Image default
Ευρώπη

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε την πρώτη ζωντανή ομιλία στην Αυστρία

Ενώ δεν έχει ακόμη προσκληθεί να μιλήσει στο αυστριακό κοινοβούλιο, ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία σε ζωντανή μετάδοση στη Βιέννη το βράδυ της Πέμπτης, ζητώντας αυξημένη υποστήριξη.

Προηγουμένως, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε απευθυνθεί στο αυστριακό κοινό μόνο με προηχογραφημένα βιντεοσκοπημένα μηνύματα σε δύο συναυλίες αλληλεγγύης στα τέλη Μαρτίου και στα μέσα Ιουνίου.

Το βράδυ της Πέμπτης, κλήθηκε να μιλήσει για την τρέχουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία μέσω ζωντανής μετάδοσης στο φεστιβάλ ψηφιακής τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης 4Gamechangers στη Βιέννη.

Ο Ζελάνσκι ζήτησε να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις και δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των εξαγωγών της Ρωσίας απειλεί να προκαλέσει λιμό και κατά συνέπεια ένα μεταναστευτικό τσουνάμι.

Η ενίσχυση του διεθνούς δικαίου ήταν επίσης ζωτικής σημασίας. «Εάν ο νόμος παραμείνει μόνο στα χαρτιά, ο κόσμος μπορεί να περιμένει χιλιάδες περισσότερες επιθέσεις», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ ήταν επίσης ζωντανά στη σκηνή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ζελένσκι.

«Αυτό που κάνει η Ρωσία εδώ δεν είναι ένας κανονικός πόλεμος. Μας θυμίζει τους αποικιοκρατικούς πολέμους του 19ου αιώνα (…) και δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Εμείς είμαστε αυτοί που κινδυνεύουμε, η Ουκρανία μας υπερασπίζεται», δήλωσε ο Βαν ντερ Μπέλεν.

Τον Μάρτιο, το αντιπολιτευόμενο φιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ είχε επιχειρήσει να προσκαλέσει τον Ζελένσκι να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο. Αλλά δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι σοσιαλδημοκράτες SPÖ και το ακροδεξιό FPÖ, αντιτάχθηκαν στην ιδέα.

Το σκεπτικό ήταν ότι μια τέτοια ομιλία θα ερχόταν σε αντίθεση με την ουδετερότητα της Αυστρίας. Το SPÖ άλλαξε τη θέση του, αλλά το FPÖ τάχθηκε και πάλι κατά της ανανεωμένης πρωτοβουλίας του NEOS τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σομπότκα δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να καλέσει τον Ζελένσκι να μιλήσει στο κοινοβούλιο, αλλά μόνο αφού οι κοινοβουλευτικές ομάδες συμφωνήσουν επί του θέματος.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

Η ΕΕ υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη οικονομία;

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

admin

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

admin

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στο Σότσι: Τι να περιμένουμε

admin

Στο Ντάλας, ο Όρμπαν καλεί τους Αμερικανούς συντηρητικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024

admin

Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

admin