Image default
Οικονομία

ΕΚΤ: Σε ισχύ την 1η γραμμή άμυνας

Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία με χρήματα του «πυρήνα» και συγκεκριμένα από τις λήξεις των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών κρατικών ομολόγων, στην προσπάθειά της να συγκρατήσει την άνοδο των spreads και των αποδόσεων, όπως αποκάλυψε αποκλειστικό τηλεγράφημα του Reuters, επικαλούμενο πηγές.

Η ΕΚΤ θα αρχίσει από σήμερα να θέτει σε ισχύ την πρώτη γραμμή άμυνας, που είναι οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που είχαν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, ενώ περισσότερες πληροφορίες για το νέο εργαλείο που θα ανακόψει τον κατακερματισμό των αγορών κρατικών ομολόγων του ευρώ θα δοθούν στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου. Οι πηγές ανέφεραν ότι η ΕΚΤ θα διοχετεύει στις πλέον ευάλωτες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τα κεφάλαια από τα ομόλογα που λήγουν και τα οποία είχαν αγοραστεί από τις «δωρήτριες» χώρες στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος, με τις «ουδέτερες» χώρες να λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Στους αποδέκτες συμπεριλαμβάνονται μια σειρά από χώρες που θεωρούνται από τους επενδυτές ριψοκίνδυνες λόγω του υψηλού χρέους τους ή του χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης, όπως Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Στη λίστα περιλαμβάνονταν αρχικά και άλλες χώρες, προτού αυτή μικρύνει από το Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Η ομάδα των «δωρητών» απαρτίζεται από περίπου έξι χώρες του «πυρήνα» που θεωρούνται πιο ασφαλείς και στις οποίες περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Ενώ οι λήξεις των ομολόγων Ιουλίου και Αυγούστου είναι σημαντικές, η ΕΚΤ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι επανεπενδύσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να καθησυχάσουν τους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη σύσταση νέου εργαλείου, το οποίο θα της επιτρέψει να κάνει νέες αγορές ομολόγων από τις χώρες όπου υπάρχει ανάγκη, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται κάποια κριτήρια.

Σχετικα αρθρα

ΕΛΓΑ: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο για ζημίες από τον «Daniel»

admin

ΙΕΛΚΑ για Πάσχα: Στα 190 ευρώ ανά νοικοκυριό η δαπάνη – 1 στους 4 θα ταξιδέψει εκτός αστικών κέντρων

admin

Σε ποιες χώρες χτυπάει «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό η Scope

admin

Σκρέκας: Οι τιμές ίδιες και σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλότερες από το περσινό Πάσχα

admin

Πότε πληρώνονται οι αγροτικές ενισχύσεις; Προβλήματα;

admin

Αναδιάρθρωση του ΔΣ του ΟΣΕ – Η νέα σύνθεση

admin

Στο μικροσκόπιο της ΤτΕ τιτλοποιήσεις Ηρακλή και κόκκινα δάνεια

admin

Δώρο Πάσχα 2024: Μέχρι πότε η πληρωμή

admin

Airbnb: Αρνητικό σήμα για Ελλάδα από το Πάσχα των Καθολικών

admin

ΕΣΠΑ: Όλα τα προγράμματα για τις επιχειρήσεις που θα βγουν στον αέρα το 2024 – Τα χρονοδιαγράμματα των προσκλήσεων

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα

admin

Για ποιους έρχεται η εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

admin