Image default
Οικονομία

Wall Street: Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έφερε ισχυρή πτώση

Με πτώση έκλεισε η Wall Street, καθώς δεν κατάφερε να διατηρήσει τα αρχικά της κέρδη, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. 

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 491,27 μονάδες ή 1,56%, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 2,01%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε της μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 3%. 

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες «φρέναραν» και γύρισαν σε πτώση από τη στιγμή που ο δείκτης που παρακολουθεί την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 98,7 τον Ιούνιο από τις 103,2 μονάδες του Μαίου, τη στιγμή που οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μία μέτρηση στα 100, σύμφωνα με το Conference Board. Τα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για ύφεση, εν μέσω των επιτοκιακών αυξήσεων της Federal Reserve για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. 

Παρά την ανάκαμψη της προηγούμενης εβδομάδας, ο S&P 500 καταγράφει στο δεύτερο τρίμηνο απώλειες 15%, οδεύοντας προς το χειρότερο τρίμηνο μετά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, στο ζενίθ της πανδημίας. 

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο της οικονομίας, όπου οι δαπάνες και η οικονομική δραστηριότητα είναι μεν θετικά, όμως η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες (ειδικά τα επιτόκια) δείχνουν ότι επίκειται επιβράδυνση. Εάν καταφέρουμε να αποφύγει την ύφεση, τότε η χρηματιστηριακή αγορά είναι σωστά αποτιμημένη, όμως εάν τελικά οδηγηθούμε σε ύφεση τότε δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο κατώτατο σημείο», ανέφερε ο Κρις Ζακαρέλι, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance.

Oι μετοχές στον κλάδο λιανικής δέχθηκαν πιέσεις μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι μετοχές των Bath & Body Works απώλεσαν 4% της αξίας τους, ενώ των Home Depot, Lowe’s και Macy’s υποχώρησαν από 2% εκάστη. 

Απώλειες άνω του 6% σημείωσε και η μετοχή της Nike αφότου η εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών για το τέταρτο τρίμηνο οικονομικής χρήσης με την εταιρεία αθλητικών ειδών ωστόσο να εμφανίζεται επιφυλακτική για τα περιθώρια κέρδους και την πορεία της στην Κίνα το επόμενο διάστημα. 

Ωστόσο, η απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς τους για τους επισκέπτες από το εξωτερικό, μειώνοντας τον χρόνο της καραντίνας, έδωσε ώθηση στις μετοχές του κλάδου ταξιδίων και καζίνο. 

Σχετικα αρθρα

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο το 2022

fastpath

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

fastpath

H Johnson & Johnson σταματάει την πώληση του ταλκ

admin

Συντάξεις: 1 στους 3 συνταξιούχος θα πάρει αύξηση το 2023

admin

Die Zeit: Η Ευρώπη πληρώνει την Γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο

admin

Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ – Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

fastpath

Ενέργεια: Τελεσίγραφο στις βρετανικές εταιρείες για τα υπερκέρδη

admin

Σταϊκούρας: Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

fastpath

«Δεν πληρώνω»: Η κρίση ξεσηκώνει τους πολίτες από τη Βρετανία έως την Κίνα

admin

Η ξηρασία «στερεύει» τα ποτάμια της Ευρώπης – Σε κίνδυνο μεταφορές αξίας 80 δισ. δολαρίων

fastpath

Στροφή στο πετρέλαιο και τσουχτερές τιμές

admin

Ανεβαίνει και προβληματίζει η χρήση πετρελαίου

admin