερς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου, ενός ισχυρού ομίλου του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν την ιταλική Snam και την βελγική Fluxys.

«Με τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίζουν την προοπτική διακοπής των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης  της Βρετανίας να κλείσει τους αγωγούς προς την Ολλανδία και το Βέλγιο κινδυνεύει να υπονομεύσει την ώθηση για διεθνή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

 Η Γερμανία και η Ολλανδία ενεργοποίησαν ήδη τα δικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης, επανεκκινώντας εργοστάσια άνθρακα και προτρέποντας τη βιομηχανία να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου, μετά τη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin