Image default
Οικονομία

Συντάξεις: Ποιοι κινδυνεύουν με… fast track υπερχρέωση έως και 100.000 ευρώ

Συντάξεις: Ποιοι κινδυνεύουν με… fast track υπερχρέωση έως και 100.000 ευρώ
Μέσα στο καλοκαίρι ο ΕΦΚΑ σχεδιάζει να εκδόσει έως και πάνω από 65.000-70.000 συνταξιοδοτικές πράξεις από ένα στοκ 135.000 αιτήσεων (μόνο για κύρια σύνταξη) σε εκκρεμότητα.

Μια «fast track» σύνταξη, προκειμένου να καλυφθεί προεκλογικά η μεγάλη καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, μπορεί να οδηγήσει σε υπερχρέωση ένα νοικοκυριό.

Και αυτό καθώς της «παράνομα» υπολογισμένης (με λάθος στοιχεία) σύνταξης θα εξακολουθήσει η χορήγηση της επικουρικής και του εφάπαξ. Και στο τέλος (ίσως και μετά από μια πενταετία) θα ακολουθήσει η αναζήτηση των ποσών σαν «αχρεωστήτως καταβληθέντων».

Καθιστώντας τον συνταξιούχο και την οικογένειά του υπερχρεωμένους ακόμη και με 100.000 ευρώ!

Μέσα στο καλοκαίρι ο ΕΦΚΑ σχεδιάζει να εκδόσει έως και πάνω από 65.000-70.000 συνταξιοδοτικές πράξεις επί αιτήσεων κατατεθέντων μέχρι 31/3/2022, από ένα στοκ 135.000 αιτήσεων (μόνο για κύρια σύνταξη) σε εκκρεμότητα. Οι εν λόγω γρήγορες αποφάσεις θα στηρίζονται στην «εμπιστοσύνη» που θα δείχνει η υπηρεσία στους ισχυρισμούς του πολίτη.

Ο ΕΦΚΑ θα εξετάζει εάν, με τον προβαλλόμενο ισχυρισμό του αιτούντος ως προς τον χρόνο ασφάλισης προ του 2002 που δεν είναι μηχανογραφημένος στο σύστημα, μπορεί να λάβει σύνταξη στην συγκεκριμένη ηλικία (με βάσει τον ΑΜΚΑ). Επίσης το Ταμείο δεν θα αλληλογραφήσει με άλλο (ή άλλα) ταμεία στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Ο ΕΦΚΑ θα δεχθεί σαν πραγματικό το χρόνο που επικαλείται ο ασφαλισμένος (σ.σ. προσοχή μόνο για τις αιτήσεις μέχρι 31/3/22).

Ο ουσιαστικός έλεγχος θα διεξαχθεί μετά 3,4 ή και 5 έτη, όταν πιστεύεται ότι θα έχει μηχανογραφηθεί η ασφαλιστική ιστορία εκάστου απασχολούμενου και θα καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων (που επικαλέστηκε ο δικαιούχος και αποδέχτηκε ο ΕΦΚΑ αποδίδοντας την σύνταξη…)

Τότε, εάν ο επιπλέον χρόνος που υπολογίστηκε για να αποδοθεί η σύνταξη, αλλά δεν προκύπτει από την ασφαλιστικά ιστορία του συνταξιούχου, είναι έως δύο έτη, αυτός θα αναγνωρίζεται σαν «πλασματικός» με την αναγκαία παρακράτηση του 20% επί του μεικτού τελευταίου μισθού ή την τελευταία ασφαλιστική κλάση επί των ελευθέρων επαγγελματιών (155 ευρώ κατ ελάχιστον το μήνα).

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν ο συνταξιούχος έλαβε παράνομα σύνταξη επικαλούμενος επιπλέον χρόνο ασφάλισης πέραν του 24μήνου, τότε η σύνταξη θα ανακαλείται και τα ποσά θα αναζητούνται…

Παρενέργειες και εκκρεμότητες

Ωστόσο, προκύπτουν μια σειρά εκκρεμότητες και παρενέργειες:

-Ο λήπτης κύριας σύνταξης ευθύς αμέσως σπεύδει στο ΕΤΕΑΕΠ και υποβάλει αίτηση για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ. Σε περίπτωση παράνομης καταβολής κύριας σύνταξης θα είναι παράνομη και η χορήγηση επικουρικής και εφάπαξ. Δηλαδή ένας υπερήλικας θα κληθεί στην ηλικία των 67 ή 72 ετών να επιστρέψει στο δημόσιο ποσά από 30.000 ευρώ (π.χ. για συντάξεις 4-5 ετών) έως και πάνω από 100.000 ευρώ (κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ κ.λπ.)

-Είναι βέβαιον ότι λίγοι υπέργηροι θα έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα (επιστροφής χρημάτων). Η οποία θα βαρύνει τυχόν ακίνητη περιουσία, άρα δεν θα μπορεί να γίνει η μεταβίβαση στα τέκνα και τους κατιόντες…

-Αν ο άμεσα ασφαλισμένος έχει πεθάνει, τότε θα μείνει χωρίς σύνταξη η σύζυγος, πιθανώς τέκνα που σπουδάζουν…

-Σε πολλές περιπτώσεις τα χρέη του υπερήλικα γονέα θα βαρύνουν τα τέκνα, στο βαθμό που αυτά δεν ήξεραν για τα λάθη στη χορήγηση της σύνταξης και τις απαιτήσεις του ΕΦΚΑ/Δημοσίου από τον θανόντα γονέα ώστε να προχωρήσουν σε αποποίηση κληρονομιάς εντός τριμήνου από το φυσικό τέλος…

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Διακόπτει την λειτουργία του για τρεις ημέρες ο Nord Stream 1 – Νέες ανησυχίες

admin

Πεντάγωνο: Ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας 775 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

admin

Πεντάγωνο: Ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας 775 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

admin

Κραγιόν και μποξεράκια, οιωνοί για την οικονομία

admin

Αποζημίωση ως 14.000 ευρώ στους πληγέντες της φωτιάς στην Πεντέλη – Πώς οι αιτήσεις

admin

Τυχερά παίγνια: Η παικτική συμπεριφορά δεν σχετίζεται το κοινωνικοοικονομικό προφίλ κάθε παίκτη

admin

Cineworld: Βουτιά 60% σε μία ημέρα

admin

ΕΛΛΑΣ ΦΩΣ: Το νέο VLCC στον στόλο της LATSCO

fastpath

Ο 20χρονος φοιτητής που έβγαλε 130 εκατ. δολάρια επενδύοντας στην Bed Bath & Beyond

admin

Γκουτέρες από Λιμάνι Οδησσού: Τι χρειάζεται να γίνει για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα ουκρανικά σιτηρά

admin

Γκουτέρες από Λιμάνι Οδησσού: Τι χρειάζεται να γίνει για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα ουκρανικά σιτηρά

admin

Γερμανία: Αυξήθηκε θεαματικά η εξάρτησης της οικονομίας από την Κίνα κατά το πρώτο ήμισυ του έτους

admin