Image default
Ευρώπη

«Σβήστηκαν τα sms»: Η Κομισιόν «έχασε» τα μηνύματα μεταξύ φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά για τα εμβόλια

«Σβήστηκαν τα sms», γιατί ήταν «σύντομα». Αυτό διατείνεται η Κομισιόν όσον αφορά τη διατήρηση των μηνυμάτων κειμένου των αξιωματούχων της, καθώς παραμένει σταθερή στην άρνησή της να κοινοποιήσει υποτιθέμενα κείμενα μεταξύ της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα διατήρησε την ίδια γραμμή. 

Το ζήτημα είναι τα μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε η φον ντερ Λάιεν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, στο πλαίσιο μιας προσωπικής διπλωματικής αποστολής για την εξασφάλιση δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού για την ήπειρο, τα οποία περιγράφονται ευρέως σε άρθρο των New York Times του Απριλίου 2021.

Αφού ο Αλεξάντερ Φάντα, δημοσιογράφος του netzpolitik.org, ζήτησε πρόσβαση στα κείμενα αλλά του το αρνήθηκαν, μια έρευνα της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας Έμιλι Ο’ Ράιλι που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν είχε ζητήσει από το γραφείο της φον ντερ Λάιεν τα μηνύματα.

«Εάν τα μηνύματα κειμένου αφορούν πολιτικές και αποφάσεις της ΕΕ, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έγγραφα της ΕΕ», έγραψε η Ο’ Ράιλι, εκδίδοντας έναν προσδιορισμό «κακοδιαχείρισης» από την Επιτροπή σε σχέση με αυτό που οι επικριτές ονόμασαν “Delete-gate”.

Την Τετάρτη, η Γιούροβα επέμεινε ότι δεν υπήρχε πραγματική διαφωνία μεταξύ Κομισιόν και της Διαμεσολαβήτριας χωρίς όμως να εξηγήσει το γιατί.

«Η Επιτροπή και η Διαμεσολαβήτρια συμφωνούν ότι αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο ενός εγγράφου», έγραψε στην επίσημη απάντηση της Επιτροπής στη γνωμοδότηση.

Τέτοια «μικρής διάρκειας, εφήμερα έγγραφα δεν διατηρούνται» είπε η Γιούροβα λόγω της «εφήμερης φύσης τους» και έτσι η Επιτροπή δεν τα έχει. «Η Επιτροπή μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η έρευνα που διενεργήθηκε από το γραφείο της Προέδρου για σχετικά μηνύματα κειμένου που αντιστοιχούν στο αίτημα για πρόσβαση σε έγγραφα δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα».

Μια εκπρόσωπος της Ο’ Ράιλι χαρακτήρισε την απάντηση της Επιτροπής «προβληματική σε πολλά σημεία», πριν από την πλήρη ανάλυση που αναμένεται αργότερα.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin