Image default
Οικονομία

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πρεμιέρα σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες – Τα SOS

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πρεμιέρα σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες - Τα SOS
Πρεμιέρα σήμερα σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες για την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Σε αυτό το αρχικό στάδιο το μέτρο αφορά σε 121.000 εργαζόμενους και 53 επιχειρήσεις.

Με την ψηφιακή κάρτα που έχουν κατεβάσει στο κινητό τους θα πάνε σήμερα στη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Σε αυτή θα καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων και θα εφαρμοστεί αρχικά σε αυτούς τους δύο εργασιακούς τομείς που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζομένους.

Αυτό σήμερα, Παρασκευή 1 Ιουλίου οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ (και σταδιακά το σύνολο των εργαζομένων στη χώρα), κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, θα «σκανάρουν» στο Ergani CardScanner τον προσωπικό κωδικό QR code που εμφανίζει η εφαρμογή myErgani mobile app, προκειμένου να δηλώνουν τη έναρξη και λήξη της εργασίας.

Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Παράλληλα, θα μπορούν να βλέπουν στο κινητό τους σε μορφή ημερολογίου το πρόγραμμα που προδηλώνει ο εργοδότης, καθώς και την πραγματική απασχόληση που παρείχαν.

Περίοδος χάριτος δύο μηνών

Η απογραφή των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην εφαρμογή της Α΄ Φάσης της κάρτας εργασίας εντός του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ/Ψηφιακή Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας, δύναται να ολοκληρωθεί έως και την 31/08/2022, προκειμένου να δοθεί ο εύλογος χρόνος που απαιτείται για την περάτωση της ενέργειας αυτής.

Τα SOS

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να «κατεβάσουν» στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani mobile app η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.gov.myergani) και App Store (https://apps.apple.com/us/app/myergani/id1624483175), μέσω των επίσημων λογαριασμών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η εφαρμογή παρέχει στους εργαζόμενους της πρώτης φάσης (τράπεζες και σούπερ μάρκετ), πρόσβαση στην ατομική Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (σε μορφή QR Code), η οποία θα χρησιμοποιείται καθημερινά κατά την προσέλευση/αποχώρηση για την καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας.

Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας ο εργαζόμενος θα προβάλλει τον QR κωδικό προς ανάγνωση από την αντίστοιχη εφαρμογή Ergani CardScanner mobile app που διατίθεται στους εργοδότες (διαδικασία αντίστοιχη με αυτήν που ακολουθείτο για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού). Μετά την επιτυχή ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας, δηλαδή του QR code, ο εργαζόμενος θα βλέπει στην οθόνη ένα μήνυμα επιβεβαίωσης με τα στοιχεία της δήλωσης Κάρτας Εργασίας που πρόκειται να υποβληθεί αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app οι εργαζόμενοι θα βλέπουν επίσης (για κάθε εργοδότη ξεχωριστά, αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας) σε μορφή ημερολογίου τον προγραμματισμό του χρόνου εργασίας και τα πραγματικά δεδομένα απασχόλησης ανά ημέρα, με βάση τις πληροφορίες προσέλευσης/αποχώρησης που υποβάλλονται από τον μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας.

Τι θα γίνει με την τηλεργασία και τους εργαζόμενους εκτός έδρας;

Παραμένει ο έλεγχος με βάση την προδήλωση του ωραρίου εργασίας. Επί του παρόντος δεν θα υπάρχει δυνατότητα να “χτυπά” κάποιος κάρτα εξ αποστάσεως, γνωστοποιώντας πχ από το σπίτι ή από όποιο άλλο σημείο εργάζεται τις ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας. Η δυνατότητα αυτή θα υπάρξει σε αμέσως επόμενη φάση, καθώς προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα ορίζει πώς θα ελέγχονται τα δεδομένα των επικοινωνιών μεταξύ του εργοδότη και του τηλεργαζομένου.

Πώς θα λειτουργεί στην πράξη η ψηφιακή κάρτα;

Κατά την προσέλευση / αποχώρηση στην εργασία ο εργαζόμενος θα “χτυπά” την κάρτα δηλώνοντας την έναρξη / λήξη του ωραρίου. Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά πλέον στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II και θα είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr).

Η κάρτα μπορεί να είναι είτε σε φυσική μορφή, όπως οι κάρτες που χρησιμοποιούν σήμερα πολλές επιχειρήσεις για την καταγραφή των ωρών εργασίας ή ψηφιακή εφαρμογή (application) στο κινητό τηλέφωνο του εργαζόμενου που θα παράγει έναν κωδικό QR code τον οποίο θα “σκανάρει” η αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή της επιχείρησης. Πρόκειται ακριβώς για την διαδικασία που εφαρμόστηκε για το “σκανάρισμα” των πιστοποιητικών νόσησης, εμβολιασμού κλπ. Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν συστήματα ωρομέτρησης θα διαβιβάζουν μαζικά στο ΕΡΓΑΝΗ II τις πληροφορίες έναρξης – λήξης για κάθε εργαζόμενο. Για τις υπόλοιπες η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα μέσω του application.

Σχετικα αρθρα

ΚΚΕ για αύξηση κατώτατου μισθού: Συγκάλυψη στην πραγματική ληστεία σε βάρος του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος

admin

ΕΒΕΑ – κατώτατος: Αναγκαία η αύξηση, απαιτούνται όμως παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

admin

ΗΠΑ: Σε σύμπνοια με τις προβλέψεις ο «αγαπημένος» δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Αεροδρόμια: «Απογειώθηκε» 15,7% η επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο

admin

«Τουρισμός για όλους»: Παράταση για τα voucher – Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα

admin

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin