Image default
Ευρώπη

Σόλτενμπεργκ: Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης θα είναι «κομβική» για τη συμμαχία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε την Τρίτη τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ για τη φιλοξενία μιας «κομβικής» συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη, όπου η δυτική συμμαχία πρόκειται να συμφωνήσει για τον στρατηγικό οδικό χάρτη της για την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Νορβηγός πολιτικός και ο Σάντσεθ μίλησαν στους δημοσιογράφους στις συνεδριακές εγκαταστάσεις Ifema στη βορειοανατολική Μαδρίτη, όπου η σύνοδος κορυφής, η σημαντικότερη στην πρόσφατη ιστορία του ΝΑΤΟ, θα διεξαχθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μέχρι την Πέμπτη, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα είναι μια κομβική σύνοδος κορυφής. Θα συμφωνήσουμε σε μια νέα στρατηγική αντίληψη, τη Στρατηγική Αντίληψη της Μαδρίτης, που θα αποτελέσει το σχέδιο για το ΝΑΤΟ σε έναν πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο κόσμο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, αφού ευχαρίστησε τον Ισπανό πρωθυπουργό για την παροχή των «τέλειων» εγκαταστάσεων για τη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύει τη δέσμευση της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ. «Και επίσης, στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει την ίδια χρονιά που γιορτάζετε την 40ή επέτειο της ένταξης της Ισπανίας στη συμμαχία μας», είπε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας για να βοηθήσουν την Ουκρανία «να διατηρήσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας» έναντι της εισβολής της Ρωσίας.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη, διότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει τώρα βιαιότητες που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι ηγέτες θα χρησιμοποιήσουν επίσης τη σύνοδο κορυφής για να προσπαθήσουν να βρουν μια διέξοδο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, στην οποία επί του παρόντος ασκεί βέτο η Τουρκία, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, η οποία επιδιώκει αλλαγές στην πολιτική των σκανδιναβικών χωρών για τις κουρδικές οργανώσεις που θεωρούνται από την Άγκυρα τρομοκρατικές ομάδες, καθώς και τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων.

Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ο Σάντσεθ δήλωσε: «Περιμένουμε όλοι να δούμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών που διεξάγει ο γενικός γραμματέας για την ενσωμάτωση δύο πολύ σημαντικών δημοκρατιών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την Ατλαντική Συμμαχία, της Σουηδίας και της Φινλανδίας».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε την προσπάθεια της χώρας του να αναδείξει τις προκλήσεις ασφαλείας που προκύπτουν από τη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, ιδίως από ανήσυχες περιοχές όπως το Σαχέλ, στην επόμενη στρατηγική αντίληψη.

Σχετικα αρθρα

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

admin

Στις κάλπες η Βόρεια Μακεδονία εν μέσω αδιέξοδων συνομιλιών με την ΕΕ

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin