Image default
Διεθνή

Η Ρωσία αναγνωρίζει ως «ξένους πράκτορες» και άτομα χωρίς ξένη χρηματοδότηση

Η κρατική Δούμα (κάτω βουλή) της Ρωσίας ενέκρινε την Τετάρτη σε τρίτη ανάγνωση νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να θεωρηθούν «ξένοι πράκτορες» φυσικά και νομικά πρόσωπα «που λαμβάνουν υποστήριξη από το εξωτερικό, βρίσκονται υπό ξένη επιρροή και αναπτύσσουν στη Ρωσία πολιτική δράση».

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που αποτελεί γενικά τυπική διαδικασία. Θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η Κρατική Δούμα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ξένη επιρροή θα θεωρείται «η υποστήριξη που παρέχει ξένη πηγή σε πρόσωπο, είτε η επιρροή που ασκεί σε πρόσωπο, μεταξύ άλλων μέσω του εξαναγκασμού, των πεποιθήσεων ή άλλων τρόπων». Ξένες πηγές που παρέχουν οικονομική ή άλλη υποστήριξη θεωρούνται τα ξένα κράτη, οι κρατικοί και οι διεθνείς οργανισμοί, πολίτες άλλων χωρών και Ρώσοι, που ήδη έχουν τέτοια υποστήριξη.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει στους «ξένους πράκτορες» να ασκούν εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες με ανήλικους και να τους τροφοδοτούν με ενημερωτικό υλικό, να συμμετέχουν σε δημόσιες προσφορές αγαθών και υπηρεσιών για τις κρατικές και δημοτικές ανάγκες, να λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, να κάνουν χρήση σημαντικών κρίσιμων υποδομών και να συμμετέχουν ως εμπειρογνώμονες σε κρατικές αξιολογήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επίσης θέλουν να απαγορεύσουν στους «ξένους πράκτορες» να εργάζονται σε κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, να είναι μέλη εκλογικών επιτροπών και να διοργανώνουν δημόσιες εκδηλώσεις.

Παράλληλα, υπάρχει απαρίθμηση δομών, οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν «ξένοι πράκτορες». Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα όργανα δημόσιας εξουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι κρατικές εταιρείες και κρατικοί όμιλοι, τα πολιτικά κόμματα, οι ενώσεις εργοδοτών και τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια. Εκτός των άλλων το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει την αναγνώριση ως «ξένων πρακτόρων», των μελών διεθνών οργανισμών που έχουν έρθει στην Ρωσία για να εργασθούν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, «ξένος πράκτορας» μπορεί να θεωρηθεί το άτομο ή η οργάνωση που διαπιστώνεται ότι έχουν ξένη χρηματοδότηση. Στα άτομα αυτά επίσης δεν απαγορεύεται να ασκούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, περίπου 130 άτομα και άλλες τόσες οργανώσεις έχουν αναγνωρισθεί στη Ρωσία ως «ξένοι πράκτορες».

--

Ειδήσεις σήμερα:Ζαχάροβα για τους «ανεπιθύμητους» Έλληνες διπλωμάτες: Δεν είναι δική μας επιλογή οι αμοιβαίες απελάσειςΣύνοδος ΝΑΤΟ: Η Ρωσία αποτελεί τη σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνηΡούλα Πισπιρίγκου: Καλείται ως ύποπτη και για τους θανάτους Μαλένας – Ίριδας

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει ότι ενέκρινε την έρευνα του FBI στο σπίτι του Τραμπ

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο επιδιώκει να απομακρύνει χιλιάδες από το Ντονέτσκ πριν τον χειμώνα

admin

Ουκρανία: Το Κίεβο αναμένει εντός Αυγούστου οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ ύψους 3 δισ. δολαρίων

admin

Παρίσι: Ανδρας που κρατούσε μαχαίρι σκοτώθηκε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ από αστυνομικά πυρά

admin

Γαλλία: Καταστράφηκαν σπίτια και στρέμματα από τις πυρκαγιές – Απομακρύνθηκαν σχεδόν 6.000 άνθρωποι

admin

Λετονία: Χαρακτηρίζει τη Ρωσία «κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία» – Τι απαντά η Μόσχα

admin

Η Τζόρτζια Μελόνι «καταδικάζει» τον φασισμό αλλά «κρατά» το σύμβολο που παραπέμπει στον Μουσολίνι

admin

Βρετανία: Ένας από τους «Beatles» του Ισλαμικού Κράτους κατηγορείται για τρομοκρατία

admin

Μεξικό: Παραμένουν παγιδευμένοι οι ανθρακωρύχοι – Άκαρπη η προσπάθεια δύτη να μπει σε πλημμυρισμένη στοά

admin

Ισλαμικό Κράτος: Συνελήφθη ένας από τους Βρετανούς τζιχαντιστές «Beatles»

admin

Συρία: Ο Μπάιντεν αξιώνει από τη Δαμασκό την απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου Όστιν Τάις

admin

Μάλι: 42 στρατιώτες νεκροί στην επίθεση της Κυριακής στην Τεσίτ, 3ήμερο εθνικό πένθος

admin