Image default
Πολιτική

«Φρένο» Μπάιντεν στον Ερντογάν για το Αιγαίο – Υποσχέσεις και αστερίσκοι για τα F-16

Για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε ένα «ουδέτερο έδαφος» για να τα πει με τον πρόεδρο Ερντογάν. Τον Οκτώβριο του 2021 ήταν η Ρώμη και η Σύνοδος των G20, φέτος ήταν η Σύνοδος των ηγετών του ΝΑΤΟ και η Μαδρίτη. Στο μεταξύ, η πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο ακόμα εκκρεμεί για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος το έχει επιδιώξει, αλλά δεν τα έχει καταφέρει, σε αντίθεση με την τετραετία Τραμπ που είχε ανοιχτή πόρτα.

Και μπορεί ο κ. Ερντογάν να απέφυγε να θέσει τα ελληνοτουρκικά στη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, έχοντας λάβει τα απαραίτητα μηνύματα και από τον διεθνή παράγοντα, εντούτοις φαίνεται ότι τα έθεσε στις διμερείς του επαφές. Ο κ. Μπάιντεν, όμως, άριστος γνώσης των ισορροπιών στην περιοχή μας και πρόσφατα ενημερωμένος και από τον Κυριακή Μητσοτάκη για όλο το φάσμα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, έβαλε στον «πάγο» τα όποια σχέδια του κ. Ερντογάν, στέλνοντας μήνυμα για μείωση της έντασης και «διατήρηση της σταθερότητας σε Αιγαίο και Συρία». Οι δύο περιοχές δεν είναι τυχαίες, καθώς είναι στο αναθεωρητικό στόχαστρο του κ. Ερντογάν και οι ΗΠΑ δεν θέλουν αναταραχή στο Αιγαίο, όπως δεν δίνουν και το πράσινο φως για μια τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία.

Η παρέμβαση Μπάιντεν έχει την αξία της, με δεδομένο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενέδωσε εν τέλει στην πολιορκία του κ. Ερντογάν και του έκανε το χατίρι να συναντηθούν, μιας και αυτός με τη σειρά του υποχώρησε από το «βέτο» για Φινλανδία και Σουηδία. Όμως, δεν χαρίστηκε στον Τούρκο πρόεδρο, ούτε του επέτρεψε να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, στέλνοντας το μήνυμα ότι η όξυνση της έντασης δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα. Οι ΗΠΑ, άλλωστε, δεν επιθυμούν σε μια τέτοια συγκυρία αστάθεια και νευρικότητα στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Οι βάσεις και τα F-16

Παράλληλα, σύμφωνα με τις αρχικές τουρκικές διαρροές, ο κ. Ερντογάν θα έθετε στον κ. Μπάιντεν ζήτημα για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Η τουρκική προεδρία δεν διαφώτισε παραπάνω το κοινό επί του ζητήματος, ενώ οι Αμερικανοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναφερθούν σε μια παρέμβαση που γι’ αυτούς είναι κεφαλαιώδους και στρατηγικής σημασίας, στο πλαίσιο και της αναβαθμισμένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Όσο για την ανάγκη αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, μπορεί το αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλά και το State Department να επιθυμούν σφόδρα κάτι τέτοιο, αυτή τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου δεσπόζει ο Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ, υποσχέθηκε να «τρέξει» το ζήτημα, με βάση τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία για τους S-400 όμως δεν είναι στο χέρι του να «τρέξει», όσο και να θέλει. Για αρκετούς μήνες ακόμα και όσο υπάρχει πλειοψηφία Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, δεν είναι εύκολο για τον Λευκό Οίκο να δρομολογήσει ένα πρόγραμμα που θα προκαλέσει αντιδράσεις και πολιτικά απόνερα, ιδίως από τη στιγμή που η γείτονας δεν έχει αποσύρει έστω τους S-400.

Σήμερα, πάντως, στις προγραμματιζόμενες συνεντεύξεις Τύπου τόσο του κ. Μπάιντεν όσο και του κ. Ερντογάν προς το μεσημέρι, ίσως έχουμε ορισμένες πιο διαφωτιστικές πληροφορίες για τη δυναμική της συζήτησης χθες το απόγευμα.



Ειδήσεις σήμερα:Σήμερα η εισαγγελική αγόρευση στη δίκη για τη δολοφονία της Ζέμπερη – Πιθανή η έκδοση απόφασηςΚαιρός: Μπουρίνι από το μεσημέρι στα βορειοδυτικά και η θερμοκρασία στα ύψηΗ Γουινόνα Ράιντερ σε μια κατάθεση ψυχής: Ο χωρισμός με τον Ντεπ, η ψυχοθεραπεία, η κλοπή και η λύτρωση

Subscribe to our News

* indicates required



/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Το Σαββατοκύριακο η πρώτη συνεδρίαση του Μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς

admin

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου – Στις ευρωεκλογές θα ζυγιστεί και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα

admin

Μαρινάκης: Δεν έχω ξαναδεί τέτοια επιχείρηση εργαλειοποίησης πονεμένων ανθρώπων από αντιπολίτευση

admin

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, το Κυπριακό

admin

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

admin

Καραμανλής στον ΣΚΑΪ: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις – Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις προκριματικές του ευρωψηφοδελτίου

admin

Εκρέμ Ιμάμογλου: Στην πρώτη μας συνάντηση ο Ερντογάν με έβαλε να κάτσω σε σπασμένη καρέκλα

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ανακοίνωσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίστηκε στη Θήβα, παίρνει άδεια και θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στου Ψυρρή

admin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Έχω μιλήσει με συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη – Θα σταθώ όρθιος και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία

admin

Τα κέρδη της αντιπολίτευσης από την πρόταση δυσπιστίας

admin